Äventyrlig stadshoj


Tidigare har jag provkört BMW F800GS. Nu har turen kommit till det mindre syskonet F650GS. Trots modellbeteckningen är motorn på 798 kubikcentimeter. Och efter den här provkörningen vet jag mer saker som inte är riktigt vad man kan tro.

Foto: Daniel Kraus Photoworks

Efter ett antal uppvärmningsvarv i den lokala cirkulationsplatsen drar jag vidare västerut och lämnar det Indiska havet bakom mig. Jag har redan varit i de här trakterna tidigare då körde jag F800GS, som i stora drag påminner om BMWF650GS som jag nu är ute och umgås med.
_DK_5657

Stålramen är identisk liksom den dubbelsidiga svingarmen av aluminium. Även här har bensintanken placerats under sadeln och tanklocket finner vi längst bak på höger sida. Motorn som i grunden är densamma som hos F800S och F800ST är trots modellbeteckningen F650GS på 798 kubikcentimeter. Jo, det är faktiskt sant. Hos de två GS-modellerna F650Gs och F800GS har motorn placerats i en mer upprätt vinkel. Nu lutar cylindrarna endast 8,3 grader istället för 30 grader. Detta bidrar bland annat till en bättre markfrigång.

Hos F650GS har toppeffekten minskat från 85 till 71 hästkrafter. Detta som följd av andra kamaxlar som bland annat ger ett kortare ventillyft. Dessutom öppnas och stängs ventilerna senare respektive tidigare hos F650GS. Som en kompensation för den lite lägre motoreffekten är i gengäld F650GS sex kilogram lättare än F800GS.

Klicka för större bild

Utseendemässigt finns det en del skillnader mellan F650GS och F800GS. F650GS har en mer landsvägsanpassad design. Hos motorn finner vi en lite mindre kylare än hos F800GS. Sadelhöjden är mycket lägre. Framgaffeln är av konventionell teleskopmodell och hos framhjulet finner vi endast en broms. De trådekrade hjulen hos F800GS har ersatts av helgjutna aluminiumhjul. Framhjulet har minskat i storlek från 21 till 19 tum.

Stötdämparen bak är av konventionell modell. Fjäderförspänningen går enkelt att reglera med hjälp av det lätt åtkomliga vredet som återfinns på höger sida. Praktiskt då man snabbt vill anpassa fjädringen. Returdämpningen går även den att justera, men här krävs en skruvmejsel.

Klicka för större bild

F650GS känns oerhört liten
och nätt men inte trång. Den är betydligt smidigare än sitt större syskon, som i sin tur redan är mycket lättkörd och graciös att hantera. Jag är cirka 183 centimeter lång och mina fötter vilar tryggt på marken. F650GS har en sadel som är mycket smal i framkant. Dessutom har motorcykeln en mycket smal ”midja” vilket gör att det blir ännu lättare att nå ner till fötterna. Detta är oerhört intressant för dig som är lite kortare i växten.

Modellen jag kör har en sadelhöjd på 820 millimeter. Som tillval finns även sadel som sänker sadelhöjden till 790 millimeter. I tillbehörssortimentet finns även en sänkningssats som minskar sadelhöjden till låga 765 millimeter. Precis som hos F800GS är körställningen upprätt och händerna vilar på det breda styret som i det här fallet är av stål. Reglagen känns igen. Kopplings- och bromsreglagets grundpositioner går att justera efter behov.

Klicka för större bild

På typiskt BMW-manér sitter tre knappar för manövrering av blinkers på plats. Vänster och höger blinkers manövreras med vänster respektive höger tumme. På höger styrhalva finns dessutom en knapp med vilken man stänger av blinkrarna. Till skillnad mot i många andra länder är även två-stegs värmehandtag och urkopplingsbara ABS-bromsar standard i Sverige. Tack för det!

Hastighetsmätaren har monterats i ovankant på varvräknaren. Båda har analog visning och är lätta att överskåda. Till vänster finns diverse varningslampor. Standarinstrumenteringen har kompletterats med en så kallad färddator som går att beställa som tillval för 1550 kronor. Den visar bland annat aktuell växel, resterande bensinmängd, yttertemperatur, kylvattentemperatur och tid.

BMW ville inte att jag skulle köra vilse i Afrikas djungel och därför har BMW:s egna GPS-navigator monterats. Den är dock inte standard. Men en oerhört trevlig och lätthanterlig enhet som jag hade stor glädje av. Oerhört praktiskt. Var någonstans var jag. Jo, jag var ju på väg bort från civilisationen på jakt efter mindre vägar. Ju mindre desto bättre.

Klicka för större bild

Efter en stunds transportkörning har de perverst påkostade lyxvillorna nere vid havet ersatts av små sunkiga plåtskjul. Asfalten har ersatts av en rödaktig grusväg som löper läckert mellan odlingarna av alla dess slag. Här skulle jag gärna köra vilse och bara köra omkring och utforska alla de sannlöst läckra grusvägarna timme efter timme.

Trots att F6 50GS i första hand är skapt för landsvägsbruk fungerar den mycket bra för att utforska grusvägar med. Den är inte närmelsevis lika väl lämpad som grusvägssmiskare som F800GS. Däremot protesterar den inte det minsta då jag ”råkar” förvirra mig in på de mindre stickvägarna och kör i ett helt okej tempo. Det gället dock att se upp. Fjädringen fungerar mycket bra. Den erbjuder god komfort och stabilitet. Däremot är den inte i anpassad för stenhård buskörning på grus.

Klicka för större bild
Körställningen är upprätt och faktiskt riktigt rymlig.

Fjädringsvägen är begränsad liksom markfrigången. Dessutom är trådekrade hjul att föredra framför de helgjutna hjulen hos F650GS om du tänker köra mycket på grus. Det är inte billigt att reparera den här typen av hjul. Hos F650GS mäter ju framhjulet 19 istället för 21 tum vilket straffar sig lite vid grus och offroadkörning. Dessutom finns det ett större utbud av grovmönstrade 21-tums däck på marknaden.

Precis som hos F800GS är styrutslaget suveränt väl tilltagen och att vända runt på den smala vägen görs lekande lätt. Bromsverkan hos frambromsen är inte lika effektiv som hos F800GS, men fullt tillräcklig och i gengäld mycket lättare att handskas med. Bakbromsen är identisk mellan de två modellerna och erbjuder god effekt. 

Klicka för större bild
Områdets tvättinrättning.

Vidare är det inte svårt att dosera rätt trots mina crosskängor. Skulle jag råka trycka till för mycket kliver ABS-systemet in och räddar situationen, om systemet är aktivt vill säga.

Bromsarna är precis som jag nämnt tidigare med ABS-funktion, vilket betyder att en dator kontrollerar händelseförloppet och hindrar däcken från att låsa mot underlaget vid inbromsning. Det här är en oerhört bra säkerhetsdetalj. I det här fallet går funktionen enkelt att koppla ur och man så önskar.

Klicka för större bild
Jo, jag lovar. GPS-navigatorn pekade åt det här hållet...

Under provkörningen körde jag i stort sett uteslutande med ABS-funktionen aktiverad. Även då jag körde på grusväg. Jag finner att systemet är så pass sofistikerat att det helt enkelt är att föredra.

Motormässigt skvallrar de tekniska uppgifterna om att F650GS har färre antal hästkrafter att tillgå. Det märks. Bland annat är F650GS inte lika villig att skicka upp framhjulet i skyn som F800GS. Däremot är motorn hos F650GS avsevärt mer potent än vad jag trodde att den skulle vara.

Klicka för större bild

Precis som hos F800GS fungerar bränsleinsprutningen perfekt utan ryck eller andra konstigheter. Effektkurvan är mycket jämn och trevlig, med gott om vrid redan på mycket låga varvtal. Dessutom lägger jag snabbt märke till en mycket positivt sak. Av någon anledning så är F650GS, till skillnad mot F605GS, i stort sett helt vibrationsfri. Inte ens då jag plågar motorn som värst är motorvibrationerna något att tala om. Jag blir så förvånad att jag blir tvungen att dubbelkolla med några andra kollegor som finns på plats. Jo, dom instämmer. F650GS vibrerar inte nämnvärt.

Klicka för större bild
F650GS fungerar bra för lite av varje.

Precis som F800GS är F650GS lekande lättkörd. Det är alltid nära till marken vilket är bra då man ska sätta ner en eller två fötter. Däremot straffar det sig lite genom en moderat markfrigång. Under dagen skrapar fotpinnarna ofta mot vägbanan. Men då var visserligen tempot rejält uppskruvat. Även växlingarna och hanteringen av kopplingen går perfekt.

Den sexsstegade växellådan går mjukt och har en väl anpassad utväxling som passar bra för såväl krypfart som motorvägshögt tempo. Precis som hos F800GS är kopplingen lättjobbad men inte super-lättjobbad och vid intensivt användande börjar muskelkraften i vänsterhanden att tryta. Men det här är endast något som jag märker av i extremfall och inget som lär upplevas som ett problem vid vardaglig körning.

Klicka för större bild
Tomaka var superglad efter att för första gången någonsin fått komma i närheten av en motorcykel.

En sak som imponerar på mig är hur pass stadig och trygg F650GS känns. Även i mycket hög hastighet. Den är samtidigt oerhört lätt att svänga med både i långsamt stadstrafiktempo och då jag pressar som bäst på de välkurvade småvägarna. Behöver jag snabbt parera för ett av alla avgrundsdjupa hål i vägbanan är F650GS snabbt med på noterna utan att protestera det minsta. Som jag nämnde tidigare är körställningen upprätt.

Av naturliga orsaker är benvinkeln lite tajtare hos F650GS än hos F800GS men fortfarande inte så att det blir trångt och jobbigt. Sadeln är skålformad och smal i framkant och bredare längre bak. Under de längre transportkörningarna backar jag bak en aning för att på så vis få lite bättre benvinkel.

Klicka för större bild


Dessutom minskar risken för träsmak då. Just det där med träsmak i baken är dessvärre något som jag känner av ganska tidigt när jag kör både F650GS och F800GS. Och det är inte något som jag brukar vara känslig för. Bortsett från det är förarkomforten mycket hög. Visserligen ger det i stort sett obefintliga kåpglaset minimalt med skydd mot fartvinden. Men det är faktiskt inget jag störs av förens jag pressar en bra bit över hundra kilometer i timmen.

Under en helt ovetenskaplig test noterar jag att toppfarten ligger kring 185 kilometer i timmen. I en liten lätt nedförslöpa noterar hastighetsmätaren hos GPS-navigatorn 196 kilometer i timmen som dagens högsta hastighet. Inte illa för en motorcykel som inte är något för dig som är på jakt efter högst möjliga topphastighet. Däremot kanske du är sugen på ett toppenäventyr. Då är det här en mycket passande motorcykel.


BMW F650GS erbjuder ett mycket brett användningsområde. Visst, den är inte lika effektstinn och häftig som F800GS men i gengäld mycket billigare i inköp och att äga.

Letar du efter en motorcykel som fungerar bra för att köra med till och från arbetet , som även är ett njutningsredskap på fritiden och som dessutom kan föra dig till spännande platser långt bort från civiliserade trakter? Då kan F650GS vara motorcykeln för dig. För övrigt är jag övertygad om att vi kommer att få se många F650GS snurra runt som körskolemotorcyklar framöver. Mer lättkörd motorcykel får du leta efter.


+Rymlig trots låg sadelhöjd. Bra bromsar. Extremt smidig och lättkörd.

-Inte den optimala grusvägshojen. Träsmaken kommer smygande i ett väl tidigt skede.

= En oerhört lättkörd motorcykel som lär passa extremt bra för nybörjare och andra som som vill ha en praktisk motorcykel med låg sadelhöjd.

Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bildFÖRTECKNING ÖVER ALLA ORIGINALTILLBEHÖR


Fakta BMW F650GS -08
Motor Vätskekyld, DOHC, fyrtakt, parallelltwin
Borr x Slag 82 x 75,6 mm
Slagvolym 798 cm³
Effekt 71 hk (52 kW)/7000 varv
Vridmoment 75 Nm/4500 varv
Kompression 12.0:1
Bränslesystem Elektronisk bränsleinsprutning
Transmission 6 växlar
Styrvinkel 26 grader
Hjulbas 1575 mm
Sadelhöjd 820 mm (lägre sadel som ger 790 mm sadelhöjd finns som tillval)
Fjädring fram 43 mm Konventionell teleskopgaffel, 180 mm fjädringsväg
Fjädring bak Konventionell enkelstötdämpare, 170 mm fjädringsväg, justerbar fjäderförspänning och returdämpning.
Broms fram Enkelt tvåkolvsok, 300 mm skivor, Brembo
Broms bak Enkolvsok, 265 mm skiva, Brembo
Däck/hjul fram 110/80-19, 2.50x19"
Däck/hjul bak 140/80-17, 3.50x17"
Tankvolym 16,0 L
Vikt (utan bensin) 179 kg
Färg Eldröd, Isbergsilver metallic, Azurblå metallic
Pris 79 900 kronor
Importör BMW Group Scandinavia
Försäkring
Bilsport & MC Specialförsäkring, helförsäkring, helår
30+, Zon 1: 6331 kronor
30+, Zon 3: 3128 kronor
50+, Zon 1: 4734 kronor
50+, Zon 3: 2354 kronorSERVICEINTERVALLER
100 mil inkörningsservice, därefter årsservice eller 1000-milaservice, beroende på vad som inträffar först.S
killnaderna mellan BMW F800GS och F650GS

F800GS F650GS
85 hk 71 hk
Extra stor kylare Mindre kylare
Högt kåpglas Lågt kåpglas
Inverterad framgaffel Konventionell framgaffel
WAD stötdämpare konventionell stötdämpare
Trådekrade hjul Tioekrade aluminiumhjul
21-tums framhjul 19-tums framhjul
Dubbla bromsar fram Enkel broms fram
Aluminiumstyre Stålstyre
880 eller 850 mm sadelhöjd 820 eller 790 mm sadelhöjd
185 kg torrvikt 179 kg torrvikt