Så här vid årsskiftet börjar det klarna kring vilken förare som kör för vilket team i Enduro-VM under 2014. Här kan du kolla in en översikt över vad som är klart så här långt. Dessutom kan du kolla in några klipp med höjdpunkter från 2013 års Enduro-VM.

KTM omfördelar korten ...

KTM Farioli teamet är mer eller mindre komplett för den kommande säsongen. Däremot blir det en hel del klassbyten. Faktum är att Antoine MEO ( F ) har beslutat att trotsa Alex SALVINI (I ) i Enduro 2 och kommer att vara den enda föraren i laget i denna kategori. Ivan CERVANTES kommer att göra sin comeback i E3-klassen med en 500-kubiks 4-taktare, som han vann sin senaste VM-titel med. Den spanske föraren kommer även att knytas till 2013 års Junior-världsmästare Matthew Phillips (AUS) som kommer att tävla med en 300-kubiks 2-taktare. Slutligen återstår den stora överraskningen från Christophe NAMBOTIN (F) som har beslutat sig för att att byta till att, liksom Cristobal Guerrero (E), köra i E1-klassen.

Med support från teamet, kommer även Rudy Moroni ( I) , Victor Guerrero och Oscar Balletti (I ), Nicolo Mori ( I), och Jeremy Joly ( F ) kommer att ansluta sig och köra i E3- klassen.

Husqvarna ... Nästan samma!

I och med den tråkiga förlusten av Husaberg, kliver Thomas Gustavsson över och tar över ansvaret för det officiella Husqvarna-teamet i Enduro-VM. Den första förändringen består i att teamet (förutom att byta från Husaberg till husqvarna) numera heter "Bel-Ray Husqvarna Factory Team". Annars är det få byten i teamet, med Thomas Oldrati (I ) i E1, Pierre-Alexandre Renet (F) i E2, Mathias BELLINO (F) i E3 och Loïc Larrieu (F) och Jamie McCanney (GB) i juniorklassen. Oriol Mena (E) är inte med teamet längre. Det stora frågetecknet är i vilken klass Joakim Ljunggren (S) kommer att köra. När Joakim vann årets Novemberkåsa körde han fyrtakts-Husqvarnan FE250, precis som han gjort under de senaste tävlingarna i SuperEnduro-VM. Blir det två- eller fyrtakt?

I Support-teamet får vi se Christophe Robert (CH) , ledaren för kvinnornas SuperEnduro Cup, Jane DANIELS (GB) och de unga talangerna Albin Elowson (S) och Jesper Börjesson (S), Jeff GOBLET (B), Manuel MONNI (I) och Mario Roman (E).

Honda satsar på SALVINI

Hej då HM Honda, och välkommen Red Moto. Förutom detta skifte är teamet sig likt, utan så många förarbyten. Simone Albergoni (I) försvinner ut ur teamet. Trots många rykten som sagt annat så stannar Alex Salvini ( I) i teamet, och kommer att kämpa i E2- klassen. I skrivande stund känner vi inte till huruvida fler förare kommer att ansluta sig till teamet.

Gas Gas ...

Under säsongsuppehållet har det katalanska teamet, som leds av Sergi Duran, fått till några intressanta nyförvärv.  Istället för Rodrig Thain (F), har teamet fått in Oriol MENA (E), men vi känner ännu inte till vilken klass han eller nyanlände Antoine BASSET (F).

Beta värvar Redondi och Aubert

Precis som inför årets säsong har Fabrizio Dini värvat tre förare inför 2014. Bland annat har Luis Correia (P) tecknat ett nytt avtal för att köra för Beta i E3-klassen och kanske viktigast av allt, har den italienska motorcykeltillverkaren värvat den 2-faldige världsmästaren Johnny Aubert (F) för att fajtas i E2-klassen och silvermedaljören i Junior-VM 2013, Giacomo Redondi (I ). Betas ambitioner blir onekligen större och större!

Beta Boano blir starkare!

För det andra Beta-teamet, som förvaltas av Jarno Boano, har också en del nyförvärv gjorts. Deny Philippaerts (I ) fortsätter sitt äventyr i E3. Dessutom har 2013 års juniorvärldsmästare i SuperEnduro Danny McCanney (GB) anslutit till teamet med endast ett mål i siktet, Juniortiteln under hans sista år i klassen- Davide Soreca (I) siktar å hans sida på titeln i FIM Youth Cup 125cc.

Sherco satsar stenhårt…

Det franska märket, Sherco, är tveklöst det som det varit mest snack om under säsongsuppehållet. Ja, förutom att signa David KNIGHT (GB) för Hard Enduro, SuperEnduro Och några utvalda race i Enduro-VM har företaget gynnats av "Husaberg/ Husqvarna-förändringarna" för att rekrytera Fabrizio Azzalin som lagledare. Ett team som kallas ”Sherco CH Racing Team”. Medan Sherco redan hade undertecknat kontraktet med Lorenzo Santolini (E) i september. Dessutom ansluter finländaren Matti Seistola tillsammans med Fabien PLANET (F - E3), Jeremy Tarroux (F - E1) och Jessica Gardiner (AUS).

Hos Moto Pulsion-teamet kommer teamet fortsätta oförändrat med Anthony Boissiere (F) i E1 och Julien GAUTHIER (F) i E2. VI kommer även få se mer blåa maskiner i VM, då Geraldine Fournel, Theo bazerque och Marcus KEHR (D) har anslutit till Sherco ...

TM tidigt ute…

För TM är allt klart sedan mer än en månad. Luca Cherubini har inte ändrat på särskilt mycket i laguppställningen från förra året med Eero Remes (SF) i E1 och Aigar Leok (EST) i E3. Dawid Ciucci (I ) ansluter också till TM-teamet.

Ina TV Racing och Yamaha

Det grekiska teamet hade en fin säsong 2013 då de vann titeln ”bästa privata team för året”. Juliette BERREZ (F) representerar fortfarande teamet i Women World Cup, medan Nicolas Deparrois (F) fortsätter i E1-klassen. Unge Luis Oliveira (P) ansluter till detta team, där alla fortfarande kommer att köra Yamaha.

EEAT och deras nya killar

Alexander Queyreyre (F) och Antoine Basset (F) försvinner ut ur teamet, som leds av Frederic Weill. De mest erfarna killarna i teamet är nu Rohmer Kevin ( F ), och Jeremy  Mirror (F). Jean Luc Mirrors son kommer att köra i FIM Youth Cup 125cc. Dessa två förare kommer att få sällskap av Anthony Geslin (F) och Maëlig Bron-Fontannaz (F). Här är det Yamaha som gäller...

Bordone Ferrari är tillbaka ...

Det här är teamet som stod för 2013 års ”upp som en sol och ner som en pannkaka”… Efter förra årets storsatsning, och kraschlandning  ser nu teamet ut att vara på väg tillbaka in i VM-cirkusen med Emilio Comotti bakom spakarna. Faktum är att Comotti redan har kontrakterat Simone Albergoni (I) som kommer att få sällskap av Mirko Gritti (I) och den unge Guido Conforti (I ) och Nicolas Pellegrinelli (I) ... Här är det KTM som gäller.

Rigo Racing

Det italienska laget som kör med Suzuki-cyklar och förvaltas av Marco Rigo kör vidare med samma förare som förra året med Maurizio Micheluz (I) i Enduro 1 och den unge Andrea Manarin (I ) i FIM Youth Cup 125cc ...

Fransmänn utan kontrakt…

Det finns ett antal franska förare som ännu inte har något kontrakt med något team. Bland annat ser det i nuläget ut som om att Romain Dumontier och Marc Bourgeois fortsätter som privatförare.

Johansson MPE

Hur det ser ut för det svenska privat-teamet som tog en del prestigepoäng förra året är ett mysterium ... Med pensioneringen av Marko Tarkkala ( SF ) och Jeremy Joly som skrivit på för KTM Frankrike, är Joakim Johansson nu utan sina två bästa förare. Vad händer nu med Jemma Wilson (AUS) och Jakob Mörhed (S)?

Laia SANZ

En annan stor fråga är huruvida Laia SANZ (E) kommer att ingå i något officiellt team under 2014 års Enduro-VM. Inom kort ställer den tvåfaldige världsmästaren upp i Dakar med en Honda. Kanske ger det en föraning om vad för märke hon kommer att köra under resten av 2014. Om hon nu ska satsa på Enduro-VM överhuvudtaget?