Husqvarna har presenterat 2023 års elektriska minihojsmodeller – EE 3 och EE 5 – med prestanda som uppges vara i konkurrensmässig nivå med 50cm3 bensindrivna motorcyklar, så att unga förare kan kliva in i den spännande motocrossvärlden bakom styret på den helt nya EE 3 för att lära sig grundläggande offroad-färdigheter, medan EE 5 har ett distinkt racingfokus.

EE 3, den perfekta instegsmaskinen för våra yngsta förare uppges leverera samma höga kvalitetsnivå för nybörjare och fritidsförare som den tävlingsinriktade EE 5.

EE 3 kommer med krommolybdenram, WP-fjädring och avancerad lättviktskonstruktion. En toppeffekt på 3,8 kW bidrar till spänningen men kommer inte att vara övermäktig för yngre förare, tack vare följsam leverans via en intelligent, toppmodern kontrollenhet. Elmotorns permanenta drivning innebär att det inte finns någon koppling eller växellåda att bemästra, vilket ytterligare förenklar körupplevelsen. Hjul med liten diameter på 10” bidrar till EE 3:s enkla hanterbarhet, liksom en låg, justerbar sadelhöjd och handmanövrerade fram- och bakbromsar. Ett snabbladdande Li-Ion-batteri minimerar behovet av ladd-pauser.

EE 5 riktar sig till nybörjare och erfarna förare och är tydligt inspirerad av motocrossmaskinen TC 50. Modellen levererar en elektrisk motorprestanda som kan konkurrera med sin motsvarighet med förbränningsmotor. En ram av krommolybden, premium justerbar WP-fjädring, 12” framhjul och avancerad lättviktskonstruktion gör EE 5 till en komplett racingmaskin.

EE 5:s elmotor uppges erbjuda en toppeffekt på 5 kW, levererad via en intelligent, toppmodern styrenhet. Det eliminerar behovet av koppling eller växellåda så att nya förare kan fokusera på att bygga upp sina färdigheter i terrängkörning. Körtiden för EE 5 är upp till två timmars vanlig körning eller 25 minuter under tuffa tävlingsförhållanden, medan det endast lär ta 70 minuter att ladda litiumjon-batteriet fullt. Unga förare av alla längder kan finslipa sina färdigheter på EE 5 tack vare en enkelt justerbar sadel, som kan sänkas ytterligare (till 550 mm) med hjälp av en sänkningssats (tillval).

Tekniska höjdpunkter Husqvarna EE3 och EE5 -  2023

Elmotorer med 3,8 kW (EE 3) och 5 kW (EE 5) toppeffekt

Sex olika körlägen

648 Wh (EE 3) och 907 Wh (EE 5) litiumjon-batterier

Snabbladdning

Avancerat chassi med racebeprövad teknik

Nya MAXXIS MAXXCROSS MX-ST-däck ger förutsägbart grepp på en mängd olika terräng

EE 3 har en WP-fjädring som ska ge avancerad prestanda och kontroll

EE 5 kommer med den senaste WP XACT luftframgaffeln och en WP bakdämpare som ska ge avancerad prestanda och kontroll

Svenskinspirerad design och slående ny, modern grafik med vita, blå och elektriska gula detaljer

Ergonomin är justerbar för att passa olika förares storlek