I helgen kördes Motocross VM vid franska St. Jean d’Angely. I startfältet fanns bland annat Rickard Sandberg, Tom Söderström, Elin Mann, Sara Petterson och Sofia Johansson.

 

Regerande världsmästaren i MX1, Antonio Cairoli vann helgens första motocrossrace vid franska St. Jean d’Angely med sin KTM 350SX-F. Andraplatsen gick till Suzukiföraren Steve Ramon från Belgien, och tredjeplatsen gick till italienaren David Philippaerts (Yamaha).

Efter en hård kamp under Frankrikes Grand Prix gjorde David Philippaerts "comeback” till toppen av pallen, sedan hans senast stod där vid Mallory's Brittiska GP förra året.

Den italienske Yamahaföraren hade en häftig duell med Desalle för att avsluta på tredje plats i race 1 men tog förstaplatsen i andra racet, återigen efter en härlig fajt med Desalle.

Antonio Cairoli kämpade till sig en andraplats totalt i helgens MX1-GP och slutade med lika många poäng som Philippaerts.

Ledaren i MX1-serien (Cairoli) vann första racet efter en kamp med Ramon men tappade en del i andra racet, och tappade en del under en fajt om tredjeplatsen med hemmaföraren Boissiere. När Cairoli väl hade tagit sig upp till tredjeplatsen var avståndet till Desalle för långt.

Suzukiföraren Clement Desalle avrundade pallen och ligger nu tvåa i mästerskapet, mellan Cairoli på förstaplatsen och Philippaerts tredjeplats. Clement kom fyra i första racet efter att Philippaerts passerade honom, men tog revansch genom en andraplats i andra racet, efter att han haft ledningen under den första halvan.

Teamkompisen Steve Ramon tog fjärdeplatsen framför TM-föraren Boissiere, som var helgens bästa hemmaförare. Boissiere var sjua i race ett men utmanade Cairoli för tredjeplatsen i andra racet, och när han väl tog sig förbi var den franska hemmapubliken i extas, men fick snopet nöja sig med att se deras franske vän köra i mål som fyra.

Guarneri tog holeshot i race två och var sjätte totalt medan Pourcel var 11. Lagkompis Boog stoppades av tekniska problem i race ett och slutade på en bitter 15:e plats.

Tom Söderström (Yamaha) körde i mål på 27:e plats före Rickard Sandberg (Kawasaki) på 28:e.

I andra MX1-racet var det David Philippaerts som körde hem segern före belgaren Clement Desalle (Suzuki) och Antonio Cairoli.

Rickard Sandberg körde i mål på 24:e plats medan Tom Söderström kom 33:a

 

MX2

I MX2 var det den franske KTM-föraren Marvin Musquin som kammade hem segern i båda racen. I första racet var det Jeffrey Herlings (KTM) från Holland som kom tvåa före Zach Osbourne (Yamaha) från USA.

I andra MX2-racet var det den engelske KTM-föraren Shaun Simpson som körde hem andraplatsen före belgaren Joel Roelants (KTM).

 

VMX

Bland damerna (WMX) var det tyske KTM-föraren Stephanie Laier som vann första racet före Livia Lancelot (KTM) från Frankrike och den tyske KTM-föraren Maria Franke.

Svenske Elin Mann (KTM) körde in på femte plats medan Sara Petterson (KTM) kom på 14:e plats och Sofia Johansson kom på 22:a placering.

I det andra WMX-racet var det den italienske Yamahaföraren Chiara Fontanesi som körde hem segern före Stephanie Laier och Larissa Papenmeier (Suzuki) från Tyskland.

Elin Mann kom på 14:e plats medan Sofia Johansson kom på 17:e plats och Sara Petterson bröt.

Elin Mann ligger nu åtta i mästerskapet med 95 poäng. Sara Petterson har samlat på sig 33 poäng, Sofia Johansson fem poäng och Filippa Jonasson två poäng.