Under helgen kördes årets tredje runda i Enduro VM. Tävlingen kördes med utgångspunkt från läckra Lovere strax öster om Bergamo. I startfältet fanns åtta svenskar som kämpade bland stenar och rötter i den stekande värmen. Fastbikes.se var på plats, och här kommer den första rapporten från tävlingen. Senare i veckan kommer fler bilder och intervjuer med ett antal av de svenska förarna att publiceras.

Under fredagen kördes den första inledande prologen som tillgodoräknas lördagen. Banan bestod av olika hinder, mestadels av högar av sten eller stockar, som de tävlande var tvungna att forcera till publikens stora jubel.

Efter lördagens körning var det många som hade stora förhoppningar på den franske KTM-föraren Johnny Aubert. Men efter stora problem med dubbelseende och huvudvärk kastade han in handduken och lämnade . den franske Husqvarnaföraren Antoine Meo som körde hem segern i E1-klassen, efter att ha varit snabbast på i stort sett samtliga specialsträckor. På andra plats kom den finländska KTM-föraren Eero Remes. På tredje plats kom spanjoren Cristobal Guerrero (Yamaha).

fb_DSC_0055

I E2-klassen var det den populäre finske Hondaföraren Mika Ahola som körde hem segern i storslagen stil. På andra plats, 27 sekunder efter Ahola, kom den spanske KTM-föraren Ivan Cervantes, medan fransmannen Pierre Alexandre Renet tog tredjeplatsen med sin KTM.

Joakim Ljunggren har haft stora problem med allergi, och under dagen kände han sig allmänt dåsig och svag med inslag av dubbelseende. Trots detta körde han till sig en sjundeplats med sin Husaberg.

fb_DSC_0126

Dem andre svensken i E2-klassen, Jakob Mörhed, höll ett bra tempo i det italienska landskapet och kunde avsluta lördagen med en 19:e plats.

fb_DSC_0595

E3-klassen vanns av fransmannen Christophe Nambotin (Gas-Gas) före Sebastien Guillaume (Husqvarna), även han från Frankrike. David Knight var mångas favorit för dagen, men det engelska muskelknippet fick nöja sig med en tredjeplats med sin KTM.

fb_DSC_0164

Bland juniorerna var det spanjoren Lorenzo Santolino som drog det längsta strået med sin KTM. Med 42 sekunders marginal vann han över tvåan, den spanske Yamahaföraren Victor Guerrero. På tredje plats kom fransmannen Jeremy Joly (Honda).

fb_DSC_0190

Av de svenska juniorerna var det Betaföraren Johan Carlsson som placerade sig bäst i resultatlisten, med en 16:e plats på dagens etapp (4 minuter och 3 sekunder efter Santolino). På 22 plats kom Robert Kvarnström (Gas-Gas) och humöret var inte på topp… Kalle Svensson körde i mål på en 23:e plats med sin KTM. Calle Sjöö har fortfarande problem med foten och fick nöja sig med 25:e plats.

fb_DSC_0308

Bland damerna var det fransyskan Blandine Dufrene (Gas-Gas) som körde hem segern. På andra plats kom Stephanie Bouisson (Yamaha) medan Audrey Rossat från Frankrike kom trea med sin Gas-Gas.Vanja Kollman hade en jobbig dag och fick nöja sig med sjätte plats.

fb_DSC_0273

DAG 2

 

Under söndagen var det åter igen Antoine Meo som körde hem segern i E1-klassen, före Eero Remes och Cristobal Guerrero.

I E2-klassen var det Mika Ahola som änne en gång visade sin styrka och körde hem segern. Åter igen fick Ivan Cervantes nöja sig med andraplatsen före Pierre Alexandre Renet.

Joakim Ljunggren hade en betydligt bättre dag och under en större del av dagen låg han på en tredjeplats. Under endurotestet satsade han lite för mycket och kraschade hårt och tappade runt en minut på detta. Omskakad körde Joakim i mål som sexa för dagen.

Jakob Mörhem hade inledningsvis en bra dag, men på de tredje varvet fick han kasta in handduken efter att han slagit hål på kylaren under extremtestet.

I E3-klassen var det David Knight som visade sig vara starkast för dagen. Han körde hem segern före Christophe Nambotin och Simone Albergoni.

I juniorklassen var det åter igen Lorenzo Santolino som var snabbast, före Victor Guerrero och Jeremy Joly.

Under söndagen fick de svenska förarna upp tempot ytterligare. Kalle Svensson var snabbast av svenskarna med en 10:e plats, före Johan Carlsson (11), Robert Kvarnström (12) och Calle Sjöö (13).

Bland damerna var det franske Ludivine Puy som var snabbast före flerfaldige världsmästaren i trial, Laia Sanz. Tredjeplats togs av Petrick Heike. Vanja Kollman kom åter igen på en sjätte plats.

Senare under veckan kommer Fastbikes.se publicera fler bilder och flera intervjuer med ett antal av de svenska förarna.