Rumänien är landet där den superhäfiga extrem-endurotävlingen Red Bull Romaniacs arrangeras. I landet, som är som skapt för endurokörning, arrangeras även Panorama Enduro. I år gick tävlingen av stapeln den 6-8 maj och tre svenskar deltog. Här följer deras rapport...

Tre förare åkte tillsammans ner för tävlingen, Morgan Rosell (Kilsbergens MK), Christer Back (även han för Kilsbergens MK) samt Markus Johnsson Enduro (team örebro).

Resan ner gick mycket bra och vi var framme vid tävlingsplatsen torsdag eftermiddag. Vi blev mycket vänligt bemötta och alla där uppskattade att vi åk så långt för deras tävling. Vi gick fredagens kval banan under kvällen för att få en blick över vad som väntade. Banan såg bitvis väldigt brant ut men skulle inte vara några större bekymmer att klara av.

Under fredagen talade vi med många förare och har nu många nya tävlingar att åka ner till! Kvalet startade vid femtiden på eftermiddagen. Morgan Rosell hade startnummer 183, christer Back, 184 och Markus Johnsson 185. Christer missade sin starttid och fick då starta sist i klassen, han fick även vänta lång tid för andra förare som satt fast eller vurpat på banan och fick maxtid på sträckan, 30min.

fb_IMG_9187

Morgan satte direkt ett högt tempo och lyckades köra den 5 kilometer långa banan snabbast i klassen och vann den med 2 sekunder tillgodo. Markus körde oxå bra och kom in på en 7e plats, lite över 1 min efter Morgan. Många förare hade stora problem i de avslutande backen som var väldigt brant.

Lördagens bana var crika 10 mil lång och som snabbast från kvalet fick Morgan starta först i klassen, förarna startade därefter med 20 sek mellanrum. Vid den första riktigt tuffa uppförsbacken fastnade Morgan några gånger innan han nådde toppen och Markus kom ikapp honom. Nu följdes de båda åt i tre-fyra mil tills Morgan inte orkade hålla Markus tempo. Markus fortsatte med högt fart mot målet medans Morgan sänkte tempot och körde lugnare. Markus körde in på 7e plats igen i klassen medans Morgan kom in på 13e plats. Christer som startade långt bak hade en tuff men spännande resa ute på banan. De sista 2 timmarna fick han köra i regn vilket gjorde banan mycket svårkörd då den blev väldigt hal och uppförsbackarna nästan blev omöjliga att köra igenom. Envishet och enorm styrka tog ändå Christer till mållinjen med en körtid på 7h, blev 102a i klassen! Markus tid på samma sträcka var 2 timmar och 47 minuter. Regnet varade bara en stund på lördagen och banan skulle nog torka upp till på söndagen.

Söndagens bana var cirka 5 mil lång. Markus siktade på att tidigt komma ikapp förare framför sig för att komma in bland topp tre i klassen. Banan gick bland annat i en mörk tunnel på 900 m där Markus körde om väldigt många, inte alla förare hade lyse på motorcykeln vilket Markus hade. Resten av banan gick bra och Markus blev trea i klassen. Morgan ville också förbättra sitt resultat och jagade förare under hela söndagen. Även han körde fort och lyckades bli 6a i klassen. Christer hade som mål att komma till mållinjen vilket han lyckades med som förare 96.Han har fått många nya vänner ute på spåret och i några backar har förarna hjälpt varandra för att klara av banan. På vissa ställen var backarna så branta att förarna fick gå med motorcyklarna och vid sidan av spåret var det så brant att botten inte syntes. Gällde att ha tungan rätt i mun för att inte störta ner i någon bäckravin.

Alla tre förarna från sverige körde i klass B, hobby som var lite enklare än klass A, expert. Klass A vanns av Italienaren Giovani Pulcini som blev en trevlig bekant till svenskarna med hans glada humör. Klass B vanns av hemmaföraren Florian Pop på sluttiden 4,34h, 3an Markus tid blev 4,39h, 6an Morgans tid 4,49 och Christers tid på 11h räckte till 96e plats av 130 startande i klassen.

Resan blev ett gott minne för svensk trion och de siktar på fler resor till Rumänien och förhoppningsvis blir fler svenska förare med då. Resan är på 220mil enkel väg och går fort ner till Rumänien. Resten av resan tar tid, vägarna håller inte samma standar där som i resten av europa. Häst med vagn är vanligt inslag i trafiken och i byarna man passerar står folk och handhackar sina odlingsplättar. Överallt finns hus som övergetts innan de byggts färdigt, övergivna industrier med mera samtidigt som grannens hus är nyrenoverat och dekorerat som ett slott. Skillnaderna är enorma bland människorna. Upplevelser som detta känns lika stora som själva tävlingen för Morgan, Markus och Christer.