I hällande regn på Twin Ring Motegi bjöd Andrea Dovizioso (Ducati Team) och Marc Marquez (Repsol Honda Team) på en av de bästa MotoGP-duellerna genom tiderna, där de två toppförarna satsade allt ner till sista kurvan och vidare fram till mållinjen. Och trots den regerande mästarens ihärdiga ansträngning var det Andrea Dovizioso som slutade som segrare i Japan. Han vann därmed sin femte vinst för säsongen, den sjunde i sin karriär och en av de mest spektakulära i historien. Marquez slutade hack i häl, som tvåa, för att säkra sin 100:e pallplacering, med Danilo Petrucci (Octo Pramac Racing) som trea.

Bakom trion uppe i täten hade Andrea Iannone (Team Suzuki Ecstar) en fantastisk körning för att sluta på fjärde plats, efter att italienaren avancerade upp genom startfältet från 12:e startplats, för att köra ikapp, och sedan köra om sin teamkamrat Alex Rins som slutade på femte plats.

Efter att ha tappat ett antal placeringar efter en fantastisk start lyckades Jorge Lorenzo slutligen avancera några placeringar för att korsa mållinjen med sin Ducati på sjätte plats, före Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini) på sjunde plats, och franske Johann Zarco (Yamaha) som åtta, före Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) som slutade på nionde plats. Viñales är nu 41 poäng efter Marquez i mästerskapet.

Ducatiföraren Loris Baz (Reale Avintia Racing) avslutade topp tio, och Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) tog ännu fint resultat för den österrikiska MotoGP-rookien i och med sin 11e-plats.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) kraschade ut ur racet, men ska ha klarat sig utan personskador.

Nu drar mästerskapet vidare till Australien och legendariska Phillip Island, där endast 11 poäng skiljer ledaren Marc Marquez och andreplacerade Andrea Dovizioso åt, med tre deltävlingar kvar.