Polisen var inte skyldig till att en 22-årig mc-förare dödskraschade under en polisjakt i Stockholm den 20 juli. Det har åklagare Håkan Roswall slagit fast. Detta trots att flera vittnen säger något helt annat. Förundersökningen har lagts ned.

– Jag kan inte hitta något som pekar på att poliserna varit vållande, säger åklagare Håkan Roswall till Metro.

Enligt utredningen avbröt polisen jakten av säkerhetsskäl vid flera tillfällen och var inte i närheten när olyckan inträffade. Det är i alla fall Polisens officiella besked om vad som hände. Givetvis var det motorcykelföraren själv som valde att köra som han gjorde med sin flickvän bakpå. Det han gjorde var fel. Om det råder inget tvivel. Däremot är frågan huruvida Polisen stressade mannen i sin iver att få stopp på honom.

Mannens flickvän som var passagerare överlevde mirakulöst olyckan, och hon liksom flera andra personer vittnar om en lågt flygande, jagandes polishelikopter.

–Den flög jättelågt. Vi såg den hela tiden, jag hörde den bakom mig. Det var därför han fick panik, säger flickvännen till Aftonbladet.

Flera personer som blev vittnen till den aktuella vansinnesfärden har berättat om att polishelikoptern höll ett lågt avstånd till motorcykeln. Bland annat har en man som var ute och joggade vittnat om att han såg motorcykeln köra förbi i hög hastighet vid Södertäljevägen, med helikoptern lågt och tätt bakom sig.

Ett annat vittne har uppgett att denne såg helikoptern flyga lågt över hustaken mellan Haninge och Trollbäcken i vad som beskrivs som ett försök att stressa motorcyklisten. Något som de bevisligen lyckades med.