Helgens Enduro-VM i Italien resulterade i att både den franske KTM-föraren Christophe Nambotin och franske Husqvarnaföraren Pela Renet kröntes till världsmästare i Enduro 1 respektive Enduro 2.

Dag två i Lumezzane bjöd på skyfall och åska, och under de rådande förhållandena var det Nambotin och Renet som red ut stormen på bästa möjliga vis för att säkra sina respektive titlar. Även hemmapubliken fick anledning att fira under söndagen då 2013 års världsmästare i Enduro 2, Alex SALVINI (Honda) tog sin andra seger för helgen.

4f1a5787bf

Medan mästerskapstitlarna i E1 och E2 var avklarade bjöds det på desto mer drama i Enduro 3-kategorin. Efter att han forcerade sig fram till seger under lördagen drabbades mästerskapsledaren Matt Phillips (AUS-KTM) av ett hårt bakslag på varv ett när en bit metall delade på hans ena stövel, vilket slutade med en bruten fot. Tvingad ut ur loppet, öppnades plötsligt dörrarna för en ny vinnare att träda fram. Italiens Oscar Balletti (KTM) var inte sen att kliva fram för att ta kommandot och vinna sitt livs första seger i Enduro-VM. Forne Enduro 3-världsmästaren David KNIGHT (KTM) bjöd också på en överraskning under söndagen. Trots att han inte deltagit i Enduro-VM på nästan 12 månader slutade Knight på en lysande andraplats efter Balletti under söndagen. Frankrikes Jeremy Joly (KTM) jagade Knigt för att sluta på tredje plats. Italiens Simone ALBERGONI (KTM) slutade som fyra, vilket var hans bästa resultat för säsongen. Spaniens Ivan Cervantes (KTM) slutade på femte plats under söndagen.

91594 pela_renet_910_27b4f9e653

 

Svenske Husqvarnaföraren Joakim Ljunggren slutade på 13:e plats under lördagen och bröt söndagens race efter att han skadat foten.

Då Nambotin endast behövde en handfull poäng för att säkra E1-titeln behövde han egentligen inte kämpa särskilt hårt för att säkra mästerskapstiteln, men fast besluten att avsluta sin helg på topp var det precis vad han gjorde. Efter att ha vunnit åtta av nio specialtester avslutade fransmannen sin dag som vinnare och världsmästare. Svenske Hondaföraren Robert Nyberg slutade på 16e plats under lördagen men bröt under söndagen.

-Det här är ett mycket speciellt ögonblick för mig. Att tävla i E1 var en stor utmaning för mig - det var tufft - men jag gav alltid 100 procent. Att säkra titeln här i Italien är suveränt, sa den nykrönte E1-världsmästaren.

Medan Nambotin försvann bort i fjärran kunde Spaniens Cristobal Guerrero gav KTM ännu mer att fira genom att avsluta som tvåa. Italiens Thomas Oldrati (Husqvarna) körde till sig tredjeplatsen, och sin första pallplats för året. Shercoföraren Jeremy Tarroux (F) sluade på fjärde plats med spanske Jaume Betriu (Husqvarna) som femma.

I Enduro 2-klassen var det Alex Salvini (Honda) som kammade hem en dubbelseger för helgen vilket gav honom ett minnesvärt hemmarace. Spaniens Lorenzo SANTOLINO (Sherco) byggde vidare på lördagens tredjeplats för att sluta som tvåa under söndagen. Medveten om att han bara behövde komma fram till mållinjen för att säkra titeln, levererade Renet ändå en körning värdig en mästare, för att slutligen köra i mål som trea under söndagen.

-Inga ord kan beskriva detta ögonblick. Idag var det tufft med regn men jag koncentrerade mig bara på att köra för titeln. Det är min andra VM-titel och det känns fantastiskt, förklarade Renet.

KTM:s extremenduro-specialist Taddy Blazusiak (PL) tog fjärdeplatsen med Oriol MENA (S-beta) som femma.

I Juniorklassen var det Betaföraren från Storbritannien, Daniel MCCANNEY:s, tur att få kliva upp till översta steget på pallen. Italienske Betaföraren Giacomo REDONDI slutade som tvåa i sitt hemmarace, före Frankrikes Loic LARRIEU (Husqvarna) som slutade som trea. Storbritanniens Jack ROWLAND (Husqvarna) noterades för sitt livs bästa resultat med en fjärdeplats före italienske KTM-föraren Guido Conforti.

Svenske KTM-föraren Lars Löfgren var främste svensk i klassen under lördagen med sin 14e placering, som sedan följdes upp av en 11e-plats under söndagen. Kawasakiföraren Kevin Olsen slutade på 18e plats under lördagen och 13e-placering under söndagen. Efter att ha brutit lördagens race var KTM-föraren Oliver Nelson främste svensk under söndagen med sin åttondeplats i klassen. GasGas-föraren Tommy Sjöström och Sherco-föraren Adam Broström bröt helgens tävling.

I 125 Youth Cup var det Italiens Davide SORECA (Yamaha) som toppade kategorin med en segermarginal på tre minuter. Matteo Bresolin (I-KTM) slutade som tvåa medan Chiles Benjamin Herrera (TM) avslutade som trea. Michele Marchelli (I-KTM) kom fyra medan svenske Husqvarnaföraren Albin Elowson (SWE-Husqvarna) slutade på en fjärde respektive en femteplats under lördagen respektive söndagen, och nu ligger tvåa i mästerskapet (tio poäng efter klassledaren Davide Soreca). Husqvarnaföraren Jesper Börjesson noterades för en niondeplats under lördagen som sedan toppades med en sjundeplacering under söndagen. Jesper ligger nu fyra i mästerskapet, endast fem poäng efter tredjeplacerade Benjamin Herrera med en deltävling kvar att köra.

Årets Enduro VM avslutas med Frankrikes GP som körs den 13-14 september.