Dåligt väder lyckades inte dämpa glädjeyran då franske KTM-föraren Antoine Meo och hans landskamrat Husabergföraren Mathias Bellino kunde krönas till världsmästare i Enduro 1 respektive Juniorklassen. Det var även en del fina placeringar för flera svenska förare.

image00001

image00003

NambotinE3champ

ENDURO 1

Med en hel del nattligt regn blev de redan tuffa förhållandena ännu extremare, halare och mer tekniskt krävande. Återställd efter sin skada, lyckades Italiens Simone ALBERGONI (HM-Honda) köra till sig segern i Enduro 1, efter att ha slagit Antoine Meo med en marginal på två tiondelar av en sekund för att därmed säkra sin första seger sedan 2009. Med Meo på andraplats (och nykrönt världsmästare i klassen), var det italienske Thomas OLDRATI (KTM) som bättrade på lördagens femteplats med en tredjeplats under söndagen, medan franske Fabien PLANET (Sherco) slutade som fyra, före finske Roni NIKANDER (KTM).

Svenske Hondaföraren Jacob Mörhed körde i mål på 9e plats, före Henrik Lindholm (KTM) som kom på tionde plats.

ENDURO 2

Kampen om topplaceringarna i Enduro 2 var lika konkurrenskraftig som någonsin med både Frankrikes Pela RENET (Husaberg) och Spaniens Cristobal Guerrero (KTM) i en dagslång duell om segern. Det var först under det sista enduroprovet som RENET slutligen säkrade segern, och där alltså Guerrero fick nöja sig med andraplatsen. Finlands Juha Salminen (Husqvarna) körde i mål på tredje plats. Luis Correia (Yamaha) imponerade med sin snabbhet hela dagen för att säkra helgens andra fjärdeplats. Frankrikes Antoine BASSET (Yamaha) bättrade lördagens åttondeplats med att köra i mål som femma under söndagen.

Svenske Beta-föraren Olle Löthman kom på 10e plats.

Estlands Aigar Leok (TM) levererade en fantastisk prestation och kunde bärga hem sin första WEC-seger någonsin i Enduro Enduro 3. Han tog en tidig ledning under första varvet, och behöll god kontroll under hela dagen för att hävda sin plats på översta steget på pallen. Efter att ha säkrat mästerskapstiteln i Enduro 3, efter att ha segrat under lördagen mäktade Frankrikes Christophe Nambotin (KTM) inte med att upprepa hans resultat under den sista dagen i Finland. Han begick en hel del misstag i det hala, steniga endurotestet och förlorade kontakt med Leok och efter att ha lyckats avvärja en utmaning av svenske Joakim Ljunggren (Husaberg) slutade KTM-föraren som tvåa under söndagen. Joakim Ljunggren jobbade stenhårt för att dra nytta av de misstag som begicks av Nambotin, men missade andraplatsen med en sekund. Finlands Marko Tarkkala (Beta) körde till sig sin bästa placering för året med sin fjärdeplats, medan Spaniens Oriol Mena (Husaberg) slutade som femma.

Svenske Husabergföraren Joakim Ljunggren slutade med en tredjeplats i GP:t, vilket gör att han ligger på andra plats i poängställningen, två poäng före estländske TM-föraren Aigar Leok.

Storbritanniens Danny MCCANNEY (Gas Gas) överraskade med seger i Juniorklassen. Efter att inledningsvis haft en hektisk kamp med svenske Robert Kvarnström (Beta), utökade McCanney successivt sin fördel under den senare hälften av dagen för att slutligen köra hem sin första seger i EWC. Italiens Jonathan Manzi (KTM) vann med en sekund över Storbritanniens Alex Rockwell (Husaberg) för att ta andraplatsen, medan Rockwell säkrade sin första pallplats i EWC med tredje plats. Efter att ha lett den första delen av söndagen, begick Kvarnström en del missar och tappade för att sluta på fjärde plats, medan Argentinas Kevin Benavides (KTM) var femma. Niklas Persson (Husaberg) slutade på tionde plats, medan Johan Edlund (Husaberg) körde i mål på 12e plats.

Efter en från start-till-mål-ledning toppade Italiens Giacomo Redondi (KTM) Youth Cup. Storbritanniens Jamie MCCANNEY (Husaberg) körde till sig ytterligare en andraplats medan Sveriges Mikael Persson (Husaberg) avslutade på en härlig tredjeplats. Samtidigt kan vi glädjas åt en fjärdeplats för Albin Elowson (Husaberg), medan Jesper Börjesson (Husaberg) knep 6e plats, Lars Löfgren (Husaberg) kom på 8e plats och Kevin Olsen (Kawasaki) körde i mål på 14e plats.

2012 års Enduro VM avslutas med sitt åttonde GP vid Brignoles, Frankrike den 20-21 oktober.