Mats vann igen

I helgen kördes Gotland Grand National för 25 gången i ordningen. Återigen, för sjätte gången, var det Yamahaföraren Mats Nilsson som körde hem totalsegern. Norrmannen Kjetil Gundersen vurpade men tog sig snabbt upp igen och kunde köra i mål som tvåa. Stefan Everts fick bryta efter att han kört omkull och skadat sig. Även Joakim Ljunggren fick slänga in handduken.

Över 2000 förare kom till start i den 25:e upplagan av Gotland Grand National, GGN. De taggade förarna möttes av uppehållsväder men mycket lerig bana på grund av ihärdigt regnande inför tävlingen.

Efter tjuvstart, en hel del vurpor och mycket lerbad var det så dags för elitförarna att göra upp ute på Tofta skjutfält.

ggn

Mats Nilsson var med bra från början, liksom norrmannen Kjetil Gundersen (som är bror till tidigare GGN-vinnaren Kenneth) och Stefan Everts. Anders Eriksson som var enormt taggad fick även han till en fin start och la sig hack i häl på Mats. Joakim Ljunggren var lite för het på gröten och strulade till det med kopplingen, vilket resulterade i motorstopp.

Efter cirka tio minuters körning kraschade Stefan Everts så pass olyckligt att hans skadade sig och bröt. Även Joakim Ljunggren fick ge sig efter att ha kört omkull vid den så kallade hästskon på andra varvet. Joakim klarade sig bra, men dessvärre skadade sig motorcykel så pass mycket att det inte gick att fortsätta.

Norrmannen Kjetil Gundersen låg hack i häl bakom Mats Nilsson, som låg först, i stort sett hela tävlingen. Under slutfasen körde dock Kjetil omkull och tappade över en minut till Mats, som kunde köra i mål som segrare 2 minuter och 42 sekunder före Kjetil. Finländaren Eeros Remes blev totaltrea.

I och med årets seger har Mats Nilsson vunnit Gotland Grand National sex gånger och tangerar därmed Joakim Hedendahls gamla rekord.

-Det här känns som en av mina bästa och största segrar här på Gotland, sa Mats Nilsson efter målgång.

Gotlänningen Mats Åkerblom vann Juniorklassen före Robert Kvarnström och Johan Carlsson.

Damklassen vanns av Jessica Malcolmsson. Sandra Lysén kom två och Vanja Kollmann trea.

Årets GGN drabbades av ovanligt många skador. Mellan 15 och 20 förare fick föras till Visby lasarett för ompyssling. Bland annat rörde det sig om arm- och benbrott, krosskador mot bröst och mage och olika sårskador. Inga allvarliga skador dock.

RESULTAT OCH MER INFO OM GGN

 

Se SVT:s reportage från GGN

{flvremote}http://www0.c00928.cdn.qbrick.com/00928/kluster/20081102/SP-2008-1101-GOTLANDGRANDNAT.flv{/flvremote}