Husqvarna Factory Racings svenske enduro-ess har återtagit ledningen i enduro3-VM med en omgång kvar att köra.

Den näst sista omgången av Enduro3-VM visade sig vara en avgörande omgång för svenske Husqvarnaföraren Mikael Persson, som återtog kontrollen över poängledningen med sin TE 300. Persson levererade en superkonsekvent helgs racing under Ungerns GP, och slutade tvåa båda dagarna i Zalaegerszeg.

Efter att ha hamnat på andra plats i årets mästerskapskamp vid deltävlingar fyra, har Persson tagit avgörande fart vid rätt tidpunkt, och åter igen placerat sig i förarsätet med bara en deltävling kvar att köra. Mikael klev in i helgens GP i Ungern 11 poäng bakom rivalen Brad Freeman, för att sedan avsluta helgen med tre poängs ledning efter två andraplaceringar.

Med förhållandena i skarp kontrast till förra helgens leriga GP i Slovakien tog Persson lite extra tid på sig under lördagsmorgonen. En krasch på det första endurotestet hämmade hans rytm. Men när han väl funnit det rätta flytet kämpade han sig tillbaka till andraplatsen i klassen, sex sekunder efter segertiden.

Under söndagen fick Mikael en rivstart och vann de två inledande specialtesterna. Ett par misstag under den senare halvan av dagen skadade hans chanser att vinna och han fick nöja sig med ännu en andraplats.

FIM EnduroGP World Championship avslutas med den sjunde och sista deltävlingen, som körs i Tyskland den 14-16 oktober, där Persson kommer att satsa på att vinna Enduro3-titeln. Innan dess kommer Mikael att tävla i FIM International Six Days Enduro i Frankrike den 29 augusti - 3 september, där han siktar på att förbättra sitt individuella totalresultat, en tredjeplacering 2021, med Team Sweden.

Mikael Persson: "Det har varit en stabil helg med bra resultat i Enduro3 och mästerskapskampen. Jag begick några misstag under varje dag, men överlag kände jag mig stark och konsekvent. Förhållandena var knepiga i dammet och helt annorlunda än förra helgen i Slovakien. Jag hade en krasch på det första endurotestet i lördags som tog lite tid att hämta igen, så det kan ha kostat mig en chans att vinna där. Det är lite av en lucka nu till sista omgången i Tyskland i oktober, så jag ska försöka hantera det så gott jag kan och göra mitt bästa där för att bli världsmästare.”

Enduro3-VM poängställning  (efter deltävling 6) 
1. Mikael Persson (Husqvarna) 192poäng;
2. Brad Freeman (Beta) 189p; 
3. Matteo Pavoni (TM) 167p; 
4. Marc Sans (Husqvarna) 141p; 
5. Daniel McCanney (Sherco) 125p