Ett år, fyra månader, tre dagar. Så länge har Yamaha väntat på att åter få smaka på segerns sötma i formen av en MotoGP-seger. Under helgen säkrade Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) segern på Phillip Island i Australien, för att bryta förbannelsen.

Och snabb var han. Under hela helgen avslutade spanjoren inte en enda session utanför de tre bästa på Phillip Island och efter att han tog ledningen i racet var det ingen som kunde stoppa Mavericks framfart. 

Med fyra varv kvar att köra ledde han med fyra sekunder, men sedan började Andrea Iannone (Team Suzuki Ecstar) och Andrea Dovizioso (Ducati Team) ta in på Yamahan med sina höga varvtider, och där Viñales ledning hade kapats till 1,8 sekunder med två varv kvar att köra. Viñales missade inte sitt mål för att slutligen säkra segern. Andrea Iannone körde i mål som tvåa med sin Suzuki, närmast följd av Ducatiföraren Andrea Dovizioso.

Alvaro Bautista (Ducati) körde i mål som fyra, med Suzukis Alex Rins på femte plats och Yamahas Valentino Rossi som sexa. Jack Miller (Ducati) landade på 7:e plats, Franco Morbidelli (Honda) slutade på 8e plats, Aleix Espargaro (Aprilia) som nia och Bradley Smith (KTM) på tionde plats.

Med Marc Marquez redan klar som MotoGP-mästare 2018 återstår nu att kämpa om resterande slutplaceringar i mästerskapet. Med 2 deltävlingar kvar att köra ligger Andrea Dovizioso tvåa med sina 210 poäng, före Valentino Rossi som trea med 195 poäng. Maveric Vinales ligger på 4:e plats med 180 poäng, och Cal Crutchlow på femte plats med 148 poäng.