Ben Cope begav sig till spanska Jerez för att provköra nya BMW S1000RR HP4. Här kan du läsa hans utvärdering från bankörningen...

Klockan är 07:00 och jag står i mörkret i depån på Circuito de Jerez. Det är så tyst och en racebana utan buller är som en tom kyrka: kuslig och skrämmande.

Jag känner mig nervös innan jag beger mig ut på banan, det är naturligt, men idag är jag extra nervös, för ska få den stora äran att köra en upp-pumpad S1000RR.

Om du inte redan vet... HP4 är den lättaste serietillverkade fyrcylindriga 1000-kubiks superbike idag, och den är fantastiskt exotisk och då syftar jag inte bara på de saker du kan röra vid, utan det du verkligen kan känna. Modellen finns i två utföranden, HP4 och racekittade HP4 med "Competition Package".

BMW HP4_039

HP4 uppges väga 199 kilogram våt, och en Fireblade väger cirka 10 kilogram mer.

Det är följande bitar som skiljer HP4 från en standard S1000RR: smidda lättviktshjul, komplett avgassystem i titan, radiella Brembo monobloc bromsok, ett 200/55 bakdäck och Quickshifter–Växelassistent (finns som tillval för standardmodellen).

BMW HP4_040

Vidare finns en launch control, Race ABS som är IDM-utvecklat (Tysklands superbike-mästerskap), ett lättare batteri och mer vridmoment på mellanregister. Vi får inte heller glömma att fjädringen har fått dynamiskt dämpningskontroll (DDC).

DDC är ett smart koncept och en världsnyhet för en serietillverkad motorcykel. Sensorer monterade hos den främre och bakre fjädringen känner av och reagerar på skillnaden i vägfriktion och körförhållanden. Du kan fortfarande ställa in fjädringen med verktyg som du skulle på någon annan superbike, men DDC finjusterar kompressions- och returdämpningens inställningar i farten. BMW hävdar att det tar millisekunder för systemet att läsa skillnader hos gasreglagets position, aktuell hastighet och fjädringsrörelser och baserat på detta aktivera en elektroniskt styrd ventil för att justera flödet av dämparoljan.

I stort drag betyder det att (och BMW kommer att förbanna mig för detta), desto snabbare du kör, desto fastare blir fjädringen - men - systemet är utformat för att ständigt övervaka vad du gör och enligt BMW: "ge maximal dragkraft för optimal överföring av motorkraften till vägbanan under acceleration".

BMW HP4_047

Racekittet "Competition Package" ökar vill-ha-faktorn ytterligare genom att lägga till massor av kolfiberdetaljer, HP-märkta Gilles justerbara fotpinnar och ställbara HP-reglage. Som KTM skulle säga: Redo för race... Nåväl, efter att du demonterat sidostödet, blinkers och tejpat lampglasen.

BMW HP4_048

Tack vare att den fortfarande lågt stående solen skymmer en dryg tredjedel av banan, ser jag på den första sessionen som en undersökningsvända för nerverna snarare än en flygattack på sinnena. Så här långt var HP4 inte som förväntat. Musiken som ackompanjerade presentationsfilmen för HP4 var thrash metal som spelades med volymen på max och lite till. Så jag trodde att jag skulle få vara med om en upplevelse som liknar att fastna i en trång hiss tillsammans med ett en-manna band och en låda Red Bull: ögonöppnande, öronbedövande, plågsamt.

AM3 3981

BMW skulle ha valt Ray Charles istället, för det här är smoooooth. Trots HP4-hypen är det fortfarande en BMW och fantastiskt lätt att köra.

Kunde jag känna hur den dynamiska dämpningskontrollen jobbade, och om den gjorde någon skillnad? Det är inte som att motorcykeln är mjuk i en böj och stel som en pinne genom nästa. HP4 känns som en välinställd racecykel - rapp och exakt -. En race-cykel som perfekt inställd för min åkstil. Kanske hade jag bara tur. Men i sådana fall hade de övriga journalisterna vid testen tur också... Antaligen gör DDC mer skillnad än vad som känns, och jag antar att det är just det som är poängen.

BMW HP4_050

Jag är säker på att du kan få ett standard S1000RR att kännas på samma sätt om du bara vet hur vilka inställningar du ska välja. HP4 är bra direkt ut ur lådan, bättre än en vanlig S1000RR men Jerez är en super-smidig bana och smickrar de flesta cyklar. Vi fick inte tillfälle att köra den på vägen, men det kommer att bli en riktigt bra test för den.

Jag behöll HP4 i "Slick-läget" under alla sessioner med Pirelli Supercorsa SP-däcken. Effekten är densamma i alla lägen, men i "Slick-läget" är ABS hos bakbromsen inaktiverad. Jag använder bakbromsen en del och om ABS-systemet skulle lägga sig i skulle jag antaligen flyga av banan och därför väljer jag att inte använda Race-läget.

Med Slick-läget aktiverat kan du också justera systemet för traction control. Suveränt! Det finns 14 inställningar. Det börjar på 0, och vrider man upp till 7 innebär det att systemet är känsligare och begränsande medan den inställd på -7, gör att sladdarna blir betydligt fetare...

BMW HP4_051

Under sista provkörningsvändan drog jag ut för att få ut maxialt jag kunde från HP4. Jag vill inte låta som "Billy-big-bollocks", men med antisladdsystemet på grundinställningen känns det som om HP4:an "fastnar" på väg utu r de snabba kurvorna där du förväntar dig att den verkligen ska sätta fart. Jag känner mig modig och ställer om antispinnsystemet till -3, men fyra kurvor senare, genom en snabb vänster, ställer jag tillbaka till -1 efter att jag insåg att HP4 har "bollar". Och de är större än mina.

BMW HP4_055

Lite senare känns som om jag kör det sjätte sinnet. Jag vet att någonstans där inne finns det en mycket varm ECU som gör mängder av beräkningar, baserade på bland annat "input" den får från min gashand och svarar på frågor som min egen hjärna inte förstått ännu, men trots all elektronik känns det inte stelt och konstigt.

 AXM9354

Gasrespons är en av de bästa sakerna med HP4 jämfört med S1000RR. Visst, hjulen, avgassystemet och alla de andra bitar ska vi inte glömma, men HP4 känns mer välkomponerad och mindre aggressiv i "Slick"-läget än standardversionen av S1000RR som är mer abrupt och brutal vid hårdkörning.

BMW HP4_058

Hastighetsmätaren visar 240 kilometer i timmen på rakan, och Brembo Monobloc-oken kapar effektivt 160 kilometer i timmen på 200 meter, med lätthet. Standardmodellens bromsar saknar knappast effekt. Samtidigt upplever jag att bromsarna hos HP4 inte har det där initiala bettet som finns hos andra Brembo monobloc-bromsar jag har testat tidigare, men det är absolut inte fråga om brist på bromskraft.

BMW HP4_057

HP4 känns bättre genom de snabbare böjarna än hur den upplevs genom de långsammare kurvorna, och Jerez har sin beskärda del av snabba kurvor. När du bygger upp fart genom banans sista serie av högerböjar gäller det att kunna lita på motorcykeln, framförallt fronten. HP4:an tar sig genom finalpartiet, och greppar sig fast genom yttre-inre-yttre-kerbsen - med bravur.

 BLE8391

Det är också på plats att visa respekt till Pirellis Supercorsa SP-däck också. Jag la 1,53-tider, medan en välinställd och racekittad S1000RR på slicks gör ett varv på ungefär 1minut och 49 sekunder. För att vara mönstrade landsvägsdäck väg är det ändå speciellt. HP4 är snarare en förädlad S1000RR än en upp-pumpad S1000RR. Den presterar på topp utan att göra särkskilt mycket väsen av sig och inte många andra så här pass exotiska motorcyklar gör det.

BMW HP4_056

BMW HP4_059

BMW HP4_060

Pris: Ej klart

Färg: Blå /vit /svart

Tillgänglig: December 2012


Motor
Typ Vätske/oljekyld 4-cylindrig rak 4-taktsmotor, fyra ventiler av titan per cylinder, två överliggande kamaxlar
Cylinderdiameter x slaglängd 80 mm x 49,7 mm
Cylindervolym 999 cc
Motoreffekt 142 kW (193 hk) vid 13 000 varv/min
Max vridmoment 112 Nm vid 9,750 varv/min
Kompression 13.0 : 1
Bränslereglering / motorstyrning Elektronisk bränsleinsprutning / digital motorstyrning med knackningssensor (BMS-K-P)
Avgasreglering 3-vägs katalysatorrening i slutet omlopp, uppfyller EU3-normen med elektroniskt reglerad ledning och akustiska ventiler
Prestanda / bränsleförbrukning
Max hastighet Över 200 km/h
Bränsleförbrukning per 100 km vid konstant 90 km/h 5.7 l
Bränsleförbrukning per 100 km vid konstant 120 km/h 5.9 l
Bränsle Blyfri bensin, 98 oktan, automatisk knackningskontroll gör det möjligt att köra med 95-oktanig bensin
Elektriskt system
Generator Växelströmsgenerator, 3-fas, 350 W
Batteri 12 V / 7 Ah, underhållsfritt
Kraftöverföring
Koppling Multipel koppling i oljebad, slirkoppling, mekanisk reglering
Växellåda 6-stegad växellåda med konstant ingrepp, raktandad
Drivning 17/45 kedja
Chassi / bromsar
Ram Boxram av aluminiumkomposit, delvis självbärande
Framhjulsupphängning / fjädring Upside down teleskop gaffel Ø 46 mm, dynamisk stötdämpningskontroll DDC, inställbar fjäderförspänning, elektroniskt inställbar stötdämpning (Slick-läge)
Bakhjulsupphängning / fjädring Dubbel svingarm av aluminium, dynamisk stötdämpningskontroll DDC (centralfjäderben), hydrauliskt inställning av fjäderförspänningen, inställbar retur- och kompressionsdämpning (Slick-läge)
Fjädringsväg fram/bak 120 mm / 130 mm
Hjulavstånd 1 422.7 mm
Försprång 98.5 mm
Styrvinkel 65.99°
Hjul Gjutna, aluminium
Fälgstorlek, fram 3.50 x 17"
Fälgstorlek, bak 6.00 x 17"
Däckstorlek, fram 120/70 ZR 17
Däckstorlek, bak 200/55 ZR 17
Broms, fram Dubbla skivbromsar, flytande 9-lagrade bromsskivor, 4-kolvsbromsok, Ø 320 mm, 5 mm tjocka
Broms, bak Enskivsbroms, flytande upphängd med enkolvsok, diameter 220 mm, 5 mm tjocklek
ABS BMW Motorrad race ABS, urkopplingsbar, välj mellan fyra lägen: Rain, Sport, Race, Slick, IDM inställning
Mått / vikt
Längd 2 056 mm
Bredd (över speglarna) 826 mm
Höjd (utan speglar) 1 138 mm
Sitthöjd vid tomvikt 820 mm
Inre benkurva, vid tomvikt 1 810 mm 
Tomvikt, körklar, fulltankad 1) 199 kg inkl. Race-ABS
Torrvikt 2) 169 kg
Tillåten totalvikt 405 kg
Tillåten last (med standardutrustning) 207 kg
Tillgänglig tankvolym 17.5 l