Mekanikern Mark Monea sätter världens första framåtvolt med motorcykel

Den 2 mars landade Australiens Mark Monea världens första 360 framåtvolt på en motorcykel. Tricket utfördes på X-Games-guldmedaljören Cam Sinclairs FMX-park strax utanför Melbourne, Australien. Här kan du läsa mer om Mark Monea, och se en film på det hela…

Monea, 27 år, utvecklade tricket efter veckor av försök i Cam Sinclairs skumgummi-container. Det började på en BMX-cykel och sedan flytta Mark till ett mini-motocrosscykel, för att sedan övergå till övningar med en Honda CRF250.

-Jag var mer förvirrad än exalterad när jag gjorde den första i skumgropen. När jag är på motorcykeln, känns det som en helt rak framåtvolt, men när jag tittar på filmen verkar alla typer av konstiga saker hända, kommenterar Monea.

Monea övade på tricket, som han kallar "The Carry on”, i skumgropen under fyra veckor innan han beslutade sig för att testa det i ”verkligheten” ute på backen, och han lyckades redan på första försöket...

Okänd för de flesta inom FMX-världen, är Monea i grund och botten en motocrossmekaniker till yrket och arbetade som Cam Sinclairs mekaniker när Sinclair hade sin livshotande krasch i Madrid i samband med 2009 års Red Bull X-Fighters World Tour. Monea har visserligen kört motocross sedan han var fyra år gammal, men började med FMX under slutet av förra året och har bara ett fåtal grundläggande trick på sin repertoar. Han kan exempelvis inte göra en backflip och har aldrig tävlat i FMX på någon nivå.