KTM:s Taddy Blazusiak blev i helgen korad till världsmästare i Prestige-klassen i 2014 års FIM Maxxis SuperEnduro, och säkrade därmed sin femte raka titel i mästerskapet. Husqvarnaföraren Joakim Ljunggren slutade femma i Prestige-klassen. I juniorklassen var det stor svensk glädje efter att Husqvarnaföraren Jesper Börjesson vann helgens GP, och sin första pallplats i mästerskapet, med KTM-föraren Magnus Thor på andraplatsen. Totalt var det italienske KTM-föraren Giacomo Redondi som vann mästerskapssegern i Juniorklassen, före de svenska KTM-förarna Andreas Linusson och Magnus Thor.

I helgens första Prestige-final var det fransmannen Mathias BELLINO ombord på hans Husqvarna som hävdade holeshot och låg i täten för majoriteten av racet. Sugen på att avsluta sitt mästerskap på topp såg Mathias länge ut att vara på väg mot seger, men passerades av Blazusiak två varv före mål. Jonny WALKER ( GB - KTM ) blev trea före David KNIGHT ( GB - Sherco ) och Paul BOLTON ( GB - KTM ) .

Portugisisk ryttare Joakim Rodrigues ( KTM ) tog en tidig ledning i kvällens andra Prestige-final, och förblev uppe i täten under två varv. Rodrigues fick god nytta av sina supercross-färdigheter, men hans tid i det främsta rampljuset var något kortlivad då han efter att ha tillbringat två varv på andraplatsen tappade han först till tredje innan han avslutade tävlingen på fjärde plats. Taddy Blazusiak ( KTM ) tog över ledningen på varv två och såg ut att vara på väg mot en andra seger. Men den nyligen krönte SuperEnduro- mästaren begick ett litet misstag i stenröset, vilket gjorde att Jonny WALKER ( KTM ) tog sig förbi honom för att kort därefter köra i mål som segrare med Taddy på andra plats och Alfredo GOMEZ ( Spanien - Husqvarna ) på tredje plats. GOMEZ följdes av sin Husqvarna-teamkamrat Joakim Ljunggren. Dani GIBERT ( Spanien - Gas Gas ) slutade på femte plats före David KNIGHT på sjätte plats.

joakimljunggren SUPERENDURO 2014 FRANCE MG 6182 31c224928b

Med Blazusiak och WALKER som vinnare av varsin final var det i den tredje och sista finalen som skulle avgöra kvällens övergripande resultat ... och det var Blazusiak som avslutade mästerskapet med att vinna och förtjäna sin fjärde totalseger i 2014 års mästerskap. WALKER behövde bara ett varv för att avancera upp till andra position och körde slutligen i mål som tvåa i racet, före Husqvarna-förarna Mathias BELLINO och Alfredo Gomez.

82943 taddy blazusiak 1024

 

JOAKIM LJUNGGREN KOMMENTERAR HELGENS RACE…

Intervjun är utförd av Mikael Sandberg (www.tibromk-enduro.nu)

I juniorklassen var det ett svenskt ett-två på toppen av de helgens GP med Jesper Börjesson (Husqvarna) överst på pallen och Magnus THOR (KTM) på andraplatsen.

Italiens Giacomo REDONDI (Beta ) hade flyttat upp till Prestige-klassen efter att ha säkrat Junior-VM-titeln i förra omgången av serien i Barcelona, Spanien, och efter att Husqvarnas Jamie MCCANNEY skadade sig under träningen var det Börjesson som toppade nattens första Juniorklass-final . Han tog ledningen på varv två och förblev i den positionen hela vägen fram till målflaggan, och vann därmed 20 mycket viktiga poäng. Andraplatsen gick till Magnus THOR ( KTM ) med Storbritanniens Gethin HUMPHREYS ( Sherco ) och Gary Daniels ( Sherco ) på tredje respektive fjärde plats.

82923 andreas linusson 1024

 

Den andra och sista Junior-finalen vanns av Polens Pawel SZYMKOWSKI ( KTM ). Den omvända startordningen ledde till att resultatet i kvällens andra blev mycket annorlunda mot det första. Spaniens Eloi SALSENCH ( KTM ) säkrade andraplatsen med Owain HUMPHREYS ( Sherco ) på tredje plats. Trots att Magnus Thor (KTM) placerade sig på fjärde plats och Jesper Börjesson ( Husqvarna) sjätte plats var det Börjesson som vann totalasegern i helgens GP före sin landsman. Tredje platsen i helgens deltävling gick till den polska föraren Pawel SZYMKOWSKI ombord på sin KTM.

JESPER BÖRJESSON KOMMENTERAR HELGENS RACE…

Intervjun är utförd av Mikael Sandberg (www.tibromk-enduro.nu)

Sherco-föraren Emma BRISTOW ( Sherco ) vann en start-till-mål-seger i damernas klass , och gjorde allt hon behövde göra för att hålla förhoppnigen om en VM-titel vid liv. Jane DANIELS (Husqvarna), som ledde damernas mästerskap inför helgen, såg ut att ha andraplatsen säkrad, efter att legat på andraplatsen under de första sex varven. Men på sista varvet blev hon omkörd av Sandra GOMEZ (Husaberg) och förlorade därmed sin chans på titeln. BRISTOW blev den första mästarinnan i SuperEnduro-VM för damer någonsin.