Rapport och filmer från Hells Gate 2013

Husabergföraren Graham Jarvis är den mest framgångsrika föraren någonsin när det gäller segrar i extrema endurotävlingen Hells Gate, i italienska Toskana. I samband årets race, som ägde rum under helgen, dominerande han återigen för att säkra den tredje raka segern i den 10:e upplagan av racet. Andraplatsen gick till KTM-föraren Jonny Walker med Beta-föraren Cody Webb på tredje plats.

För första gången i tävlingens 10-åriga historia var de italienska bergen täckta med djup snö, något som bidrog till att ytterligare krydda utmaningen. De fyra varv långa finalracet slutade med att Husaberg var den enda tillverkaren med två av sina förare klarade att köra hela vägen till toppen av Hells Peak - den mödosamma slutliga extremklättringen till målet.

Efter att ha placerat sig tvåa under morgonens kvalkörning slutade Graham Jarvis 15 sekunder efter kvalvinnaren Jonny Walker, vilket garanterade en plats i främre startraden under det viktiga finalracet. Graham gjorde sitt bästa för att bevara sin energi, och lyckades sätta den snabbaste tiden på den tredje och sista specialtestet. Med tjock snö som täckte en stor del av banan på morgonen var banan allt annat än lättkörd.

Graham låg kvar bakom Walker under första varvet på finalracet, men tog över ledningen lite tidigare än han hade hoppats på. Tvingad att köra upp en linje genom snön under delar av sträckan lyckades Jarvis ända dra ifrån och skapa sig en lucka till sina rivaler.

-Jag var glad över att följa Jonny från början av finalracet.Jag körde bakom honom och kände ingen brådska att passera honom, men han gjorde ett misstag och jag hamnade främst. Det var svårt eftersom jag var tvungen att spåra i snön. Vid körningen i floderna var det förvånansvärt bra grepp, och det är där jag tror att jag lyckades skapa mitt försprång. I snön kunde du inte göra mycket annat än att bara försöka hålla en rak linje, och du kunde inte pressa hårt alls, förklarade en nöjd Graham Jarvis efter att ha firat segern på prispallen.

Arrangörens beslut att reducera tävlingen från fem till fyra varv möttes av lättnad från de tävlande. Efter att ha fortsatt att driva hårt hade Jarvis skapat sig ett försprång i slutet av andra varvet, stoppade som hastigast för att tanka innan han återigen attackerade banan. Graham, som tidigare i år vann "The Tough One", kraschade bara en gång, och fortsatte sitt till synes obevekliga tempo för att starta sista varvet tämligen säker på att vinna.

Mörkret började falla samtidigt som Graham kom till basen av den slutliga klättringen, och det tog två försök för Graham att komma halvvägs uppför klättringen med sin Husaberg TE 300. Därifrån fick han hjälp av entusiastiska åskådare med att puttas och dras uppåt, för att slutligen glida över mållinjen 12 minuter före tvåan Walker, överlycklig över att ha vunnit ännu en Hells Gate-seger.

-Det är en otrolig känsla att ha vunnit på Hells Gate för tredje gången. Jag hade verkligen inte väntat mig det, och på grund av de rådande förhållandena visste jag inte hur det skulle vara möjligt, eller hur de andra förarna skulle prestera. Efter att jag kommit upp i ledningen så gick allt riktigt bra. Morgonracet var ganska hårt. Snön innebar att några av de enklare delarna av banan varverkligen tuffa, och det innebar också att jag förbrukade lite mer energi än jag hoppats på. Jonny Walker var snabb, som jag väntade mig honom att vara, men slutade tvåa och inte alltför långt efter, vilket var bra.