Att värmen återvänder efter vinterkylan är för många starten på en efterlängtad period för oss motorcykelentusiaster – MC-säsongen. Med vinterns kyla och mörker som ett avlägset minne, väcker de ljusare och varmare dagarna en förnyad energi och entusiasm hos motorcyklisterna över hela landet.

Denna tid på året är inte bara en möjlighet att ta de älskade tvåhjulingarna ur garaget, utan också en chans att återuppleva frihetskänslan på öppna vägar, träffa likasinnade, och kanske utforska nya rutter och destinationer.

Sveriges MotorCyklister, SMC, ber MC-förare och alla andra trafikanter som är ute på vägarna att visa hänsyn, oavsett hur många hjul man har på sitt fordon. Alla vill komma säkert hem till dem vi älskar. 

Här kommer de viktigaste råden från SMC för att vara en säkrare och tänkande MC-förare. 

Din körstil är viktig!

- Se upp för stora sprickor i vägytan, gropar, tjälskott, lössgrus. Tänk även på att vägarna kan ha vår behandlats med dammbindning som betyder dom kan vara mycket hala.

- Håll avståndet till andra trafikanter och skapa egna utrymmen. Kör mitt i din vägbana, det är tillåtet att ta plats och du syns bättre. Gena aldrig över i motsatt körbana. Ha handlingsberedskap - om något oväntat händer ska du kunna stanna inom siktsträckan.

- Utgå från att ingen ser dig och kör utifrån det. Lita inte på någon annan i trafiken än dig själv. Du själv är den viktigaste faktorn för din överlevnad!

- Kör aldrig om i en korsning eller vid en anslutande väg. Bilar kan svänga ut eller göra vänstersväng. De flesta olyckor på MC med andra trafikanter sker i korsningar.

- Hastigheten har en avgörande betydelse och i majoriteten av dödsolyckorna har hög fart bidragit till olyckan. Ju snabbare du kör, desto längre blir din reaktions- och bromssträcka.

- Anpassa fart och körstil efter vägmiljö, övrig trafik och gällande hastighet. 

- Kör aldrig över din förmåga och fall inte för grupptrycket när du är ute med dina hojkompisar. Det viktigaste är att komma fram, inte att vara först. En motorcyklist har inte råd att chansa!

Ta hand om dig och din MC!

- Sköt om din motorcykel, kolla däck, lufttryck, bromsar och belysning innan du startar den för MC-säsongen.

- Använd heltäckande skyddskläder och godkänd hjälm. Komplettera med ryggskydd. Ta aldrig för givet att du syns, oavsett vad du har på dig! Hjälp dina medtrafikanter genom att göra dig så synlig som möjligt.

Övning ger färdighet!

- Flera studier visar att många MC-förare haft en bristande bromsteknik i samband med olyckor. De viktigaste är att träna bromsteknik för att hantera motorcykeln vid en panikbromsning. Välj gärna en MC med ABS.

- Tre fjärdedelar av singelolyckorna sker i kurvor. SMC erbjuder kurser i både broms-och kurvteknik i hela landet. Här är alla motorcyklister välkomna att lära sig köra på kurviga vägar och att bromsa på ett effektivt och säkert sätt. En bonus är att det blir roligare att köra motorcykel.

- Det är inte farligt att köra MC. Men det förutsätter att motorcyklister och trafikanter följer spelreglerna och gör allting rätt ute i trafiken.

Fler tips till motorcyklister och till andra trafikanter finns på SMC:s hemsida www.svmc.se