Mycket sällan lanseras en motorcykel som är så uppseendeväckande, annorlunda och avancerad att det omedelbart står klart motorcykelkörningen kommer att bli en helt ny upplevelse. Det är ett djärvt uttalande, jag vet, men Ducati Multistrada 1200S är en sådan maskin.

Låt oss uttrycka det lite annorlunda: senast gången motorcykelkörningen revolutionerades av en Ducati var med 916, sexton långa år sedan.

Ducati valde plats för vår första resa till det månliknande landskapet på vulkanön Lanzarote, med allt sitt slagg och aska, trädlösa slätter och knivskarpa klippblocksområden. Och till en början känns Multistrada som en utomjording tack vare dess revolutionerande system för olika körprogram med tillhörande kontroller.

tn_multistrada-reglage-1

Däremot är motorcykelns bas förutsägbart och välbekant, men kontrollerna är av ett helt nytt snitt - tillräckligt annorlunda för att många mycket erfarna journalister från hela världen klia sina huvuden eller om och om be Ducatipersonalen att upprepa hur sakerna manövreras. Och det är inte bara på grund av ett förbryllande nytt system – utan en hög av dem.

tn_multistrada-3

I själva verket har den nya Multistrada 1200S fler högteknologiska och innovativa system - för att inte tala om dess mer kända banbrytande funktioner som fly-by-wire och antispinnsystem - än hela japanska modellprogrammet tillsammans.

Då Multistrada är utan konventionellt tändningslås där du istället startar motorcykeln med en bil-liknande flip-nyckel är det till och med främmande att starta Multistrada till en början - men man lär sig snabbt. För att starta motorcykeln håller man helt enkelt ner stoppknappen på styret samtidigt som man ser till att den kodade nyckelbricka är inom två meters radie från cykeln, och allt-i-en LCD-displayen väcks till liv. Skifta åter igen stoppknappen till "på", aktivera startmotorn och nu kan du köra iväg. (Och ja, det finns PIN-koder och liknande som back-up.)

tn_multistrada-vit

Reglage på vänstra styrhalvan är lika främmande: det centrala reglaget verkar bekant (men manövrerar i själva verket mycket mer än bara blinkers). Genom att föra reglaget uppåt och neråt växlar man mellan de olika lägena.

Däremot är den initiala körupplevelsen konventionell och bekant. Även om den är hög och stor, är nya Multistrada inget otympligt monster likt, exempelvis BMW:s GS eller KTM Adventure, och har både ergonomi och ett klassiskt Ducatistuk som påminner mig (här i ett aningen större utförande) om den gamla Multistrada 1000.

tn_multistrada-vit-bak

Trots mycket information är den stora LCD-displayen lätt att läsa och blicken fångar snart det du vill ha, oavsett om det är hastighet, växelindikator, avståndsmätare, bränslemängdmätare eller annat (även om jag riktar viss kritik till visningen av motorvarvet som är i stapelform i displayens nedre kant, vilket är klurigt att hålla koll på till en början).

tn_multistrada-instrumentering

Motorcykelns balans och hanterbarhet, i kombination med dess mjuka och på sätt och vis välbekanta Testastretta-motor, medförde att Multistradan slingrande sig fram genom staden lätt men utan att riktigt matcha BMW GS: s fantastiskt välbalanserade chassi och vridstarka motor.

Det var utanför staden på de öppna landsvägarna, i detta fall på Lanzarotes superfina svarta sammetsliknande vägar, som ligger utmed på de till synes ändlösa klippområdena, där Multistrada snabbt visade sig vara något utöver det vanliga.

tn_multistrada-iaction2

Även i begränsat 100 hästkrafters "Urban (stads)"-läge skulle den nya Ducatin vara jämförbar med dagens konkurrenter och, som namnet antyder, är den trevlig och smidig att köra runt i staden med. Men genom att först växla till läge ”Touring”, och sedan till ”Sport” läget tar den nya Multistradan inte bara ett, utan tvekan två steg före rivalerna.

"Touring"-läge, betyder 150 hästkrafter och en mjukare effektkurva, samt en komfortabel fjädringsinställning. Vid körning med detta läge valt påmindes jag om KTM:s utmärkta SM-T, men i det här fallet med både mer motorstyrka samt mer komfort och lyx.

Sadeln och körningen var ganska bekväm (även i hastigheter runt 140 kilometer i timmen under längre tid) under hela dagen och även om den justerbara skärmen är liten och smal (även i högsta läget), gav den tillräcklig skydd för min 190 centimeter långa kropp.

tn_multistrada1

Körning i "Touring"-läget var ganska mycket vad du förväntar dig av en "offroadmaskin", lite gungigt men okej, och med en motor som när jag så önskade, gladeligen förde oss upp i hastigheter upp över 200 kilometer i timmen, och hade mer att ge, före raksträckan tog slut.

Om det här var allt Multistrada hade att erbjuda skulle jag redan vara imponerad. Saken är den att, det är inte hälften av vad den har att ge. "Sport"-läget tar sedan Ducatin till ytterligare en högre nivå. Omedelbart har den märkbart fastare fjädring fram och bak, skarpare styrning samtidigt som den dyker mindre vid kraftig framhjulsinbromsning. Dessutom är motorn betydligt skarpare, mer aggressiv på gaspådrag också. DTC (Ducati Traction Control) är mindre inkräktande i det här läget. Så, totalt sett, ja, det här är en 1198 i äventyrsutförande.

tn_multistrada-action3

Det finns helt enkelt så mycket som är nytt och imponerande att det är i stort sett omöjligt att göra en fullständigt uttömmande och rättvis utvärdering av modellen i det här fallet. När det gäller ren specifikation eller mängden av funktioner och högteknologiska komponenter är Multistrada på en helt ny nivå.

När det gäller att täcka in samtliga av Multistradans förmågor och hur den beter sig i dess olika lägen finns det tillräckligt mycket att utfärda för att skriva en bok om det.

tn_multistrada-still1

Att snabbt och enkelt kunna växla mellan olika "mode" (programlägen) är mer än bara användbart och praktiskt - det är dessutom roligt. Att kunna mysa runt med touring-läget och därefter utmana några häftiga kurvor (eller några "sportigare" motorcyklar) och med möjligheten att trycka in en omkopplare och därefter omedelbart ha tillgång till över 150 hästkrafter gör att du känner dig som Knight Rider med någon form av 21: a århundradets effekthöjande knapp under din tumme .

tn_sidovaskor

Men ännu är det inte slut. Alla välformade och noggrant utformade detaljerna gör helt enkelt nya Multistrada till en fenomenal motorcykel. Glöm alla stora detaljer för ett ögonblick och kolla istället in alla detaljer, såsom exempelvis det nätta lyfthandtag för centralstödet eller robusta men ultralätta polymer-injicerade passagerarhandtaget/lasthållaren. Även det faktum att motorns modifieringar innebär att intervallerna mellan servicekontroller nu har fördubblats från 1200 till 2400 mil är en nog så viktig detalj.

tn_lag-sadel

Om du börjar få intrycket av att Ducati har tänkt på det mesta är det inte konstigt, eftersom det onekligt verkar vara fallet.

tn_multistrada-rod

Den är inte perfekt, förstås. Den något halvdana centralstödet är en besvikelse, och packväskorna är inte riktigt så robusta och ombonade som de borda vara. Dessutom ansåg flera av mina kollegor att bromsarnas ABS-system är väl påträngande, och vid körning i låg hastighet är Multistrada inte riktigt i nivå med några av dess rivaler. Jag tyckte också att den tre sekunders långa fördröjning som krävs vid byte mellan olika transportsätt ibland kändes lite jobbig. Men i ett större perspektiv är dessa saker bara små detaljer som jag kan leva med.

tn_multistrada-svart

Ducatis dröm var en fyra-i-en-motorcykel, som täcker allt från sporthoj till offroad var fånigt ambitiöst. Men efter den här första provkörningen måste jag medge att de dock var mycket nära att klara den målsättningen. •

 

Frågor och Svar om Multistrada 1200

 

Är Multistrada lätt och distinkt som en sportmotorcykel, eller ”mjuk”som en GS?

Det beror helt och hållet på vilket körprogram du väljer. I "Sport-läget", är Multistrada, bortsett från dess breda styre och upprätta körställning, styv, distinkt, aggressiv och god för hastigheter över 240 kilometer i timmen - det är ljusår från vad GS presterar. I "Touring"-läge är den mer harmonisk och komfortablare, men fortfarande med 150 hästkrafter. I "Urban" erbjuder motorn 100 hästkrafter samtidigt som fjädringen är ännu mjukare, lite som en GS. Välj själv, snabbt och enkelt med tummen...

 

Är den inte allt för extrem?

Nej! Först verkar den chockerande snabbt för att vara denna typ av cykel, men anpassar dig snabbt, och tack vare omkopplaren kan du välja när du vill ha den prestandan.

 

Hur uppträder motorn vid låg hastighet? Är den ryckig?

Bättre än du antagligen förväntar dig, särskilt i Urban-läget, men det är inte perfekt och inte heller riktigt lika smidig som en GS. Kvar finns fortfarande det gamla karaktäristiska Ducatiryckandet på låga varvtal.

 

Hur bra är den för offroad?

På papperet har den rätt förutsättningar: brett styre, hasplåt, speciellt utvecklade Pirelli Scorpion offroaddäck, fotpinnar med löstagbart inlägg av gummi exempelvis. I praktiken kan du ta dig fram på grusvägar och i lättare terräng, däremot går det inte att stänga av vare sig ABS eller DTC, och den är inte i klass med GS eller KTM Adventure i det här fallet. Men den klarar sig bättre än en Tiger eller SM-T och du måste fråga dig själv hur mycket terrängkörning du verkligen kommer att använda motorcykeln till.

 

Hur är räckvidden?

Vi körde cirka 24 mil, inklusive massor av hårdkörning, och hade då ett par streck kvar hos bränslemängdsmätaren. Även om du dela skillnaden, det är anständigt. Du använder ”flip-ut-nycken” till att öppna tanklocket med (även packväskorna).

 

Betyder den korta framskärmen att motor och förare blir nerstänkt av dynga?

Även om ingen av testcyklarna var utrustade med dem (och eftersom det var torrt så det spelade ingen roll). Ducati säger att kundcyklarna kommer att finnas med två längder på bakskärm och en framskärmförlängning, något som enkelt kan eftermonteras av exempelvis återförsäljaren.

 

Hur tålig är den?

Ganska bra, men det är fortfarande inte en Pansar-GS. Det vore att begära väl mycket. Dessutom är Multistrada med sin 189kilogram torrvikt mycket lättare och betydligt sportigare. Några småsaker finns dock: de (Givi-tillverkade) väskorna är snyggt utformade och storleken är okej. Men de är knappast tåliga. Centralstödet hos Touring-versionen är inte på topp och sinkar markfrigången.


Är det värt att satsa på en S-version? Behöver man verkligen Ducatis Elektroniska stötdämpare (DES)?

Funktionen hos DES (och Öhlins) är imponerande och användbart, men smakar det så kostar det. För mig är de valbara motorprogrammen den bästa funktionen och även basversionen har det. Dessutom är väntelistan för S-modellerna lång, och du får nog räkna med eget exemplar först i slutet av sommaren medan du kunde få basversionen redan i maj. Å andra sidan, vem köper en Ferrari med billiga tygsäten?

 

tn_multistrada-intervjuProduktansvarige Mario Alvisi svarar på frågor om Multistrada

 

Har efterfrågan av nya Multistrada överträffat förväntningarna?

Ja - från Ducatifans, men även från andra märken. Vi är verkligen nöjda.

 

Är det här slutet för alla förhoppningar om en annan ST [Ducati s avvecklade Sports Tourer]?

Vi tror att vi har täckt ST med denna cykel. Detta är en cykel som passar för touring, så det kommer inte bli några fler ST.

 

Kommer det att finnas en babyversion i framtiden, liksom Hypermotard 796?

För närvarande är detta den perfekta motorn för denna cykel, så, nej, vi har inte några planer på en mindre motor.

 

Hur lång tid dröjer det tills vi får se Ducati Electronic Suspension (DES) även hos 1198?

Vi vill finslipa tekniken hos alla våra modeller, men vi måste samtidigt välja utrustning efter modellernas tänkta användningsområden. DES är perfekt för Multistrada, men för tillfället finns det inte någon plan på att montera detta system på andra motorcyklar, även om jag är säker på att det är oslagbart.

 

Har du övervägt kardandrift?

Nej, eftersom det inte skulle vara en äkta Ducati. Vi är verkligen stolta över våra sportiga egenskaper, så vi inte vill ändra på detta.

 

Vad händer härnäst för Ducatis del?

Marknaden för sportmotorcyklar blir allt mindre. Så vi vill behålla det sportiga arvet, men på ett annorlunda vis. Vi kan inte upprätthålla samma idé som vi har gjort tidigare, och Multistrada 1200 är en produkt av vår nya filosofi.


 

Phil West film från provkörningen av Multistrada 1200

{youtube}kzd6Ai9aRAw{/youtube}

Film om Ducati Multistrada 1200

{youtube}Agc9NInB158{/youtube}

Fakta Ducati Multistrada 1200/S -2010

Motor Vattenkyld, fyrtakt, 2-cylindrig L-twin, 4 ventiler/cyl
Borr x Slag 106 x 67,9 mm
Slagvolym 1198,4 cm³
Effekt 150 hk (110,3 kw)/9250 varv
Vridmoment 118,7 Nm/7500 varv
Kompression 11.5:1
Bränslesystem Elektronisk bränsleinsprutning
Transmission 6 växlar
Hjulbas 1530 mm
Sadelhöjd 850 mm
Fjädring fram 50 mm inverterad, fullt justerbar
Fjädring bak Enkeldämpare
Broms fram

Dubbla, radiellt monterade fyrkolvsok, 330 mm skivor

Broms bak Tvåkolvsok, 320 mm skiva
Däck fram 120/70-17
Däck bak 190/55-17
Tankvolym 20 L
Torrvikt 189 kg
Färg Röd, vit (även Svart S-version)
Pris 15500/195000kr
Importör

Ducati