Jorge Lorenzo vann helgens MotoGP, med en från start-till-mål-seger på franska Le Mans, och tog över mästerskapsledningen från Marc Marquez, som var en av alla förare som drog omkull i det kraschfyllda racet.

Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) startade från pole position före dåvarande mästerskapsledaren Marc Marquez (Repsol Honda Team) och Andrea Iannone (Ducati Team).

Lorenzo gjorde en perfekt start medan Marquez bjöd drog iväg på bakhjulet, och Yamahaföraren hade ledningen genom den första chikanen med Andrea Dovizioso (Ducati Team) tätt bakom sig. Marquez var snart uppe på fjärde position, och

när de kört ett varv uppgick Lorenzos ledning till en halv sekund med Dovizioso och Iannone närmast bakom. Det blev inte den start Rossi hade önskat sig, och han mäktade bara med att avancera en enda position från sjunde startplats under racets första varv. Dovizioso, som onekligen haft en del otur på sistone, var fortsatt stark på andra plats.

Efter att ha startat från sista startplats, var hemmaföraren Loris Baz (Avintia Racing) uppe på 17e plats under det fjärde varvet.

Under varv fyra hade Rossi fått upp ordentligt med fart, och körde cirka en halv sekund snabbare än sin främste rival Marc Marquez som var strax före. Även Iannone gjorde betydande framsteg, men hans framfart stoppades på varv sju då han drog omkull vid kurva 8. Iannones krasch följdes snart av Cal Crutchlow (LCR Honda), som drabbades av sin fjärde racekrasch för året. Ett varv senare drog även Hondaföraren Tito Rabat (Estrella Galicien 0,0 Marc VDS) i backen, vid kurva 6.

Under varv 13 tog sig Rossi förbi Marc Marquez, vilket blev inledningen på en häftig trevägskamp om andraplatsen medan Lorenzo fortsatte att dra ifrån uppe i ledning. Några kurvor senare var Rossi uppe på andra plats och matchande Lorenzos tider.

En spännande kamp om andraplatsen pågick tills varv 16 då både Andrea Dovizioso och Marc Marquez kraschade samtidigt, utan att vara i kontakt med varandra, vid kurva 7. Nu var plötsligt Maverick Viñales (Team Suzuki Ecstar) på väg mot sin första pallplats i MotoGP och Lorenzo på väg att ta över mästerskapsledningen.

Vurporna fortsatte och snart var Marc Marquez, som kommit på hjulen igen, uppe på 13e plats, trots att motorcykeln saknade en stor del av kåpan. Lorenzo, som nu hade skapat sig 7,8 sekunders ledning med fem varv kvar, hade inga som helst problem där han lugnt och stadigt körde sitt egna race.

En stund senare korsade Jorge Lorenzo mållinjen på första plats, för andra gången i 2016 års MotoGP, efter att ha dominerat det franska GP:t. Över tio sekunder skiljde honom från Rossi då tävlingen kom till ett slut.

Det var även en mycket lyckad dag för både Suzuki och Viñales, då spanjoren tog sin första pallplats i MotoGP. Tredjeplatsen markerar Suzukis första pallplacering med nya GSX-RR sedan 2008. Teamkamrat Aleix Espargaró hade en del däckproblem under racet och fick slutligen nöja sig med sjätte plats.

Lorenzos seger gör att han flyttar upp till toppen av mästerskapet med 90 poäng, Marquez som slutade på 13e plats ligger tvåa med 85 poäng och Valentino Rossi på tredje plats med 78 poäng. Med bara 12 poäng som skiljer de tre främsta i mästerskapet har säsongen bara börjat.

Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) klarade inte att överbrygga klyftan till Viñales utan fick nöja sig med fjärde plats. Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) slutade på femte plats före sin bror.

Aleix Espargaró (Team Suzuki Ecstar), Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich), Hector Barbera (Avintia Racing), Alvaro Bautista (Aprilia Racing Team Gresini) och Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini) avslutade topp tio.

Av 21 startande förare var det endast 13 som kom i mål.

MotoGP drar nu vidare till Italien och Mugello (22 maj), Rossis hemmabana, men där Lorenzo har vunnit under de senaste åren.