Det styrande organet för motorcykel racing, FIM, har organiserat en middagsdebatt i EU-parlamentet för att lyfta fram de ekonomiska och sociala fördelarna med motorcykelturism. Sveriges Motorcyklisters Jesper Christensen var en av deltagarna.

Den 15 oktober anordnade FIM en middagzdebatt i Europaparlamentet. Värdar för middagen var parlamentsledamöterna Wim van de Camp (Holland) och Jim Higgins (Irland). Jim Higgins är också medlem av parlamentets "Tourism Task Force".

MIC 7571_25ae3a1e44

En grupp bestående av representanter från olika EU-länder, regioner , nationella och europeiska institutioner samt representanter från motorcykel och turistnäringen sattes samman av FIM. Under middagen gav FIM-representanter deltagarna en presentation om de ekonomiska och sociala fördelarna med motorcykelturismen i Europa. Det tyska motorcykelföretaget Touratech AG redogjorde för sin historia och orsakerna bakom framgången för sina europatillverkade produkter. Presentationen gavs av VD Jochan Schanz och försäljningschef Martin Wickert.

MIC 7720_4f927827e0

Båda parlamentsledamöter betonade nödvändigheten för motorcyklister att göra sin röst hörd genom att alla europeiska institutioner. Mathieu Hoeberigs från "Tourism Policy Unit" vid Europeiska kommissionen uppmanade deltagarna att lämna in sina projekt inom motorcykelturism till Europeiska kommissionen som en av sina prioriteringar för att främja turistutbudet.

Middagen följdes av en livlig diskussion med fokus på det pågående behovet av politiskt stöd och utveckling av infrastrukturen för att främja motorcykelturismen.

FIM lät meddela att de anser att motorcykelturism har en viktig roll att spela för att stödja lokala företag i Europas regioner genom att erbjuda ett alternativ till massturismens industri, särskilt för de mest avlägsna områdena i Europa. Som ett led i detta har FIM identifierat "Touring" som en viktig del i sin "Vision 2020".

Idag driver FIM och dess anslutna förbund flera projekt inom motorcykelturism med fokus på touring och dess ekonomiska fördelar för turistnäringen. FIM Europa har till exempel redan startat ett antal projekt som knyter samman motorcykelvänliga hotell längs vägen och möjligheten att boka ditt hotell via FIM Europas webbplats. Dessutom har man tagit fram en serie av touringkartor speciellt konstruerade för motorcyklister tillsammans med ADAC, Tysklands och Europas största bilklubb.