Under onsdagen behandlade Riksdagen en motion om sänkt mervärdesskatt, så kallad moms, på körkortsutbildningen. Skatteutskottet och Riksdagen röstade nej till förslaget, trots att slopad moms på körkortsutbildningen skulle ge fler möjlighet att ta körkort.

I motion 2011/12:Sk242 av Sten Bergheden (M) yrkande 1 föreslås ett tillkännagivande om att mervärdesskatt på körkortsutbildningen bör slopas eftersom en viktig aspekt för att underlätta ungas inträde på arbetsmarknaden är möjligheten för dem att ta körkort eftersom det skulle förbättra deras chanser att hitta jobb.

Så här löd Sten Berghedens (M) motivering:

"En viktig aspekt för att förbättra för ungas inträde på arbetsmarknaden är möjligheten för dem att ta körkort – det skulle förbättra deras chanser att hitta jobb. Men för en hel del unga och deras föräldrar innebär kostnaderna för att ta körkort en alltför stor utgift, som man då riskerar att hoppa över.

Det måste därför bli billigare och enklare att ta körkort. För unga utan tillräckliga ekonomiska medel bör CSN kunna ge körkortslån så att alla som vill har möjlighet att ta körkort. Dessutom bör momsen på körkortsutbildning avskaffas – att ta körkort är en investering i framtiden som staten ändå får igen senare när unga människor börjar jobba och betala skatt. Det bör även understrykas att utbildningar i grundskolan, på gymnasiet och universitet samt studieförbundens studiecirklar är momsbefriade, och det är därför orimligt att körkortsutbildningar momsbelagts när körkort är en viktig förutsättning för att hitta jobb.

Det bör därför göras en översyn av möjligheten att införa körkortslån inom ramen för CSN, och vidare bör momsen på körkortsutbildning avskaffas."