I helgen kördes den första deltävligen i 2012/2013 års FIM SuperEnduro-VM inför 10.000 åskådare i Atlas Arena vid Lodz i Polen. Och vilken start på säsongen det blev, i synnerhet för hemmaföraren Taddy Blazusiak, som vann två av tre finalheat, och därmed blev helgens totalsegrare i seniorklassen. I juniorklassen kammade den polske KTM-föraren Pawel Sczymkowsi hem segern. Joakim Ljunggren kom sexa i seniorklassen, och Johan Edlund kom fyra i juniorklassen, före Magnus Thor och Christoffer Strömgren.

I den stora seniorklassen bjöds det på en hel del spännande racing med en skadad Taddy Blazusiak (den polske KTM-föraren skadade två ligament hos sin högra axel för tio dagar sedan under ett träningspass i Spanien), en extremt motiverad David Knight (Honda) tävlingsdebuterade med sitt nya team, en "hungrig" Jonny Walker (KTM) plus förra säsongens silvermedaljör, svenske Husabergföraren Joakim Ljunggren, och ett antal andra förare med stora ambitioner (GOMEZ, OLDRATI ...).

taddy blazusiak_SuperEnduro_2013_Rnd_1_1548

I det första loppet tog tvåfaldige världsmästaren Blazusiak täten före David Knight och Jonny Walker. I det andra loppet, med sin omvända startordning var racet ännu mer intensivt där Walker dominerade, och lämnade "Knighter" och Taddy bakom sig att slåss om andraplatsen, som så småningom vände sig till fördel för Taddy.

I det tredje och sista finalracet fick den polska föraren en ordentlig ledning tämligen omedelbart, och avslutade med tvåan, Jonny Walker, 10 sekunder bakom sig. Med denna imponerande seger visade Blazusiak att han är att räkna med även då han är skadad.

-Jag har just upplevt den största smärtan i mitt liv! Men det är jävligt kul att vinna denna tävling inför min hemmapublik med en allvarlig skada som är extremt smärtsamt. Tills igår var jag inte säker på om jag kunde tävla och nu har jag tagit ledningen av mästerskapet, det är så bra, sa en lättad Blazusiak efter målgång.

david knight_SuperEnduro_2013_Rnd_1_03762

David Knight var tvåa under i stort sett hela de tredje finalracet, men blockerades av varvade förare, och fick se Walker, Gomez och Ljunggren passera honom precis innan målgång.

Den första tävlingen med min nya cykel avlöpte ändå helt okej. Trots vissa problem i andra och tredje loppet är jag mycket nöjd med mitt GP och min Honda har fungerat perfekt, sa en entusiastisk David Knight.

69830 podium_-_blazusiak__walker

Efter tre timmars racing ligger Taddy i ledningen av tabellen med sina 57 poäng, före sin teamkamrat Jonny Walker (51 poäng) och David Knight (41 poäng). Efter ett mycket bra första race och efter en tredjeplats i sista racet ligger spanjoren Alfredo Gomez (Husaberg) på en lovande fjärde plats (31 poäng), bara två poäng före den ungerska nykomlingen Kornel Nemeth (KTM) med 29 poäng. Joakim Ljunggren (HUSABERG) fick betala ett högt pris för sina mindre lyckade starter och kom sexa, medan lagkamraten Thomas Oldrati fick en utmärkt debut på sin Husaberg med sin sjundeplats.

HÖR JOAKIM LJUNGGREN KOMMENTERA TÄVLINGEN...

{mp3remote}http://www.tibromk-enduro.nu/ljud/2012-12-08-joakim.mp3{/mp3remote}

Intervjun är utförd av Mikael Sandberg - www.tibromk-enduro.nu 

 

web-joakimljunggren SuperEnduro_2013_Rnd_1_1304_46a11114b1

Nytt för denna säsong är att även en Juniorklass finns, och varje race bjöd på en del överraskningar. Trots en till synes bekväm ledning, två varv före slutet av det första finalracet, begick engelske Danny McCanney (Gas Gas) två rejäla misstag och slutade på femte plats. Istället gick segern något överraskande till polske Pawel Szymkowski (KTM). Svenske Husabergföraren Johan Edlund kom på en härlig andraplats och italienske Giacomo Redondi (KTM) tog sista pallplatsen, medan polske Rafal Bracik (KTM) tog 11 poäng med sin fjärdeplats. I det andra och sista finalracet inledde Giacomo Redondi mycket stark och tämligen snart hade han skapat sig en rejält ledning, men på grund av ett problem med tanklocket gick istället segern till Gas Gas-föraren Danny McCanney.

Slutligen är det den lovande 21-årige polske Pawel Sczymkowski som leder tabellen med sina 37 poäng. Bakom honom tog Danny McCanney (30 poäng) andraplatsen framför Giacomo Redondi (28 poäng). Fjärde plats gick till Johan Edlund (27 poäng) före den svenske KTM-föraren Magnus Thor (18 poäng).