Styrketräning och motocross – nyckeln till framgång för Marquez

Hondaföraren Marc Marquez vann 2017 års MotoGP-titel med bara 37 poäng tillgodo på Ducatiföraren Andrea Dovizioso, men spanjoren är sugen på fler segrar och titlar och  sitter inte på latsidan inför 2018-säsongen, med siktet på sin femte MotoGP-titel.

Den fyrfaldige världsmästaren vet att han måste prestera sitt allra bästa igen för att möta det tuffa motståndet från framförallt den snabba Ducati-föraren, liksom Honda-teamkompisen Dani Pedrosa, italienske legendaren Valentino Rossi och Yamahas Maverick Vinales. Under senaste MotoGP-testet i Malaysia verkar det även som att Ducatiföraren Jorge Lorenzo fått upp tempot rejält. Dessutom finns flera andra mycket seger-hungriga och snabba förare i startfältet.

Hans stenhårda styrketräningsprogram under vinterperioden är en av pusselbitarna i 24-åringen kamp för att slå Giacomo Agostinis rekord på åtta titlar inom roadracingens främsta klass, som sedan ett antal år kallas MotoGP.

Han inledde sin målmedvetna träning redan vid 11 års ålder, med en komplex blandning av gymträning och motocrosskörning för att finslipa sin kropp och reaktionsförmåga.

Marc, från Cervera i nordöstra Spanien, lägger stor vikt vid så kallad core-träning (träning med fokus på ökad bål- och ryggstyrka och stabilitet, där man ofta stärker de muskler som stabiliserar kroppens leder) för att hjälpa till under alla kurvtagningar såväl som optimal elasticitet för att förhindra skada vid en omkullkörning.

Marc förklarar: "Överkroppen är viktigast. Magen också för att du flyttar från sida till sida när du kör, och du måste förbli väldigt stabil. Fysiskt sett utför också dina ben mycket arbete, bland annat med att skjuta ifrån marken medan ditt andra ben pressar mot motorcykeln."

Utöver detta kör han dessutom motocross-hoj på snabba motocross- och dirt track-banor för att förbättra sin reaktionsförmåga och improvisation.

Nu återstår att se om det kommer att vara tillräckligt för att säkra en femte titel för att matcha den australiensiska hjälten Mick Doohan. Under årets första MotoGP-test slutade Marc med 8:e snabbaste tid. 16-18 februari körs årets andra officiella MotoGP-test, i Thailand, följt av ett tredagars test på Losail-banan i Qatar (1-3 mars) innan årets första race på samma bana den 18 mars.