Under Mobile World Congress expo i Barcelona visade spanska mobiloperatören Telefonica upp en produkt för motorcyklister, en smart hjälm och smarta handskar. Perfekt för dig som har en smart telefon…

I nuläget avslöjar Telefonica inte mycket om konceptet, förutom att hjälmen är baserad på en NZI-hjälm, som kan kommunicera via sitt mobilnät, och att handskarna är utrustade med Bluetooth.

Skärmavbild 2014-02-26_kl._10.13.17

 

GSM-funktioner inbyggda i hjälmen innebär att du kan prata med andra förare i din grupp utan att oroa er särkskilt mycket för räckvidden (så länge det finns mobiltäckning). Tanken är att du ska kunna prata med flera motorcyklister samtidigt genom att gå in i telefonkonferensläge. Hjälmen har också stötsensorer, och när de fastställer att du råkat ut för en olycka, kallar hjälmen automatiskt på hjälp.

Handskarna är där för att styra olika funktioner hos hjälmen. Med Bluetooth-länken mellan handskar och hjälm använder du dina händer för att välja funktion i hjälmen. Precis som hjälmen kan handskarna upptäcka en eventuell olycka, och vidarebefordra detta till hjälmens mobilenhet, som i sin tur ringer upp nödnumret.

I dagsläget handlar det om ett koncept. Huruvida produkterna blir verklighet är oklart i dagsläget.