Vad sysslar toppförarna i MX-VM med under vintern?

Nu är det bara några månader kvar till första deltävlingen i 2013 års Motocross-VM, som körs den 2 mars vid Losail i Qatar, och bara åtta veckor kvar till den europeiska motocross-säsongen drar igång på allvar vid Mantova i Italien. Men vad sysslar toppförarna med under detta omkring fyra månader långa uppehåll?

För flerfaldige världsmästaren, den italienske KTM-föraren Antonio Cairoli, betyder vintern en fullständig brytning från racing. Istället är hans schema fullspäckat med en massa sponsorjippon, möten och intervjuer. Cairoli har inte kört ett enda race under denna lågsäsong, men fortsätter att vara den mest upptagna föraren i sporten. Då han inte är på någon av motorcykelmässorna i Milano, Bologna och Köln, har han fullt upp med att göra någon typ av plåtning för någon av hans många sponsorer.

-Antonio är mycket upptagen under lågsäsong. Red Bull och KTM tar med honom till alla typer av evenemang och även hans andra sponsorer. Jag har fullt förståelse för att han inte vill göra intervjuer och ha med media att göra ibland, eftersom många ber honom att ställa upp, kommenterar Pit Beirer från KTM.

Medan Cairoli håller sig borta från att köra motorcykel, har fransmannen Gautier Paulin varit upptagen med att köra racing över hela Europa. Under oktober begav han sig till italienska Genova, för att sedan dra vidare till Paris för Bercy Supercross i november, och sedan var det race i Genève för två helger sedan. Paulin verkar onekligen älska att köra Supercross och är en av de få GP-förarna som satsar så pass hårt på att köra SX under lågsäsong.

Jeffrey Herlings har synts till på olika lokala tävlingar i Holland, och verkar mest köra för njutningen och skojs skull, i avvaktan på att hans mer seriösa schema drar igång med Mantova i januari, då han börjar sin förberedelse inför att försvara sin titel i MX2-VM.

Andra GP-förare, som exempelvis Tommy Searle, Jake Nicholls, Max Anstie och Clement Desalle verkar mest bara köra sina egna race, vissa är och tränar i USA eller Nya Zeeland och andra tillbringar mesta tiden med att bara vara hemma, återhämta sig från skador eller förbereder sig med sina egna skräddarsydda träningsprogram.

Nicholls kommer att bege sig till Nya Zeeland och träna tillsammans med forne världsmästaren i MX2, Ben Townley. Den brittiska motocrossföraren är en som många tror på är kapabel att vinna 2013 års MX2-VM och målmedveten som få kommer han säkerligen att vända på varenda sten för att nå sitt mål.

"Jag vet att just nu är min hastighet inte i nivå med Jeffrey Herlings. Men jag kommer att arbeta hårt tillsammans med Ben under vintern (vilket betyder sommar på Nya Zeeland) och försöka hitta lite extra fart. Jag slutade på fjärde plats under 2012 års VM och två av killarna som kom före mig har flyttat till MX1-klassen (Searle och van Horebeek), så jag är säker på att jag kan göra något speciellt under 2013, berättar Nicholls.

Oavsett vad som händer under 2013 års VM-säsong, är detta en period då förarna måste hitta något som passar särskilt bra för dem själva. Det kan vara att återhämta sig från skador, mentalt ladda om, och börja bygga upp sig för 2013 års Motocross-VM.