På Ascari-banan i Ronda provkörde jag den helt nya, temperamentsfulla, Ducati Monster 1200 R, den starkaste Monster-modellen genom tiderna! Här kan du läsa det kompletta reportaget. 

Det här är den mest kraftfulla Monster-modellen genom tiderna, ett vilddjur fött att förstärka innebörden i modellnamnet på den ultimata italienska ikonen utan kåpor, samma nakna motorcykel som redan 1993 vände upp och ner på normerna för nakna motorcyklar världen över, för att presentera vad som därefter kom att bli en av de mest uppskattade produkterna under de senaste årtiondena.

 test-ducati-monster-1200-r-55

Den kallas Monster 1200 R och är den stygga versionen av "Big Monster", som redan fångat de mest passionerade anhängarnas intresse för två år sedan. Dess tekniska detaljer har uppdaterats, den har blivit starkare och lättare med syfte att göra den mer flexibel, roligare och även lämplig för racing. Sedan är det motorn, en riktig "bomb" som har nått upp till 160 hästkrafter i maximal effekt och en mer avstämd balans när det gäller hanterbarhet och vridmoment.

Även designen har fått sig en omgång, och modellen är nu mer slimmad och är nu bättre anpassad för bankörning. Och priset? M1200 R RED "Rosso" kommer att kosta 186.300 kroonor, medan den mörkare versionen "Thrilling Black" landar på 188.100 kronor.


. Jag provkörde den på Ascari-banan i Ronda, en speciell och mycket beroendeframkallande plats, som har en bana som ger föraren en rad växlande och ovanliga förhållanden, med vissa delar som i mycket liknar en normal väg. Låt oss tillsammans ta reda på vad det nya nakna odjuret från Borgo Panigale är kapabel till.

 test-ducati-monster-1200-r-01

Jag är otålig över att få hoppa ombord. Efter att jag tidigare i år testade Monster 1200S, så vill jag verkligen få reda på hur mycket alla dessa ändringar har förbättrat denna nakna motorcykel, med tanke på att den tidigare inte var så värst potent vid bankörning.

test-ducati-monster-1200-r-83bakdel

Känslan jag fick när jag satt på Monster 1200 S och hade kört några kilometer, var att det var en ganska lång motorcykel, som inte var värst smidig och med en front som gav mig en osäker känsla. Den var ett sant nöje på vägen när man höll ett måttlig tempo. På banan behövde man lära sig att förstå den och den behövde vara väl injusterad innan man kunde pressa den riktigt hårt.

Kanske är det just av denna anledning som R föddes, en flexiblare och potentare Monster 1200 och skillnaden kändes tydligt omedelbart när jag satte mig i sadeln, utan att ens vrida om nyckeln. Känslan är bekant, men skillnaden i sadelhöjd (830 mm istället för 785-810 mm hos 1200S) känns även under stationära manövrar. Efter att ställt om körläget till "Touring", inledde jag första varvet för att försöka finna vilka spår jag skulle välja för att kunna pressa hårdare.

 test-ducati-monster-1200-r-80hoger

Ascari är faktiskt en mycket unik bana, kurvornas ”curbs” är inte röd-vit-målade som de vanligtvis brukar vara och därför måste man vänja sig innan man vrider extra på gasen. Redan efter några få kurvor är känslan av smidigheten hos nya Monstret otrolig. Jag upplever mycket mer smäcker dynamik, även vid låga hastigheter.

Efter att ha noterat de grundläggande referenspunkterna, var det så dags att övergå till Sportläget "high power" och köra ut på banan för att njuta av denna stora röda leksak! Den ökade smidigheten är något man känner mellan benen, man får verkligen klämma åt kring bakre delen av tanken med låren och inte pressa allt för mycket på fotpinnarna (som erbjuder mycket bra grepp).

 test-ducati-monster-1200-r-06

Den är mycket kvick under snabba riktningsförändringar, kastar sig in genom kurvorna som en pil och tar sig sedan fort fram och in i nästa. Bakbromsen är väldigt lätt av dosera rätt, medan frambromsen är mer aggressiv och hårdare. ABS:en känner man endast av om man överdriver sina bromsmanövrar, men gör att motorcykeln alltid beter sig mycket tryggt, även när den är inställd på nivå 1.

test-ducati-monster-1200-r-88ovan

När man kommer ur kurvan är det möjligt att tidigt ge full gas, men första efter att ha sett till att Supercorsa SP 200-däcken är väl uppvärmda. Elektroniken kliver endast in vid verkligt behov, måttligt, utan att vara direkt påträngande. Den finns där bara för att informera dig om att, nu har kanske har gått lite för långt! Resten kan korrigeras med kropp och handled!

Monster 1200 R är i själva verket mycket känslig, men också mycket lätt att förstå. Det tar inte lång tid att vänja sig vid helheten av motorcykeln och fronten sänder en optimal känsla genom hela kurvan. Vid detta tillfälle har däcktrycket ställts in för landsvägskörning, för att inte påverka själva provkörningen alltför mycket.

Troligtvis berodde detta på det höga däcktrycket, men när jag kom ur långa snabba kurvor var jag tvungen att korrigera spåret genom att luta överkroppen framåt för att undvika en viss instabilitet, som i vilket fall som helst kontrolleras fint av den nya styrdämparen från Öhlins. För övrigt erbjuder det välgjorda chassit en mycket fin körprecision, utan att förbise komforten!

 test-ducati-monster-1200-r-05

Låt oss fortsätta med utvärderingen av motorn. Det är en starkare Testastretta men nu tystare och mer dynamisk. För att leva upp till de gällande reglerna har det nya avgassystemet begränsat det vackra ljudet som produceras av de två stora cylindrarna, men utan att för den saken förlorat sin aggressivt mullrande ton. Motorn är ett sant nöje, svarar snabbt på gasen och drar starkt från botten, och det är till att raskt greppa tag i på de breda styret innan den främre delen börjar stegra sig från marken.

 test-ducati-monster-1200-r-10

Den är mycket smidig, den rycker inte och - framför allt - den lider inte av den irriterande "on-off-känslan" som jag upplever med Sport-läget då jag senast körde 1200S. Motorbromsen känns mycket närvarande men utan att vara överdriven, den är enkel att dra nytta av och avleder viss uppmärksamhet från bromsreglagen. Det är inte lönt att varva den för mycket, LED-lamporna som placerats på den övre delen av färgdisplayen antyder när det är perfekt tid att växla.

Växlingarna sker särskilt mjukt, men i gengäld mycket distinkt, speciellt vid nerväxling. "Tyvärr" har de kraftfulla och hypertekniska tvåhjulingarna under de senaste åren, vant oss vid närvaron av elektriska växlar, en mycket uppskattad upplevelse vid framförallt bankörning, men ingen nödvändighet. På denna super-nakna (om vi tar hänsyn till konkurrenterna) skulle elektriska växlar inte sitta fel. Hjälpfulla, men inte ett måste.

 test-ducati-monster-1200-r-82framdel

 

 

Ducati Monster 1200 R: tekniska detaljer

Låt oss börja från kraftkällan. Testastretta 11 ° DS-motorn har 4 ventiler per cylinder och är på 1198,4 kubikcentimeter (borrning 106 mm, slag 67,9 mm). Effekten uppgår nu till 160 hästkrafter vid 9,250 rpm, med ett maximalt vridmoment på 131,4 Nm vid 7,750 rpm. Avgassystemet har moderniserats med 2-1-2-design med 58-millimeters rör och dubbla ljuddämpare.

test-ducati-monster-1200-r-54ljuddamp

Bränsleinsprutningen är också ny, med 56 mm spjällhus, medan cylindrarnas packningar har blivit tunnare för att möjliggöra kompressionsförhållandet att öka till 13: 1, samtidigt som det ska ge effektivare bränsleförbränning. Kraftöverföringen sköts av en våt flerskivig slirkoppling, som manövreras via ett radiellt Brembo-reglage.

Nu ska vi prata om chassits uppbyggnad, där vi hittar samma stålrörschassi som hos Monster 1200, men där bakramen uppdaterats med en ny design som ger ett kompaktare format. Sadelhöjden mäter nu 830 millimeter från marken.

test-ducati-monster-1200-r-53framhjul

Den främre hjulupphängningen består av en ny 48 mm Öhlins framgaffel med TiN-behandling på benen, fullt justerbara och med svartanodiserade detaljer. Bak hittar vi en ny Öhlins stötdämpare som är fullt justerbar och direkt fäst vid den vertikala cylindern på ena sidan och svingarmen på den andra.

test-ducati-monster-1200-r-45styrdamp

Bromssystemet fram består av ett par Brembo M50 Monoblock-bromsok med 330 mm skivor (samma som hos på 1299 Panigale), som aktiveras av en radiell pump med en separat vätskebehållare. Baktill finns en 245 millimeters bromsskiva i kombination med ett tvåkolvsok och bromsbelägg med sintrat friktionsmaterial. Hela systemet sköts av ett tre-nivås ABS Bosch 9MP-system, där ABS-funktionen kan inaktiveras.

test-ducati-monster-1200-r-68bakdamp

Låt oss avsluta med elektroniken, super-avancerat sådan, där man i det här fallet använder sig av Ducati Security Pack (DSP), som består av 3 nivåers ABS Bosch 9MP med inbyggd trycksensor och Ducati Traction Control (DTC), utöver de tre motorinställningarna som fritt kan väljas av användaren. Hos Monster 1200 R använder man den senaste versionen av DTC programvara, optimerad för att garantera ett mjukt gensvar, och med möjlighet att välja mellan åtta olika profiler.

test-ducati-monster-1200-r-91

De tre motorinställningarna påverkar det elektroniska Ride by Wire (RBW) elektroniska styrsystemet av motorn och nivåerna för ABS och DTC-systemen.

- Körläget Sport ger 160 hk toppeffekt och direkt gensvar från Ride-by-Wire när man vrider på gasen. Det minskar ingripande från DTC-systemet (nivå 3) och förhöjd bromseffektivitet av ABS:en (nivå 1) men ingen kontroll av en höjning baktill (om bakhjulet lättar från marken).

- Körläge Touring ger 160 hk toppeffekt och en mer progressiv reaktion från Ride-by-Wire-systemet. Det här läget ger också ett större ingripande från DTC-systemet (nivå 4) och ABS:en med kontroll som ska förhindra att bakhjulet lättar vid häftig framhjulsinbromsning (nivå 2).

- Körläge Urban ger 100 hk toppeffekt med en progressiv reaktion från Ride-by-Wire-systemet. Här får vi även ett ännu större ingripande från DTC-systemet (nivå 6) samtidigt som ABS-systemet fokuserar på att ge maximal stabilitet under bromsning och förhindrar bakhjulslyft (nivå 3).

 

LÄNK: MER FAKTA OM MONSTER 1200R – 2016

Reportaget är publicerat i samarbete med våra vänner hos Motoblog.it