Kanonarrangemang

Statusen på tävlingen höjs hela tiden och nu äntligen känns det verkligen som ett svenskt mästerskap med allt vad det innebär. Mycket bra jobbat av SEC samordnaren Marcus Fränden med besättning samt av arrangörsklubben Västerås MK. Här rapporterar Team Extreme Sweden från tävlingen.

AV: Team Extreme Sweden

Malmabanan i Västerås MK bjöd förarna på fyra sträckor per varv. Tre enduroprov och ett crossprov. SM-klasserna skulle köra två varv + två sträckor.

SM1
I SM1 gick Fredrik Georgsson upp i ledningen under de två första sträckorna, men blev snart passerad av Honda Johanssons Niklas Gustafsson. Fritz Andersson var med i toppstriden, men blev utesluten efter en påstådd gening. På 3:e plats körde Carl-Johan Bjerkert in. Samma ställning som pallplatserna står det i totalen.

Bjerkert tog hand om 3:e placeringen. (Foto: Sophia Jonasson)

Georgsson var i ledningen de 2 första sträckorna. (Foto: Sophia Jonasson)

Gustafsson vann säkert på Malmabanan, och leder SM1 totalt. (Foto: Sophia Jonasson)

Ola Jacobsson hade en tung dag och landade på en 12:e plats, Ola ligger 8:a i SM1 totalt. (Foto: Sophia Jonasson)

Pallen SM1. (Foto: Ola Jacobsson)

SM2
Joakim Ljunggren kopplade greppet direkt i SM2 och var snabbast på alla sträckor utom en. Endast Björne Carlsson mäktade med detta och han slutade 2:a i tävlingen. Anders Eriksson låg säkert på en 3:e plats när han på sista provet fick problem med cykeln och tvingades styra den i mål. Patrik Wicksell tog över 3:e plats med Eriksson som 4:a. Samma ställning står det i totalen.

Anders Eriksson fick tung avslutning med trasig maskin och slutade 4:a (Foto: Sophia Jonasson)

Ljunggren tog en ny SM-seger i Västerås, samma plats som segersviten började en gång. (Sophia Jonasson)

Kristoffer Almén tog hand om 9:e platsen. (Foto: Sophia Jonasson)

Torbjörn Bäck åkte in som 6:a i SM2. (Foto: Sophia Jonasson)

Forne mästaren Marcus Olsén blev 5:a. (Foto: Sophia Jonasson)

Pallen SM2. (Foto: Ola Jacobsson)

JSM1

Bland juniorerna var det Fredrik Berg som var snabbast i JSM1 klassen efter kamp med norrmannen John-Christian Seljord . På tredje palts åkte Jonas Bengtsson in. Totalen leds nu av Berg före Jesse Westerlund och Bengtsson på 3:e plats.

Jesse ligger på 2:a plats totalt efter Västerås. (Foto: Sophia Jonasson)

# 53 Jonas Bengtsson slutade 3:a.
(Foto: Sophia Jonasson)

Seljord trivdes bättre på barmark och åkte in som 2:a. (Foto: Sophia Jonasson)

#26 Viktor Karlsson slutade 7:a.

Pallen JSM1. (Foto: Ola Jacobsson)

JSM2

I JSM2 vinner VM-föraren Calle Sjöö före Kalle Svensson på andra och Jacob Mörhed på tredje plats. Totalen leds av Svensson före Martin Sundin och Sjöö på 3:e plats.   Nästa SM-deltävling går i Linköping 5:e juli i samband med Stångebroslaget.

#45 Mörhed körde in på 3:e plast i Västerås. (Foto: Sophia Jonasson)

#38 Linus Fasth gick in på 5:e plats.

Sjöö vann med nästan minuten tillgodo. (Foto: Sophia Jonasson)