Efter att ha dominerat MXGP-säsongen 2019 har Team HRCs Tim Gajser vunnit sin tredje VM-titel i motocross under sin imponerande karriär (två gånger i MXGP, en gång MX2). Gajser har varit i stort sett oslagbar under året, inklusive sin rekordbrytande sju deltävlingar långa vinnar-svit, och säkrade titeln med tre och en halv deltävling kvar på årets säsong.

Efter en stark inledning på säsongen med solida resultat i Argentina, Storbritannien och Nederländerna, fick Gajsers säsong ordentlig fart efter att han vann den spännande fajten som utspelade sig under MXGP:t vid Trentino. Efter en tuff omgång i Mantova, fick Hondaföraren upp farten rejäl och vann totalt i Portugal, Frankrike, Ryssland, Lettland, Tyskland, Indonesien och Asien (även Indonesien), och tog 12 race-segrar av 14 möjliga och vände sitt 40-poängs underskott till 173 poängs ledning. Han körde till sig flera hole shots och ledde nästan 70% av varven under den perioden och cementerade helt sin plats som mannen att slå i Motocross-VM 2019.

Han återvände till Europa och backade sedan upp sin väg mot VM-titeln genom att köra till sig en kontrollerad andraplats under det tjeckiska GPt, och utökade poänggapet till 177 med fem deltävlingar kvar att köra. En vecka efter Loket vann han sitt åttonde GP av nio körda deltävlingar, och säkrade segern i det tuffaste racet i VM-kalendern i den djupa sanden i Lommel, Belgien. Detta innebar att han bara behövde vinna 13 poäng i senaste helgens första MXGP-race (eller 12 mindre än sin närmaste rival), ett mål som han kunde uppnå med lätthet, och det vilda firandet vid den berömda tävlingsbanan Imola, Italien var ett faktum.