Göran Segerlund är en enduromotionär från södra Stockholm. Nu är det dags att ta steget från glad motionär till en betydligt aktivare motionär, men fortfarande med samma grundläggande passion och glädje över att köra enduro för skojs skull. Här får vi hänga med när Göran besöker Träningskonsulten i Skövde för ett grundläggande fystest som ska hjälpa honom en bit på väg. 

Hej Motionär!

Det är många med mig som älskar att köra motorcykel, framförallt Enduro.

Vi alla vill bli bättre och snabbare men hur ska vi gå till väga, många verkar tro att man kan köpa fart och uthållighet. 

Det kan man se i vissa depåer, värst är det nog i Crossdepåerna. Desto mer Bling Bling man har ju fortare går det. 

FEL, FEL, FEL

Vill man bli snabbare och en bättre förare är det framför allt två saker man kan investera i.

Det första är sig själv och det vill säga ett par löparskor, det andra är få fjädringen anpassad efter sin egen vikt och körstil.

Jag är en medelsnabb motionär på snart 49 år som har kört aktivt i cirka fem år men har hållit på sporadiskt sedan jag var 30.

Jag har kört en del olika tävlingar som Östra Open, Ränneslätt och Gotland Grand National och förra året vågade jag mig på att köra mitt livs första Typ 1 Tävling i VRM (Veteran Riksmästerskapen), som körs tillsammans med Enduro SM.

Så tillbaka till mitt projekt, från glad motionär till aktiv motionär. På min motorcykel är fjädringen ombyggd och anpassad så där kan jag inte göra mer, så vad kommer härnäst. Lägga pengar på sig själv är det självklara valet om man vill ha fart och uthållighet. Där finns det två saker man kan göra för att förbättra sin körning. Det ena är att se till att ta reda på hur man ska träna utan motorcykeln och det andra är på motorcykeln, till exempel på något träningsläger. Ja, det krävs båda.

Så det första steget blev att jag begav mig ner till Skövde och Träningskonsulten AB för att göra ett fystest.

Väl på plats möttes jag av Patrik Johansson som jag först kom i kontakt med på Endurons dag förra året ute på Bosön.

Patrik började med att ställa lite frågor om vad jag är ute efter i min träning, körning och vad jag har för mål och hur min livssituation ser ut. Vi gick igenom vad jag vill uppnå och lite hur jag ska nå dit. Och även hur mycket jag tror jag kommer att klara av och hinna med att träna mellan Jobb och Familj. 

Efter det var det dags att kliva upp på löpbandet för att göra laktatmätningar (stick i fingret) mäts mjölksyran i blodet vid olika belastningar. Utifrån dessa värden får du sedan fram dina individuella pulszoner för låg, mellan och högintensiv träning.  Tror den totala tiden för detta test var någonstans runt 25-30 minuter.

Sen fick jag vila i ca tio minuter för att göra ett maxtest för att få reda på syreupptagningsförmågan. Detta test går till som så att man får en ansiktsmask på sig och får värma upp lite på löpbandet (som om det skulle behövas efter det tidigare testet) för att sedan springa tills benen inte bär längre. Efter varje minut höjs lutningen på löpbandet så man kan få lite puls i kroppen.

Då var fystestet slut och jag klev av med vingliga ben och var besviken på mig själv att jag inte klarade mer.

Efter en välbehövlig dusch så satte jag och Patrik oss ner igen och gick igenom mina resultat och dem olika pulsnivåer och hur vi ska lägga upp min träning. 

Så nu är det dags att ta vara på den informationen och mitt individuella träningsprogram, för det som passar mig och min form kan vara helt fel för någon annan person. 

 

Så vill ni kan ni följa mig och min körning samt utveckling under året då jag ska köra hela Karlströms Cup och VRM. Och som ännu en investering ska jag försöka boka in några Enduroläger för att även kunna få till körningen också.