Förra helgen arrangerade sjufaldige världsmästaren i Enduro, Anders Eriksson, ett träningsläger i de värmländska skogarna kring Hagfors. Göran Segerlund var på plats och sög i sig av vad mästaren hade att lära ut. Här kan du läsa mer och se bilder från lägret.

 

Vi anländer på fredag kväll vid 19-tiden till Gustavagården, blir tilldelade ett rum innan det dags för middag och genomgång av helgens agenda. Frukost 07:00 lördag morgon, 08:30 uppvärmning, 09:00 uppsittning och avfärd mot den lokala crossbanan.

fb__DSC7402

Väl på plats så delas vi in i två grupper som ska öva broms och kurvteknik på löst och hårt underlag, fast först får alla lägga ett par varv på sandbanan. Anders har lagt ett spår som går delvis på banan och i skogen intill. Samtidigt så övar den andra gruppen på crossbanan med sittställning vid inbromsning och att våga stå längre in i kurvorna, alla nöter på och försöker finslipa sin körning.

fb__DSC7742

Efter en kort fika med vätskeintag och en massa snack om inställningar byter vi plats och får Lars Gudmundsson som instruktör och fortsätter så fram till lunch som vi intar på Gustavagården.

fb__DSC7698

Efter lunchen åker vi till en nerlagd slalombacke där fokus läggs på att köra nerför på skrå med gaspådrag mellan kurvorna och även lite slingriga spår både ner och upp. Eftersom vi har tur med vädret så hinner vi även med att njuta av utsikten över Hagfors.

fb__DSC7406

Fikadags igen och gruppbyte, den här gången är vi i den nedre delen av backen och kör på en slinga som innehåller några surhål och även ett konstgjort parti med stockar och lastbilsdäck, men tempot är lite lägre nu eftersom vi har kört hela dagen och mjölksyran börjar ge sig till känna.

fb__DSC7764

Dag två börjar med frukost vid samma tid men uppvärmningen blir på hojjarna. Nu ska vi åka till ett stort gräsgärde där det blir fokus på samma teknik men på ett helt annat och betydligt snabbare underlag. Transporten till gärdet var en upplevelse utan des like genom helt fantastiska skogspartier .

fb__DSC7578

Väl på plats är det två grupper som gäller igen och med Anders så åker klockan fram och nu är det tidskörning. Alla kör ett varv på tid och Anders ger tips och råd sen är det dags för ett till varv för att se om man förbättrat sig. Gruppbyte igen till andra sidan av gärdet där det går betydligt fortare och fokus handlar om planera sitt spår genom flera kurvsektioner. Sen åker vi det underbara spåret tillbaka för att äta lunch.

fb__DSC7859

Efter lunchen återvänder vi till slalombacken där vi får ge oss på att köra uppför halva backen genom två riktiga surhål men den här gången är det full fart som gäller och det blir lite olika resultat men dom flesta klarar det med bravur. Sista gruppbytet för helgen och det blir lite av hopp och lek, vi hittar ett spår som går upp och ner med ett väldigt blandat underlag allt från stenparti till härligt mjukt och fast spår.

fb__DSC7544

Hela gruppen samlas för att åka tillbaka till Gustavagården för dusch, lastning och ta en snabbfika innan man lagom trött ska bege sig hemåt. •

 

LÄS REPORTAGET MED ANDERS ERIKSSONS KÖRTIPS


Bas för endurolägret är Gustavagården, belägen cirka 3 kilometer utanför Hagfors centrum. Här bor deltagarna i 2-3 bäddsrum och här serveras samtliga måltider. Från Gustavagården transporterar kursdeltagarna sig med egna motorcyklar till kursens banor på natursköna tranportsträckor som går rakt igenom de värmländska skogarna.

 

I priset ingår följande: Helpension, Boende på Gustavagården, Middag vid ankomst fredag kväll samt eftermiddagsfika innan avfärd på söndag eftermiddag/kväll. Tränarledd enduroträning i grupp. Kvällsaktivitet lördag kväll.

 

Program

Fredag 3 september

Middag kl 19.30

 

Lördag 4 september

Frukost 7.00

Enduro 9.00-12.00

Lunch 12.30-13.30

Enduro 14.00-16.30

Middag 19.00

Kvällsaktivitet

 

Söndag 5 september

Frukost 7.00

Enduro 9.00-12.00

Lunch 12.30-13.30

Enduro 14.00-16.00

Eftermiddagfika och avslutning 17.00

Pris: 3 995 kr/deltagare

Klicka här för mer information om Anders Erikssons enduroläger