Vid deltävlingen i endurons Ungdoms- & Dam SM den 14 Maj har Falköpings MK hos förbundet ansökt och beviljats tillstånd att utöka tävlingen med en Juniorklass.

Anledningen är den att man vill ge även dessa förare, likt Dam och USM förare med rätt ålder, chansen att köra en 2-dagars tävling som liknar dagens EM och VM tävlingar. Något man hoppas kommer främja utvecklingen av framtidens svenska endurostjärnor.

- Detta är ett bra sätt att prova på den typ av tävlingar som den internationella enduron består av idag. Vår ide är att ge dessa unga förare ett bra, och billigare, tillfälle att testköra en EM/VM tävling, på hemmaplan. Det riktiga klivet blir sen enklare, säger Fredrik Holmvik från Falköpings MK.

Internationell enduro ser idag annorlunda ut än den som vi här i Sverige traditionellt utövar. Denna skillnad är troligen den stora anledningen till att Sverige de senaste åren haft svårt att få fram förare som står sig i konkurrensen mot övriga världseliten. Steg i arbetet för att förändra denna situation har tagits av förbundet, genom riktade satsningar, och man börjar se en ljusnande framtid.

Falköpings MK tar nu ett nytt grepp för att hjälpa till ytterligare i denna utveckling. Då man i Maj arrangerar en deltävling i Ungdoms- & Dam SM erbjuder man även förare med Juniorlicens att delta. Att man dagen efter även kör seniortävlingen Vianorenduron betyder att man får 2 tävlingsdagar, vilket nämnda internationella tävlingar alltid består av. Något som är ovanligt här hemma.

”Upplägget för de båda tävlingarna är exakt likadant. För de junior- och damförare som vill ta chansen att prova på detta lägger vi till samma serviceförfarande, med begränsad tid och sluten depå mellan tävlingsdagarna, som VM och EM använder. Det blir som ett provapå-VM.” tillägger Fredrik Holmvik

Förhoppningen är att förare som aldrig tidigare kört denna typ av tävlingsupplägg kan få lärdom om hur det fungerar i den moderna enduron. För de som redan har viss erfarenhet, kanske från EM eller till och med VM, kommer detta vara ett bra tillfälle att ytterligare bygga på sig erfarenheter och förbättra sin körning på de korta, snabba och explosiva specialproven. På detta vis hoppas man tidigt och från grunden kunna skapa förutsättningar för den som vill satsa framåt, mot en internationell karriär som senior.

Från förbundet och bland etablerade förare ser man detta som ett otroligt positiv klubbinitiativ och hoppas på att fler tävlingsarrangörer kan göra liknande satsningar i framtiden.

- Detta är en satsning i helt rätt riktning. Att under lite enklare premisser få chansen att prova på internationell enduro, på hemmaplan, har saknats fram till nu. Jag hoppas att så många som möjligt bland våra Juniorer och Damer tar vara på denna möjlighet, säger Anders Eriksson, mångfaldig världsmästare och coach inom förbundets framtidssatsning på enduro.