Den österrikiske motorcykeltillverkaren KTM har en bakgrund som hängiven tillverkare av framförallt renodlade racemaskiner för framförallt Enduro och Motocross. Här kan du läsa skandinaviens första provkörning av den officiella versionen av nakenmodellen, 125 Duke, som kanske är den viktigaste motorcykel KTM någonsin konstruerat.

 

-Ungdomarna är vår framtid. Sätt igång projektet! Orden är KTM Motorcycles VD, Stefan Pierer, som under mars månad år 2008 gav klartecken till projektet med att utveckla nya 125 Duke.

fb_125_Duke_90_right

Modellen visades upp första gången för omvärlden på den internationella motorcykelmässan Intermot i Tyskland. Nu har äntligen den officiella modellen lanserats.

fb_125_Duke_90_left

Johan Ahlberg från Fastbikes.se drog till England och provkörde den nakna läckerbiten tillsammans med Annie Seel från svenska Motorrad och Elving Solli från MC-Folket, och diverse kollegor från engelska Fast bikes, Superbike, Performance Bikes, Motor Cycle News, Visor Down och Ride. En brokig skara av erfarna motorcyklister som alla var påtagligt sugna på att bli unga på nytt...

fb_125Duke_Girls_action1

KTM har lagt ner stor möda i arbetet med att skapa en motorcykel som ska attrahera såväl ungdomar som äldre, mer erfarna motorcyklister som vill känna sig ungdomliga.

fb_125Duke_Stunt_action4

I inledningsskedet av utvecklingsarbetet utfördes mängder av intervjuer med tjejer och killar, 14-20 år gamla, för att utröna hur drömmotorcykeln ser ut. Ur detta material kunde KTM utläsa en hel del matnyttigt. Här följer ett urval av kommentarer från ungdomarna: ”Vi vill ha en vuxen motorcykel, inte en barncykel”, ”vi söker efter en motorcykel och samtidigt ett varumärke”, ”Motorcykelns komponenter måste vara påkostade, men priset på motorcykeln vara rimligt”.

fb__RED2408

Ett av ledorden under utvecklingsarbetet var ”Young mobility”, vilket fritt kan översättas till ”ungdomligt transportmedel”. Och nog kände jag mig betydligt yngre under och efter provkörningen än före alltid...

fb__RED2529

Om vi bortser från maten och det till synes ständiga regnande har England en del annat som är i världsklass att erbjuda. Bland annat har landet ett härligt grönskande landskap, fullproppat med en salig massa superläckra vägar som är som gjorda för motorcykelkörning. Under provkörningen av KTM 125 Duke visade England upp sin allra bästa sida, med klarblå himmel och sol.

Vi lämnar det slottsliknande Walton Hall bakom oss för att ta den första turen genom Shakespeares hemmatrakter på extremt smala, urtypiska engelska bonnvägar.

fb__RED2421

Efter att jag pressat koppling, bromsar, växellåda, motor och chassi för att provocera fram såväl fram- som bakhjulslyft fokuserar jag på att hålla ett pubertalt tempo genom de härliga svepande böjarna. Samtidigt gäller det hela tiden att väja för all mötande trafik som envisas med att köra på fel sida i det här landet…

Efter en stunds körning kommer jag fram till dagens första delmål, en skatepark där det hoppas i ramper med såväl BMX-cyklar som med 125 Duke. Här showas det på alla fantasifulla sätt och vis, medan jag toppar min föryngringsprocess, dagen till ära iklädd bakvänd kepa, hörlurar, solbrillor och hoodie. Och det här var bara början…

fb__RED2560

Under eftermiddagen fortsätter min föryngringsprocess med pubertal körning på den lokala gokartbanan, som är som klippt och skuren för aktiv och mycket rolig körning med 125 Duke. Snart kan jag höra mina kollegor säga: ”Det är ju inget race, utan bara på skoj”. Jovisst, så brukar det låta, men jag kan lova att det pressas friskt på banan, och snart har jag åter glömt bort hur gammal jag egentligen är. Och det var jag inte ensam om…

Sällan har jag sett en samling av motorcykeljournalister där så många har ett småfånigt leende på sina läppar vid ett och samma tillfälle som nu.

fb_125Duke_ergonomics

I nuläget påpekar KTM att man inte har några planer på att tillverka några trimprylar (Power Parts) till 125 Duke, men under provkörningen finner jag redan en modell som kittats med en ”trimpipa” från Sebring. I KTM:s tillbehörsprogram ”Power Parts” finns redan i dag ett stort antal tillbehör för den som vill personifiera sin 125 Duke efter eget tycke och smak. Eller vad sägs om LED-belysning utmed sidan på bränsletanken? Eller störtbågar, handtagsskydd eller kraschpuckar?

fb_125Duke_rear

Designen är överhuvudtaget något som KTM:s samarbetspartner Kiska Design satsat mycket hårt på under framställningen av 125 Duke.

fb_125_Duke_front_black

-Tanken har hela tiden varit att skapa en motorcykel med samma stuk och känsla som hos en större motorcykel. Över allt annat, ville vi att 125 Duke skulle se ut som en riktig KTM. Men ”stor” behöver inte nödvändigtvis betyda tung. Vi utförde mängder av designloopar för att få till de rätta proportionerna – vi sänkte till och med ramen för att garantera att det skulle vara en kompakt enhet. Redan från början fanns tanken om att man lätt skulle kunna personifiera modellen, förklarar designern Craig Dent från Kiska Design.

fb_125Duke_cockpit

Instrumenteringen är av senaste snitt. Det är en kompakt enhet med digital visning av hastighet, motorvarvtal, bränslemängdmätare, motortemperatur, klocka, dubbla trippmätare, växelindikator, snittförbrukning av bränsle, samt diverse varningslampor.

fb_125Duke_engine

Motorn startas enkelt med elstart. Det jag slås av omedelbart är att motorn känns betydligt piggare på låga varvtal än vad jag hade trott att den skulle, men presterar bäst då den varvas lite mer.

fb_125Duke_cylinder

Trots att den bränsleinsprutade fyrtaktsmotorn endast är på 15 hästkrafter (11 kW), går det att ha riktigt roligt med 125 Duke. I alla fall om förutsättningarna är de rätta. Långa transporter på stor och rak landsväg fungerar, men är inte drömmen. Däremot stortrivs 125 Duke på välkurvade småvägar och i tät trafik.

125 Duke är lekande lättmanövrerad på alla sätt och vis. Den sexstegade växellådan fungerar perfekt och kopplingen är mycket lättjobbad. Chassit är mycket lättsvängt och är villigt med på snabba kursförändringar, även i mycket tajta böjar i högt tempo. Samtidigt är det stabiliteten som främst imponerar på mig. Inte ens då jag noterar strax över 120 kilometer i timmen på mätaren känns 125 Duke orolig, och det känns som om den är dimensionerat för att palla betydligt mer.

fb_125Duke_frontwheel

Till detta ska vi lägga bromsar från Brembos dotterbolag ByBre som torde göra ägare av många större motorcyklar avundsjuka. Det radiellt monterade fyrkolvsoket greppar effektivt, och med god känsla kring den 280 millimeter i diameter stora bromsskivan. Bakbromsen utgörs av ett enkolvsok och en 230-millimeters bromsskiva. Såväl fram som bak har stålomspunna bromsslangar monterats.

fb_125Duke_silencer

Även om KTM 125 Duke är en slimmad motorcykel med en liten, 125-kubiks fyrtaktsmotor på endast 15 hästkrafter är den ändå fullvuxen när det gäller förarergonomi och körkänsla. Med en sadelhöjd på 810 millimeter och fotpinnar som placerats ganska lågt är motorcykeln hyfsat rymlig även för min 183 centimeter långa kropp. Körställningen är ganska upprätt, där händerna vilar på det raka och breda ”hydroformade” styret.

fb__RED2876

Passagerarens separata sadel har en aningen högre placering, och dess fötter vilar på gummibelagda fotpinnar medan händerna greppar kring de rejäla handtagen som återfinns på vänster respektive höger sida.

fb_125Duke_stripped

Ramen är en fackverkskonstruktion av runda stålrör medan svingarmen är tillverkad av aluminium. Fjädringskomponenterna kommer från WP, där framgaffeln är en inverterad 43-millimeters modell, medan stötdämparen bak (även den från WP) är utan separat länkage. Både fram som bak är fjädringsvägen 150 millimeter. Grundinställningen fungerar mycket bra för mina 80 kilogram, både då jag kör på landsvägen och pressar allt vad jag kan på Gokartbanan.

fb__RED2646

Rakt igenom är finishen mycket god och i stort sett varenda detalj känns påkostad, framförallt med tanke på att priset är satt till 39 900 kronor i Sverige. Något jag däremot saknar är justerbara kopplings- och bromsgrepp.

Enligt Anders Sarbäcken, VD för KTM Scandinavia, är redan omkring 100 exemplar av KTM 125 Duke förbokade av kund, och intresset för den nya modellen mycket stort, vilket bådar gott för återväxten av nya motorcyklister.

fb_125Duke_Girls_action2

När det gäller landsvägsmotorcyklar så föredrar jag personligen nakenmodeller till vardags, och jag skulle mycket väl kunna tänka mig att använda 125 Duke som ett praktiskt och roligt transportmedel då det nalkas shoppingturer eller möten inne i stora staden. Samtidigt är jag övertygad om att marknaden behöver fler coola, snygga och ungdomliga motorcykelmodeller som är skapta med ungdomarnas egna behov som utgångspunkt.

Nu är det bara hålla tummarna för att 125 Duke kan sätta fart på återväxten så att ännu fler upptäcker det underbara med att köra motorcykel.•

FAKTA KTM 125 Duke - 2011

Motor Vätskekyld, 1-cylindrig fyrtakt, DOHC
Borr x Slag 58 x 47,2 mm
Slagvolym 124,7 cm³
Effekt 15 hk/10500 varv
Vridmoment 12 Nm/8000 varv
Bränslesystem Insprutning
Transmission 6 växlar
Styrvinkel 25 grader
Hjulbas 1350±15 mm
Sadelhöjd 810 mm
Fjädring fram 43 mm inverterad gaffel, 150mm fjädringsväg, WP
Fjädring bak Enkelstötdämpare utan separat länkage, 150 mm fjädringsväg, justerbar fjäderförspänning, WP
Broms fram Fyrkolvsok, 280 mm skiva, ByBre
Broms bak Enkolvsok, 230 mm skiva, ByBre
Däck/hjul fram 110/70-17, 3.00 x 17"
Däck/hjul bak 150/60-17, 4.00 x 17"
Tankvolym 11 L
Vikt (utan bensin) 118 kg
Färg Orange
Pris 39.900 KRONOR
Importör KTM Scandinavia