Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) gjorde en imponerande insats i helgens MotoGP i Indien. Italienaren levererade en perfekt prestation och tog segern med övertygande 8,649 sekunders försprång. Jorge Martin (Primac Pramac Racing) gav allt han hade på banan när spanjoren hotades av Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) och Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™) för att ta andraplatsen. Pramac-föraren utnyttjade Bagnaia's krasch och minskade gapet upp till mästerskapsledningen till bara 13 poäng.

Titeltrion ledde vägen på första varvet, då Martin och Bagnaia fick till blixtsnabba starter för att passera poleföraren Bezzecchi. Bagnaia gick ut stenhårt för att försäkra sig om att Martin inte skulle dra ifrån.

Bagnaia försökte göra en omkörning i bromszonen, Martin försökte hålla emot, men inte många kan bromsa om världsmästaren och komma undan med det. Spanjoren körde bredare och föll till fjärde plats, vilket gav mästaren ledningen. Bezzecchi såg då sin chans att gå om #1 samtidigt som Martin sjönk till P3.

Bezzecchi ökade sedan tempot, och var snart en sekund före samtidigt som Bagnaia hade fullt upp med Jorge Martin, som var ivrig att ta sig förbi mästaren. Martin gjorde ett försök med 17 varv kvar, med siktet låst på Bezzecchi, som nu var två sekunder före.

Marquez försökte allt han kunde för att vara med i striden medan han låg på fjärde plats. Tempot var dock för högt för Repsol Honda-föraren, och hans framdäck tappade fästet i Kurva 1. Spanjoren återkom dock snabbt ut på banan och lyckades placera sig strax utanför poängplatserna, och tappade bara 10 sekunder under det varvet han föll.

Martin försökte allt han kunde för att ta sig förbi fabriksföraren från Ducati, men Bagnaia gav inte upp. Den italienska föraren gjorde sitt drag med åtta varv kvar för att försöka passera spanjoren.

Strax därefter blev pressen för mycket för Bagnaia, och ett litet misstag gjorde att framhjulet gav vika, och hans titelhopp fick en kraftig törn med hans främsta konkurrenter nu på första och andra plats i racet.

Detta gav även Fabio Quartararo en potentiell plats på prispallen. Yamaha-föraren hade legat på fjärde position en tid medan Ducati-striden utspelade sig framför honom.

Racets ensamme ledare Marco Bezzecchi körde slutligen hem en fantastisk seger och visade exakt vad han är kapabel till, och adderade samtidigt 25 poäng till sin samling.

Martin började verkligen kämpa i racets slutskede i den heta indiska värmen, vilket visade sig vara mycket svårt att hantera ombord på hans 250 hk-starka maskin. Spanjoren gjorde ett kostsamt misstag när det närmade sig den rutiga målflaggan. Quartararo på fjärde plats kände att han hade chansen, tog den och kunde snart placera sig framför Martin.

Quartararo kom sedan snabbt under attack från Martin som tvingade sig tillbaka förbi. Den franske föraren gjorde allt han kunde för att återta andraplatsen, men en imponerande prestation tillsammans med Ducatis kraft säkrade andraplatsen för Jorge Martin.

Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) var involverad i en episk strid med Joan Mir (Repsol Honda Team) om fjärde plats. Sydafrikanen gick segrande ur striden efter att ha kämpat sig upp igenom fältet från 13:e startplats.

Johann Zarco (Prima Pramac Racing) tog sjätte plats före Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP™) och Maverick Viñales (Aprilia Racing).

Marc Marquez gjorde en otrolig comeback och slutade på nionde plats, sju sekunder före Raul Fernandez (CryptoDATA RNF MotoGP Team) som tog tiondeplatsen.

MotoGP-mästerskapet har ännu en gång skakats om en del, där allra första IndianOil Grand Prix of India bjöd på en fantastisk tävling. MotoGP riktar nu sin uppmärksamhet mot Japan där nästa MotoGP körs 1 oktober.