Resultat från en ny gemensam europeisk hastighetskontroll i augusti visar att över 720.000 förare haffades för fortkörning, och diverse andra brott.

Sammanlagt 28 länder deltog i operationen, som pågick under 19-25 augusti, och samordnades av Europeiska Traffic Police Network (TISPOL).

Av de totalt 728.268 förare som bötfälldes för fortkörning, stoppades 274.355 direkt av poliser medan 453.913 "upptäcktes" av automatiska tekniska hjälpmedel.

Efter operationen var TISPOL:s president Koen Ricour snabb med att påpeka att fortkörning var en av de tre stora dödsorsakerna i vägmiljön.

"Fortkörning sätter livet för andra trafikanter och fotgängare i riskzonen, och tros vara orsaken till omkring en tredjedel av alla dödsolyckor på de europeiska vägarna. Vi välkomnar att dödsolyckorna har minskat kraftigt i hela Europa ( från cirka 54.000 år 2000 till 28.157 år 2012). Vi vet att överdriven eller olämplig hastighet fortsätter att dämpa våra ansträngningar att minska antalet dödsolyckor och allvarligt skadade .
"TISPOL har förbundit sig att genomdriva hastighetsövervakning, som en del av sitt stöd till EU: s mål att uppnå en 50% minskning av antalet dödsoffer på vägarna inom EU till år 2020 . Trafikpolisens arbete spelar en viktig roll i att rädda liv och minska allvarligt skadade på vägarna.

"Vi uppmanar alla bilister att visa omsorg och hänsyn till sig själva, sina familjer och andra genom att köra säkert med en lämplig hastighet, och aldrig fortare än vad hastighetsbegränsningen tillåter. På detta sätt kommer förarna att kraftigt minska risken för att döda eller allvarligt skada sig själva eller andra trafikanter. "

I samband med att poliserna stoppade förare misstänkta för hastighetsöverträdelse, tog de även tillfället i akt att kontrollera andra saker. Exempelvis, under veckan som denna hastighetsoperation pågick, upptäckte poliserna även andra brott med anknytning till olaglig invandring och människohandel (86), innehav av narkotika (218 ), skjutvapen (21), stöldgods (23) och andra brott (2719).