Idag är det dags. 93:e upplagan av International Six Days Enduro, Lag–VM, drar igång i chilenska Vina del Mar. Sverige är på plats med landslag i samtliga tre nationsklasser – World Trophy, Junior Trophy och Womans Trophy. 

Den svenska staben anlände till Chile i tisdags och har under gångna veckan förberett sig inför start. Förarna har koncentrerat sig på att gå de åtta specialprov som kommer att köras under kommande veckan, och samtliga är överens om att det kommer gå väldigt snabbt. Underlaget är för det mesta hårt och marken väldigt torr. Dammet kan komma att ställa till det.

Depån i Vina del Mar är belägen mitt i centrala staden, vilket gör att förarna kommer få köra relativt långa transportsträckor på morgonen ut till banvarvet. Banan består sedan av tre specialprov som körs två gånger vardera. 

Samma varv körs måndag och tisdag, innan det blir ett nytt med tre nya specialprov under onsdag och torsdag. På fredag körs ett tredje varv, som dock delvis går samma sträckning som dag tre och fyra. Här körs två nya specialprov samt ett återkommande från dag tre och fyra. Man avslutar veckan på lördag, med motocrossheat. 

Det svenska seniorlandslaget, World Trophy, har en femteplats från förra året att försvara. Laget består av fyra förare och de tre bästa tiderna räknas samman i resultatet varje dag. Juniorlandslaget, som tog guld 2016, blev i fjol av med en förare tidigt och kunde därför inte nå någon framskjuten placering. I Junior Trophy räknas nämligen samtliga förares tider samma i resultatet, vilket gör att man får maxtid (3 timmar) på en förare som tvingas bryta. 
Damlandslaget, Womans Trophy, slutade på femte plats under förra årets Six Days. I damtävlingen räknas de två av tre bästa resultaten varje dag. 


Förutom de tre landslagen finns också ett svenskt klubblag från Team Östra på plats, laget består av de tre förarna Adam Andersson, Alexander Gunnerheim och Lucas Vågberg. De första förarna lämnar startrampen klockan 08.00 i morgon måndag.

Förarna i det svenska endurolandslaget under Lag–VM (International Six Days Enduro) i Chile:

 

World Trophy–laget, med Oliver Nelson, Rikard Hansson, Albin Elowson och Robert Friberg.

 

Seniorlandslaget: Robert Friberg, från Vänersborg kör för Tibro MK, Albin Elowson, från Värsås kör för FMCK Skövde, Rikard Hansson, från Skövde kör för Tibro MK, Oliver Nelson, från Askersund kör för Tibro MK. Förbundskapten: Emil Lundqvist, från Skövde.

 

Junior Trophy–laget med Oskar Ljungström, Noa Largén och John Salomonsson.

 

Juniorlandslaget: John Salomonsson, från Skövde kör för FMCK Skövde, Noa Largén, från Månsarp kör för Norrahammars MK, Oskar Ljungström, från Skara kör för Falköpings MK. Förbundskapten: Emil Lundqvist, från Skövde.

 

Womens Trophy–laget, med Martina Reimander, Emilia Reimander och Amanda Elvin.

 

Damlandslaget: Martina Reimander, från Norrköping kör för Försvarsmaktens EK, Emilia Reimander, från Norrköping kör för Försvarsmaktens EK, Amanda Elvin, från Grums kör för Försvarsmaktens EK. Förbundskapten: Ronnie Bengtsson, från Hjo.

Ledarna kommenterar inför tävlingen:

Emil Lundqvist, förbundskapten: – Det är en bra feeling i laget och killarna är taggade. De är sugna på uppgiften och att komma ut och gasa. Det kommer gå fort och att ha tempo på proven blir viktigt, det gäller att inte ta ut sig för tidigt. Lätta transporter gör att det är på specialproven det kommer avgöras.

Stefan Holm, coach: – Med facit i hand skulle vi varit på plats tidigare, det har varit långa sträckor att köra för att komma ut och titta på specialproven. Annars är vi nöjda med förberedelserna. Killarna hjälps åt och det känns positivt. Jag tror banan som är dag tre och fyra kommer bli mer utslagsgivande. 

Ronnie Bengtsson, förbundskapten Dam: – Veckan har gått bra och det är en bra stämning bland tjejerna. Som sagt kommer proven bli avgörande och jag kommer trycka på att det är viktigt att våga gasa. De måste vara vakna och tidigt komma upp med blicken. Kan de göra det finns goda möjligheter till snabba tider.