I helgen kördes årets nionde runda av Motocross-VM, som denna gång kördes vid Uddevalla. Tom Sundh var på plats och här kan du se hans bilder och läsa en rapport från tävlingen.

Text och foto: Tom Sundh, Profoqus

Italienaren Antonio Cairoli har haft den röda ledarplåten i MX1-klassen i sin ägo i alla sju deltävlingar under säsongen hittills, men idag tog det stopp efter en katastrofal deltävling. Noll inkörda poäng för dagen innebar att belgaren Clement Desalle, totalvinnaren i Uddevalla 2012, tog sig förbi i den sammanlagda tabellen.

MX2

De 22 000 personer på plats vid Glimmingens motorstadion och Uddevallas deltävling i Motocross-VM fick stå ut med ett inledande spöregn, men som tur var följdes det av ett strålande solsken. Därmed blev banan givetvis mycket svårkörd och första MX-heatet liknade mer enduro när förarna kryssade fram emellan de djupa och regnfyllda spåren. Engelsmannen Tommy Searle fick dock en lucka direkt som han höll i 11 varv innan holländaren Jeffrey Herlings kunde passera. I samband med omkörningen kände sig Searle tvungen att gå in i depå och byta glasögon, men var slutligen endast tre sekunder bakom suveräne Herlings in i mål. I andra heatet blev placeringarna dem emellan den omvända efter att Searle kontrollerat heatet sedan varv två. Searle tog därmed hem totalsegern för dagen i klassen och sade så här efteråt;

- Givetvis hade jag velat ha med mig två förstaplatser härifrån, men jag är mycket nöjd ändå med dagen. I första heatet fick jag problem med imma i glasögonen och när jag väl kom in i rytmen igen efter glasögonbytet var det för lite tid kvar för att hinna ifatt Herlings tyvärr. Att bara ta av sig glasögonen istället för att byta var inget alternativ när man passerar så många varvade förare i den här leran som vi gjorde idag, jag vill inte riskera mina ögon inför framtiden.

Roligt var även att se glädjen hos den 18-årige fransmannen Dylan Ferrandis efteråt då han för första gången i karriären slutat topp tre i en deltävling. Två raka holeshots följdes av stabil körning (4-3).

Bröderna Jönsson, Jesper och Pontus, blev här bästa svenskar med sina 28:e respektive 29:e placeringar totalt för dagen.

Herlings toppar alltjämt VM-tabellen på 403 poäng, 15p före Searle. Hoppet ned till tredjeplacerade Van Horebeek är relativt långt då han har 330p. Även om vi bara hunnit halvvägs in i säsongen tyder därmed mycket på att Herlings och Searle gör upp om VM-bucklan slutligen.

MX1

Clemente Desalle var omöjlig att rå på för konkurrenterna i dag och dubbla heatvinster betydde givetvis stor glädje för belgaren. I andra heatet satt dock segern hårt åt då Christophe Pourcel, Frankrike, (2-2) endast var 4 sekunder bakom ledande Desalle in i mål.

- Det var en perfekt dag i dag för mig, menade Desalle på presskonferensen efteråt. Jag körde med ett stort självförtroende idag och kände att jag kunde göra det jag ville med motorcykeln. Det är givetvis ett tråkigt sätt att få överta den röda ledarplåten på, men mekaniska problem händer inom motorsport och det får man räkna med under en säsong. Jag hade vissa problem i Brasilien nyligen till exempel. Planen är nu givetvis att behålla ledarplåten under den resterande delen av säsongen.

Vad hände då egentligen med Cairoli? Jo, i första heatet fick han redan på varv två in en sten vid motorcykelns främre kedjedrev som låste kedjan totalt och det var bara att kasta in handduken. I andra heatet gjorde han ett misstag på tredje varvet genom att köra över vallen i en kurva och där var materialet så löst att han faktiskt körde fast stenhårt i bästa Novemberkåsastil! Det var bara att lämna motorcykeln på plats... Karriärens första "dubbelnolla" var ett faktum.

Bland våra svenska förare lyckades Kim Lindström bäst genom placeringarna 14 & 17 och därmed en total 16:e plats för dagen. De vanligtvis snabba förarna Tom Söderström och Filip Thuresson led av tidigare skador och kunde tyvärr inte bjuda publiken på den körning de normalt sitter inne med.

I den totala VM-tabellen leder numera alltså Desalle på 348 poäng före Cairoli på 345p och på tredje plats ligger C Pourcel på 336p, så räkna med en tuff fajt framöver i klassen!

Noterbart:

Celebert besök var på plats på Glimmingen i form av 2007 års F1-världsmästare Kimi Räikkönen från Finland. Kimi driver MX1-teamet Ice1 Racing ihop med sjufaldige endurovärldsmästaren Kari Tiainen och följde glädjande nog helgens VM-deltävling på plats.

David Philippaerts, Frankrike och MX1, gick omkull och den första undersökningen tyder enligt arrangerande organisationen Youthstream på dubbla handledsskador...

Evgeny Bobryshev, Ryssland och MX1, var ytterligare en vanligtvis stabil förare som inte tog sig i mål i något av dagens heat.

Belgaren Jeremy Van Horebeek som för tillfället innehar tredjeplatsen i MX2-klassen låg trea i första heatet när han fick utgå på grund av motorproblem.

Finländaren Harri Kullas, MX2, vred till sitt vänsterknä i första heatet och fick bryta. Kullas kom tyvärr inte till start i andra heatet.

Innan VM-cirkusen drog igång för dagen kördes även en deltävling i EMX 125-klassen där vann Tim Gajser från Slovenien. Bästa svenska insats gjorde Anton Lundgren på sin KTM genom en tredjeplats i heat ett.

För mer information och kompletta resultatlistor gällande VM samt EMX 125, se http://www.motocrossmx1.com/


 1D36782_Storebror_Sebastien_Pourcel_fr_infomation_frn_depn

Storebror Sebastien Pourcel får infomation från depån


Starten har_precis_gtt_i_MX2_heat_tv

Starten har precis gått i MX2 heat två


 1D36842_Pontus_Jnsson_fick_se_sig_slagen_av_brodern_Jesper_idag

Pontus Jönsson fick se sig slagen av brodern Jesper idag


 1D36872_tommy_Searle_visar_upp_sin_Kawasaki_framfr_KTM-lktaren

Tommy Searle visar upp sin Kawasaki framför KTM-läktaren


 1D36938_Cairoli_tar_i_allt_vad_han_kan_fr_att_f_loss_sin_hoj

Cairoli tar i allt vad han kan för att få loss sin hoj


 D329419_Starten_i_MX1_heat_1_Cairoli_till_hger

Starten i MX1 heat 1 - Cairoli till höger


 D329528_Matteo_Bonini_passerar_depomrdet

Matteo Bonini passerar depåområdet


 D329638_Klart_att_man_ska_ha_en_soffa_med_sig

Klart att man ska ha en soffa med sig...

 D329714__Desalle_nr25_laddar_i_starten_p_heat_tv

Desalle (nr25) laddar i starten på heat två


 D329728_Kim_Lindstrm_krde_in_mest_pong_av_svenskarna

Kim Lindström körde in mest poäng av svenskarna


 D329854_Monster_Girls_showar_med_kameramannen

Monster-brud showar framför kameran...


 1D36822_Kimi_Raikkonen_var_pa_plats

Kimi Räikkönen var på plats för att kolla in sitt VM-team



 D329864_Desalle_firar_dagens_vinst

Desalle firar dagens vinst




 D329705_Podium_MX2

Podium MX2