I helgen kördes årets trettonde av femton Motocross GP. Den italienske KTM-föraren Tony Cairoli vann ett händelserikt och fartfyllt andra heat i Campo Grande i Brasilien på söndagen för därmed vinna helgens GP och säkra 2010 års VM-titel i MX1 i sadeln på den revolutionerande nya KTM 350 SX-F. Inga svenskar syntes till bland de tävlande förarna.

Brasiliens Grand Prix resulterade i att Tony Cairoli vann sin fjärde VM-titel. Detta efter att Yamahaföraren och italienaren David Phillipaerts vann dagens första MX1-heat, och kom tvåa i andra heatet. Ken Roczen körde hem GP-segern i MX2 efter att ha vunnit båda heaten med mästerskapsledaren Marvin Musquin på andra plats i båda heaten och så även i GP:t.

 

MX1

Tony Cairoli hade ett bra flyt i det första GP:t i Brasilien, som ägde rum i Campo Grande, och där vi fick se Tony köra hem sin fjärde VM-titel i slutet av den händelserika och actionspäckade dagen.

mx1start

Cairoli återhämtade sig från en dålig start i det första heatet för att ta andraplatsen, efter att ha passerat Suzukiföraren Clement Desalle under sista varvet. Duon var tämligen långt efter heatvinnaren David Philippaerts (Yamaha). I det andra heatet kom Cairoli igång bättre och låg tvåa, bakom ledande Desalle, men kraschade och tappade ner till fjärde plats. Efter en rejäl kämparladdning var Cairoli åter uppe på andraplatsen. Då det var tre varv kvar till målgång drabbades ledaren Desalle att ett tekniskt problem med motorcykeln som stannade.

En dramatisk seger överlämnades till Cairoli, som fick kliva upp överst på pallen bredvid tvåan Philippaerts och trean Maximilian Nagl (KTM) och samtidigt också ta VM-titeln under sin debutsäsong med KTM och deras nya 350SX-F.

45141_Cairoli_MXGP2010_R13_a29_1024

-Jag räknade inte med att vinna här men det är alltid trevligt att vara världsmästare så snart som möjligt. Jag tog inte några risker, och jag hade också lite tur att Desalle stannade, men det är racing. Jag är verkligen nöjd med den nya cykeln. Jag har aldrig varit tvungen att stanna för några tekniska problem och det är verkligen viktigt om du vill vara konstant. Jag älskar den här cykeln och hela teamet, de har hjälpt mig mycket, sa en glad Tony Cairoli.

Yamahaföraren David Philippaerts var tillbaka på pallen efter sin tredje plats från Teutschenthal. Italienska knep pole under lördagen och gjorde det mesta av det genom att vinna det första heatet. Andra heatet var dock en annan historia, då han slutade tvåa bakom Cairoli och föll ner till andra plats på GP-pallen trots att han slutade på samma poängnivå som Cairoli. Philippaerts var den första föraren att gratulera Cairoli till hans titelseger då han skaka hand med sin landsman precis efter att han korsat mållinjen.

Trea på pallen var Cairoli's teamkompis, som också var förvånad över att vara inom topp tre. Tysken körde till sig en fjärdeplats i första heatet och tog tredjeplatsen i heat två där han fick holeshot - trots en krasch.

Suzukiföraren Desalle hade istället en dag att glömma i Campo Grande. Belgaren låg på andra plats när Cairoli attackerade och passerade honom under sista varvet av heat ett. Efter att ha tagit tredjeplatsen var Desalle på väg att vinna heat två och GP:t då hans cykel stannade på grund av ett tekniskt problem, och satte ett tidigt slut på Desalles brasilianska GP - som han vann 2009.

Teamkompisen Steve Ramons fjärdeplats var en god tröst för teamet, efter en sjunde plats i heat 1 och en fjärde plats i heat två.

Gonçalves slutade topp fem, vilket gör det här till en stor dag för Red Bull KTM Factory Racing MX1 team. Guarneri tog sjätte platsen totalt före Coppins. Leok, Desalle och Albertson avrundade topp tio före Balbi, som var bäste brasilianska föraren vid Campo Grande.

RESULTAT


MX2

Med sin andra GP-seger fick Suzukis Ken Roczen kompensation för lördagens problemtyngda kvalkörning. Den 16-åriga tysken vann båda heaten för första gången under 2010 års mästerskap och toppade pallen före mästerskapsledaren Marvin Musquin (KTM). Duon hade flertalet häftiga fajter under helgens MX2-GP, och kämpade med näbbar och klor om segern i båda heaten, passerade varandra flera gånger, tills Roczen så småningom drog ifrån för att ta segern.

roczenmxgp2010r13a28jpg-mx2--13--canelinha

Därmed kunde inte Musquin säkra VM-titeln som lagkompisen Cairoli gjorde i MX1. Att förlora sex poäng på tvåan Roczen var inte en stor sak för Musquin, som fortfarande leder MX2-mästerskapet med 72 poängs fördel med 100 poäng kvar att köra om. Andraplatsen i GP:t betydde att den franske föraren stod på pallen för tionde gången i årets mästerskap och Marvin lät meddela att han ser fram emot nästa omgång i Lierop där han hoppas kunna fira mästerskapsvinsten.

roczenmxgp2010r13a27jpg-mx2--13--canelinha

Någon som aldrig stått pallen i mästerkskapet innan Campo Grande var Kawasakiföraren Van Horebeek, som slutade trea. Den belgiska föraren knep sjätteplatsen i första heatet efter en dålig start och kom trea i heat två, där han gick ut hårt för att passera Paulin och köra till sig tredjeplatsen.

Suzukiföraren Tonus var fyra totalt (trea i heat ett och sexa i heat två), medan Osborne avrundade topp fem.

Roelants var sexa före Frossard, där den senare hade en tuff dag i Brasilien men får glädja sig åt sin tredjeplats i mästerskapet.

Paulin hade också en tuff dag där en incident påverkade fortsättningen i det brasilianska GP:t. Fransmannen och Simpson krokade ihop i första heatet och under sammandrabbningen skadades Paulin's cykel, vilket tvingade honom att dra sig ur. I kraschen vred Simpson sin vänstra axel ur led och deltog inte i andra heatet.

RESULTAT