I vad som är KTM:s sjätte säsong inom MotoGP kommer vi att få se Red Bull KTM Factory Racing och Tech3 KTM Factory Racing delta i MotoGP med KTM RC16.

Förarna Brad Binder, Miguel Oliveira, Raul Fernandez och Remy Gardner kommer att försöka sätta nya milstolpar.

Red Bull KTM Factory Racing siktar på fler GP-vinster 2022: de var ett av endast tre team där båda förarna säkrade åtminstone en seger förra året. Vi kommer att få se fyra fabriks-RC16 i 2022 års startfält med helt ny Tech3 KTM Factory Racing line-up och fyra förare som alla har ett förflutet som antingen världsmästare eller som mästerskaps-tvåa i klasserna Moto2™ och Moto3™.

Premiären körs på Losail International Circuit den 6 mars, och det sextonde året i rad som Qatars Grand Prix kommer att inleda MotoGP-mästerskapet. 2022 års säsong blir bara den sjätte säsongen som KTM är med i MotoGP-startfältet. I synnerhet var Losail skådeplatsen för KTM:s allra första MotoGP-framträdande på heltid, år 2016. Under den intensiva läroperioden kämpade fabriksteamet med att minska gapet till toppen av startfältet. De har sedan dess tagit sig upp till täten, med fem Grand Prix-segrar och 12 pallplatser på bara ett halvt decennium.

Binder (26-åring, 17 GP-segrar, varav två i MotoGP) förbereder sig för sin tredje MotoGP-säsong, alla med Red Bull KTM Factory Racing. Oliveira (27 år, 15 GP-segrar och tre i den främsta klassen) klev in i MotoGP ett år tidigare men är för närvarande den mest produktiva av kvartetten och har stått på MotoGP-pallen fem gånger, alla med KTM RC16.

Red Bull KTM Factory Racing välkomnar även Francesco Guidotti till rollen som Team Manager. Guidotti kommer att ta med sin tidigare erfarenhet och kommer att fokusera på resultat, med KTM-testteamet – där testförarna Dani Pedrosa och Mika Kallio – leder utvecklingen av KTM RC16 vid sidan om utvecklingen som sker under själva GP-racingen.

KTM kliver in i 2022 års MotoGP-säsong med fyra fabriksförare och fabriksmaskiner i det fjärde året av samarbete med Tech3 KTM Factory Racing Team.

Brad Binder #33

Brad Binder: "Jag har lärt mig så mycket under de senaste två säsongerna att det är svårt att bara välja ett par saker i synnerhet. Jag tror att varje år har kommit med sina egna utmaningar: i min första var jag tvungen att hantera mina förväntningar lite. Jag ville ofta för mycket, för tidigt och gjorde många misstag. Förra året var jag tvungen att acceptera var vi var vid vissa tillfällen och försöka bara ta med motorcykeln hem, till mål, vilket var svårt men jag lärde mig mycket förra året: jag lärde mig så mycket mer om kategorin, hur man spar på däcken bättre, hur man hanterar racen och jag gillade det faktiskt mycket. Så jag går in i min tredje säsong och förstår vad jag behöver göra för att köra snabbare och jag ser fram emot att gasa igång säsongen. Jag är mer redo än jag någonsin kommer att vara."

Miguel Oliveira #88

Miguel Oliveira:Förra året tog vi ett stort steg framåt i fyra race där jag tog tre pallplatser och en vinst, så det var ganska skönt. Sedan, med skadan under andra halvan av säsongen, blev racingen riktigt tuff: det var definitivt en inlärningskurva för mig. Jag saknade konsistens och den här säsongen skulle jag naturligtvis vilja förbättra det. Det är aldrig lätt att köra på gränsen och ändå tänka på att fullfölja racet. Jag skulle säga att om jag kan ta poäng i varje GP, så kommer resultatet i slutet av mästerskapet bli helt annorlunda, så jag vill bara ta ut den maximala potentialen hos mig själv, av motorcykeln, av hela besättningen och översätta det till resultat."

Raul Fernandez #25

Raul Fernandez: "Jag är verkligen glad över att få göra min första MotoGP-säsong, och det är en fantastisk möjlighet för mig. För bara tre år sedan tävlade jag i Moto3 World Championship, och nu är jag här i MotoGP-klassen. Det är ett stort nöje. Under vintern har jag förberett mig annorlunda än tidigare år för att få muskler och bli starkare. MotoGP-hojen är så mycket starkare. Bromsningen är annorlunda ... Allt kräver mer fysisk kondition, så jag körde motocross och landsvägsträning, lite cykling och löpning, och jag känner mig redo. Mitt huvudmål den här säsongen kommer att vara att avancera och gå vidare race för race, och njuta av vartenda ett av dem."

Remy Gardner #87

Remy Gardner: "Jag är stolt över att köra min första säsong i MotoGP-klassen. Detta är drömmen för varje motorcykelrace-förare och jag ser fram mot att komma igång. Vi hade redan några tester 2021 som var uppmuntrande, så jag ser fram mot att förbättra mig själv, fortsätta att lära känna motorcykeln och lära mig mer om denna fantastiska klass, med så många talangfulla förare. Jag ser också fram mot att jobba med Tech3 igen, lära känna teamet och fortsätta relationen med KTM. Det här kommer att bli ett långt men intressant år. Jag vet att det inte alltid kommer att vara lätt men jag kommer alltid att pressa, försöka och ge det bästa av mig själv för att få så bra resultat vi kan utan att det blir allt för galet. Jag kommer att ta den här säsongen steg för steg, men jag är väldigt exalterad över att få börja köra igen."