Den gemensamma motorcykel- och mopedstrategin som togs fram 2010 har nu utvecklats. I den nya strategin har man bland annat tagit hänsyn till nya EU-mål, olycksutveckling, ny kunskap och aktörernas olika åtgärder. Syftet med strategin är att visa hur antalet dödade motorcyklister och mopedister kan halveras och hur antalet mycket allvarligt skadade kan minska med 40 procent mellan år 2010 och år 2020.

I strategin identifieras områden där det finns störst möjlighet att göra åtgärder som bidrar till att målen uppnås. Kunskapsbrister som ska åtgärdas har också identifierats, vilket kommer att ge bättre underlag till effektiva lösningar i framtiden.

Strategin är ett hjälpmedel i verksamhetsplaneringen för myndigheter, organisationer och andra aktörer inom området. Den förutsätter att alla aktörer vidtar åtgärder i sin verksamhet för att uppnå trafiksäkerhetsmålen, enskilt eller i samverkan.

Trafikverkets djupstudier av dödade motorcyklister och mopedister ligger till grund för strategin. Dessutom har ny statistik tagits fram som gäller allvarligt skadade. Dessa bilder är värda att studera och kan användas av alla som arbetar med MC-säkerhet i någon form.

HÄR KAN DU LADDA NER DEN NYA STRATEGIN (PDF)