Marc Coma om Dakar

Igår presenterade vi Team Scandinavia som snart ska bege sig iväg för att delta i Dakar 2009. Idag bjuder vi på en intervju med Marc Coma, som vann 2006 års Dakar-rally. Hur laddar han för att köra hem vinsten i 2009 års Dakar?

 

Foto: Jonty Edmunds

 

Du är nu inne i den slutliga förberedelsefasen inför första Dakar-rallyt i Sydamerika. Hur gick testerna i Frankrike för din del?
Det slutliga testet i Frankrike gick väldigt bra. Vi använder samma material som vi har använt under hela året, med bara små ändringar av fjädringsinställningar etc., och dessutom har vi anpassat motorcyklarna till de nya bullerkraven. Så här långt har allting gått mycket bra.
d96dbe7aaa

Beskriv hur du personligen förbereder dig inför Dakar 2009. Som exempelvis teknikträning på motorcykel, eller om du har något speciellt fitnessprogram? Mental träning?
Arbetsbördan har ökat mycket de senaste månaderna och jag har tillbringat många timmar i gymmet och på cykeln så att jag ska vara i toppform i januari. När det gäller mental träning så fortsätter jag att arbeta tillsammans med en idrottspsykolog som jag har samarbetat med i 10 års tid nu. Nuförtiden är det ganska vanligt att en idrottsman samarbetar med en psykolog.

Dakar 2009 bryter ny mark och bjuder på massor av nya utmaningar. Vilka är dina egna förväntningar inför tävlingen?
Vi har ett helt nytt Dakar 2009 och detta innebär också nya öknar. Men jag är övertygad om att det också kommer att vara härligt och att det kommer att innebära samma typ av Dakar-anda. Det innebär att det blir svårt och det kommer att finnas gott om risker att ta.


ktm_coma_ktm_dakar_photo-shoot_2009_2228

 

Dakar 2009 kommer att föra dig över 6000 kilometer och genom en stor del av både Argentina och Chile och genom många olika slags terräng. Har du haft någon tidigare erfarenhet av körning i dessa länder och vad tror du kan vara de största utmaningarna?
Jag känner till Argentina och Chile en del från ett tidigare VM i Patagonien. Den första delen av Dakar kommer att kännas ganska bekant, men den andra halvan kommer att vara helt okänd för mig. Värmen och höjden kommer att vara bland de största utmaningarna.


Vad tycker du om idén att arrangera Dakar i Sydamerika och komma i kontakt med andra kulturer?
Att köra Dakar i Sydamerika står för en radikal förändring. Det är helt olikt Afrika men språket kommer att bli lättare för oss spanjorer!

ktm_coma_ktm_dakar_photo-shoot_2009_2076

Kommer du att sakna Afrika?
Nej, men jag kommer inte glömma Afrika. Det är en ständig referenspunkt för mig och det är en plats som jag skulle vilja återvända till.

Innan du reser iväg för att delta i Dakar 2009, hur tänker du fira jul?
Jag kommer att fira jul med hela min familj. De är mycket viktiga för mig.

Bortsett Dakar 2009, vad har du för planer för nästa racingsäsong och vad har du för särskilda mål?
Vårt mål för 2009 års säsong är mycket högt ställt. Vi hoppas att seger i alla de evenemang vi deltar i, både i Dakar och i andra evenemang likaså.

 

ktm_coma_ktm_dakar_photo-shoot_2009_1168

 

Team

Repsol KTM

 

Nationalitet

Spanien

 

Födelsedatum

06/10/1976

 

Familj

Singel

 

Intressen

Mountainbike, film, friluftsliv

 

Första race

1992

 

Styrka

Krävande banor och Navigation

 

Första KTM

250 EXC, 1995

 

Målsättning

Vinna Dakar 2009

 

Motorcykel

690 Rally Repsol

 

Mekaniker

Jo Fahrner

 

Klass

Rally

 

Webbsida

www.marccoma.com

ktm_coma_bike_ktm_dakar_photo-shoot_2009_1160ktm_coma_ktm_dakar_photo-shoot_2009_2415

ktm_coma_ktm_dakar_photo-shoot_2009_2235ktm_coma_ktm_dakar_photo-shoot_2009_1857ktm_coma_ktm_dakar_photo-shoot_2009_1962