Årets 17:e deltävling i Motocross VM ägde rum under söndagen på Sevlievos sluttningar i Bulgarien. Med 3 deltävlingar kvar i mästerskapet utökade Red Bull KTM Factory Racings Jeffrey Herlings och Jorge Prado mästerskapsledningen i MXGP respektive MX2.

MXGP

MXGPs Race 1 började med säsongens först Fox Holeshot för Team HRCs Tim Gajser, men Slovenen fick snart se sig omkörd av KTM:s Jeffrey Herlings. Trea inledningsvis och inte långt ifrån topp-2-förarnas tempo var Kawasakis Clement Desalle.

Efter Cairolis omkörning för att avancera till 8:e position på varv 4 var topp 9 detsamma för resten att tävlingen. Herlings tog en 15.9 sekunders seger över Gajser, Desalle, Febvre och Paulin.

I Race 2 var Cairoli mer på hugget för att ta starten men liksom Gajser i race ett togs snart ledningen snart över av Jeffrey Herlings, en position som sedan höll sig hela vägen till mål. Gajser backade upp sin starka körning i det första racet och slutade på 3:e plats, efter Cairolii och före Desalle och Febvre.

Vid målet ledde Herlings över Cairoli med drygt 14 sekunder. MXGP-segern gick till Herlings som fyllde på med hela 50 poäng till sin mästerskapssamling. Gajser tog 2:a-platsen och Desalle rundade av pallen medan Cairoli missade pallen med sin 4:e-placering, och även förlorade ännu viktigare 16 mästerskapspoäng till Herlings. Herlings mästerskapsledning är nu 73 poäng med tre deltävlingar att köra.

MX2

MX2-racingen var även den full av action, särskilt i race ett där Red Bull KTM Factory Racings Jorge Prado tog starten men med teamkollegan och främste mästerskapskonkurrenten Pauls Jonass strax bakom.

Rockstar Energy Husqvarna Factory Racings Thomas Covington och danske Thomas Kjer Olsen låg på 3:e respektive 4:e plats med amerikanska Marshal Weltin från F&H Racing Team Kawasaki som femma.

Race 2 startades med Prados 10:e Fox Holeshot i rad med Jonass hack i häl. Olsen och Covington fick båda en bra start, men körde omkull i första sväng.

Jonass var i perfekt position för att köra till sig sin första dubbelrace-seger sedan MXGP i Storbritannien men förlorade framhjulsfästet i ledningen under första varvet. Även om Jonass bara förlorade två positioner till Lawrence och Watson fick både han och hans motorcykel en del skador.

Olsen var kanske den förare som imponerande mest i under de inledande varven, efter att ha kämpat sig upp från sista plats, efter vurpan i den första svängen, till femte plats redan under varv 3! Olsens framsteg mattades där emellertid av då Jonass inte var sugen på att missa ytterligare mästerskapspoäng.

Prado tog race- och GP-segern medan Jonass gjorde en sen omkörning av Watson för att säkra 4:e-placeringen i racet och 2:a-platsen totalt i GP:t. Den sista platsen på pallen gick till Lawrence (5-2), något förbättrad från sitt 5-3-resultat under förra veckan i Schweiz. Prado leder mästerskapet med 30 poängs marginal till andreplacerade Jonass.

Mästerskapet drar nu vidare till Turkiet nästa helg för första gången sedan 2009.