Colton Haker säkrade titeln i 2019 års SuperEnduro-VM i helgens deltävling i Bilbao, Spanien, efter att ha slagits medvetslös på mållinjen i det avgörande finalracet.

Husqvarnaföraren Colton Haaker, från Kalifornien, USA, var inför helgens deltävling en av tre förare som alla rent matematiskt kunde bli 2019 års världsmästare i SuperEnduro.

Och helgens race bjöd onekligen på spännande drama från början till slut.

Colton HAAKER tog sitt livs 3:e VM-titel, även om Husqvarna-fabriksföraren var tvungen att vänta till sista omgången tills han kunde knipa titeln som han kände tillhörde honom. Vägen till VM-titeln var full av fallgropar. Under helgens första race hamnade amerikanen i svårigheter, och begick misstag efter misstag, och såg länge ut att ha fallit offer för den hårda pressen på sina axlar. Han fick dock en slags livlina när den här första tävlingen röd-flaggades på grund av allt för dåliga banförhållanden. Medan arrangören försökte reparera skadorna som orsakades av den intensiva motorcykelracinge, hade Colton tid på sig att försöka samla sina tankar och lugna sig. I det omstartade racet var det dock Cody WEBB (USA-KTM) som var till synes oslagbar ut ur startgrinden – där KTM-föraren slutligen vann framför Taddy BLAZUSIAK (POL-KTM) och med HAAKER på tredje plats. Efter denna dramatiska öppning var det bara ynka 6 poäng som separerade mästerskapsledande HAAKER från WEBB.

Det andra racet kom att spela en viktig roll i kvällens utfall, särskilt med sitt traditionella "bakvända"-startordning. Colton tog ledningen efter 3 varv och lyckades sedan hålla de övriga bakom sig under hela racet. Under tiden begick Cody WEBB ett litet misstag som resulterade i att han förlorade kontakten med Husqvarna-föraren. I och med den senaste segern utökade HAAKER sin ledning med ytterligare tre poäng jämfört med sin största rival, WEBB, som slutade som tvåa. 3:a i nattens andra race var Taddy BLAZUSIAK, som tvingades acceptera att en 7:e VM-titel i SuperEnduro nu hade glidit ur händer. Nu återstod det mellan HAAKER och WEBB att kämpa om 2019-titeln.

Slutspelet: Cody Webb ger allt - Haaker räddad av Gómez

Återigen fick vi uppleva en superspännande avslutning på SuperEnduro-VM. Cody WEBB var snabbast ut ur startgrinden, och knep holeshot från BLAZUSIAK, och ledde racets inledande varv. HAAKER förlorade tillfälligt sin koncentration och gjorde ett litet men ack så dyrköpt misstag i stenröset. Husqvarna-föraren lyckades ändå behålla ett bra tempo och fokuserade åter igen på VM-titeln som fanns i vinstpotten. Taddy BLAZUSIAK genomförde ett bra race, men mäktade inte helt och fullt med att följa med sin KTM-teamkamrat, WEBB.

Några kurvor från slutet av tävlingen, med WEBB på god kurs för att vinna sitt andra race för kvällen, ​​gjorde HAAKER ännu ett misstag och förlorade några positioner. Som scenariot såg ut nu skulle WEBB ha tillräckligt med poäng för att vinna 2019-titeln. Men det visade sig att Alfredo GOMEZ (ESP-Husqvarna), teamkamraten till HAAKER, skulle spela en viktig roll i slutresultatet. Den spanska föraren, som körde enligt team-order, gjorde det möjligt för Colton HAAKER att sluta trea i finalen och hjälpte honom att säkra tillräckligt med poäng för att vinna titeln i 2019 års SuperEnduro-VM, som han jobbat så hårt för. GOMEZ diskvalificerades senare för denna manöver, även om det inte uttryckligen strider mot reglerna. Som en sista chockerande manöver drabbades HAAKER av en häftig krasch över mållinjen och förlorade medvetandet, och vaknade upp för att finna sitt  gratulerande team runt honom. Även om det blev en något ”kontroversiell avslutning” på kvällen kan ingen ifrågasätta den imponerande säsongen från HAAKERs sida, som konsekvent har kör bra sedan säsongens början. Colton Hooker blev slutligen krönt till 2019 års Världsmästare med ett litet men viktigt poängdiff på 4 poäng före WEBB, med BLAZUSIAK som trea.