I helgen kördes årets sista GP i Motocross VM, vid Fermo i Italien. Suzukiförarna Clement Desalle och Ken Roczen blev GP-vinnarna i MX1 respektive MX2. Antonio Cairoli och Marvin Musquin, som redan är klara världsmästare i MX1 och MX2 hade en olycklig helg då de båda drog på sig skador som hindrade dem från avsluta säsongen på topp.

Clement Desalle avslutade sin säsong med en oväntad totalseger i MX1 för hans del, efter att han fortfarande var skadad efter sin tunga krasch från förra GP:t vid Lierop. Hans teamkamrat Steve Ramon noterades för sina första heatseger för säsongen och blev tvåa totalt. Sebastian Pourcel fick sitt bästa resultat för säsongen vid Fermo och fick äran att kliva upp på prispallens tredjeplats.

I MX2 var det Ken Roczen som körde sin Suzukimaskin till den översta platsen på pallen medan Gautier Paulin var tvåa totalt efter sin första GP-seger för säsongen vid förra helgens GP i Lierop. Arnaud Tonus uppnådde sina bästa resultat i karriären och kom trea totalt i Fermo.

Pascal Rauchenecker knep totalsegern och avrunda säsongen med att vinna två heat i den senaste omgången av UEM EMX125. Arnaud Aubin var tvåa och Maxime Desprey avslutade som trea.

 

MX1

Suzukiföraren Clement Desalle hade ingen tur vid förra GP i Lierop, men han kunde knappast fått en bättre avslutning på säsongen efter att kört till sig totalsegern vid italienska Fermo. På lördagen hade Desalle fruktansvärd smärta hos höger ben på grund av kraschen vid Lierop och att vinna Italiens Grand Prix var inte på tal. Däremot lyckades den belgiska föraren till slut bli femma i första heatet och fick fullt förtroende för sig själv för race två och den slutgiltiga segern. Med sådana resultat kunde Desalle kliva upp till toppen av pallen för tredje gången denna säsong och även fira sin totalplacering som tvåa i MX1-VM.

Steve Ramon var på det andra steget på pallen efter att ha vunnit heat ett och kommit fyra i andra heatet. Ramon uttryckte sin tillfredsställelse för totalresultatet men han var lite besviken för att han inte kammade hem GP-segern vid Fermo. Ramon slutade femma i mästerskapet, sju poäng efter KTM:s Max Nagl.

Kawasakiföraren Pourcel var tillbaka på pallen för första gången denna säsong efter ett inte helt lyckat år för fransmannen. Pourcel var trea och tvåa under tävlingarna och visade att hans självförtroende är tillbaka och han är redo att vara en del av Kawasaki Racing Team igen under 2011 års säsong.

Boog körde tappert i fronten trots den knäskada han drog på sig i Lommel och fick en total fjärdeplats. Boog gjorde ett utmärkt första heat, och efter en bra start lyckades han följa Ramons och Desalles tempo och han hamnade slutligen tvåa i det första heatet. I andra heatet kom han bara femma, men den franska Kawasakiföraren var riktigt nöjd med sin prestation i helgen och han ser nu fram mot Lag-VM.

KTM-föraren Max Nagl var femma totalt i Fermo efter sin andraplats i GP:t vid Lierop. Tysken var bara sexa i första heatet och han lyckades ligga tvåa i huvuddelen av heat två tills Pourcel passerade honom med bara tre varv kvar. Tysken slutade fyra i MX1-VM, fyra poäng efter Philippaerts.

Kawasakiföraren Rickard Sandberg kom på 31a plats i heat 1 och 33a i heat 2.

 

RESULTAT MX1

 


 

MX2

Från pole för femte gången under 2010, gjorde Suzukiföraren Ken Roczen det bästa av det och stormade till två heatvinster och tog den totala segern för denna sista omgång av 2010 års mästerskap. Den tyske Suzukiföraren körde ett perfekt första heat efter att bli av med Musquin som vann starten, men duon hade en hård fajt under heatets första del, vilket gav en härligtdramatik till denna sista omgången av mästerskapet. Musquin kraschade och drog sig ur loppet, lämnade tysken ensam på första plats. I slutet av dagen meddelade KTM att Ken Roczen kommer att köra för dem under 2011.

Tvåa på pallen var Yamahaföraren Paulin som lyckades stanna kvar på pallen efter förra helgens seger i Lierop. Fransmannen medgav att han inte kunde prestera sitt bästa på den hårda italienska banan och tyckte att han skulle behöva mer körtid under dessa villkor om han ska kunna hålla jämnt med förare som Roczen och Musquin. Paulin körde till sist till sig en fjärde och en tredje plats.

Suzukis Tonus vann sin första VM-pallplats i helgen i Italien. Denna yngling från Schweiz kämpade för att bli trea i heat ett, men efter en tuff manöver från Paulin föll han ner till femte plats. I det andra heatet kämpade sig Tonus upp från botten av topp tio till en fjärdeplats, och kom därmed trea totalt i GP:t.

 

Alexander Eriksson (KTM) kom 25a i heat 1 och 21a i heat 2.

 

RESULTAT MX2