Regeringen har beslutat att höja provavgifterna för körkort och yrkesmässig trafik. De nya avgifterna gäller från den 1 september 2012.

Så förändras avgifterna:

-Avgiften för kunskapsprov/omprov, säkerhetskontroll och funktionsbeskrivning höjs från 220 kronor till 325 kronor (normaltaxa) och från 290 kronor till 400 kronor (kvälls- och helgtaxa).

-Avgiften för körprov för behörigheterna B, C, D och för taxiförarlegitimation höjs från 700 kronor till 800 kronor (normaltaxa) och från 940 kronor till 1 040 kronor (kvälls- och helgtaxa).

-Avgiften för körprov för övriga behörigheter och för tillträde till trafik- eller motorcykellärarutbildning höjs från 1 500 kronor till 1 650 kronor (normaltaxa) och från 1 950 kronor till 2 145 kronor (kvälls- och helgtaxa).

 

Avgiftshöjningen innebär att en renodling av avgifterna sker. Tidigare finansierades provavgiften delvis via vägtrafikregisteravgiften, men då den finansieringen har upphört ska istället körkortsaspiranterna betala hela provavgiften. Höjningen ska även täcka Trafikverkets avgift till Transportstyrelsen för tillsyn av förarprovsverksamheten.

Självkostnadsprincipen vid prissättning ska även gälla i fortsättningen. Kostnadsstäckning ska uppnås över ett antal år.

Senast avgifterna förändrades var den 1 januari 2008 då avgiften för kunskapsprov (samtliga körkortsbehörigheter) samt körprov för behörigheterna A och B höjdes. Samtidigt sänktes avgifterna för körprov för behörigheterna C och D, omprov, säkerhetskontroll, funktionsbeskrivning, kunskapsprov för taxiförarlegitimation, yrkeskunnandeprov och yrkeskompetensprov.