I helgen var en av nycklarna till framgång att köra konsekvent och jämnt då den sjätte omgången av Motocross-VM kördes på den grova och tekniskt krävande Zelta Zirgs-banan i Kegums, Lettland.

Slovenske Hondaföraren Tim Gajser, samma kille som körde som ett vilddjur i MX2, har förvandlats till att nu vara kanske den jämnaste och smartaste föraren i MXGP ... för det mesta. Gajser omfamnade den stilen på väg till segern i första racet, men i race två, var plötsligt vilddjuret tillbaka efter att nittonåringen kom på hjulen igen efter en häftig krasch för att sluta på fjärde plats, vilket var tillräckligt för att han skulle säkra sin fjärde GP-seger för säsongen. Samtidigt säkrade KTM-föraren Jeffrey Herlings GP-segern i MX2 för att fortsätta sin oavbrutna 2016-segersvit.

I helgens första MXGP-race var det Tim Gajser som knep förstaplatsen, före andreplacerade Maximilian Nagl (Ger, Husqvarna), följd av Antonio Cairoli (ITA, KTM), Jeremy Van Horebeek (BEL, Yamaha), Romain Febvre (FRA, Yamaha), Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), Ben Townley (NZL, Suzuki), Christophe Charlier (FRA, Husqvarna), Evgeny Bobryshev (RUS, Honda), och Glenn Coldenhoff (NED, KTM).

Race 2 i MXGP vanns av franske Yamahaföraren Romain Febvre före Antonio Cairoli och Jeremy Van Horebeek, med Tim Gajser på fjärde plats. Maximilian Nagl (Husqvarna) slutade på femte plats i racet, före Evgeny Bobryshev (Honda), Shaun Simpson (KTM), Christophe Charlier (Husqvarna), Tommy Searle (Kawasaki), och Valentin Guillod (Yamaha).

Efter helgens race leder Romain Febvre MXGP med sina 260 poäng, före Tim Gajser på 259 poäng och tredjeplacerade Antonio Cairoli (213 poäng).

Under tidsträningen drog svenske Suzukiföraren Filip Bengtsson till med 17e tid för att sedan sätta 22e tid i kvalet efter en krasch, för att sedan avbryta race 1 i förtid och inte komma till start i race 2.

Helgens första race i MX2 vanns av KTM-föraren Jeffrey Herlings från Nederländerna, före Max Anstie (GBR, Husqvarna) och tredjeplacerade Pauls Jonass (LAT, KTM). Andra MX2-racet vanns återigen av Jeffrey Herlings med Max Anstie på andra plats, före tredjeplacerade Jeremy Seewer (SUI, Suzuki).

Jeffrey Herlings leder MX2-mästerskapet med imponerande 300 poäng, före Jeremy Seewer på 230 poäng och Pauls Jonass på tredje plats med 193 poäng.

Efter en 16e placering i kvalet körde svenske Yamahaföraren Alvin Östlund till sig 12e plats i helgens första MX2-race och sedan 9e plats i andra racet. Alvin ligger nu på tionde plats i MX2-mästersapet med sina 110 poäng, och nu ser vi fram mot fortsättningen på denna fantastiska körning.

Race 1 i EMX250 vanns av danske Husqvarnaföraren Thomas Kjer olsen, före Suzukiföraren Bas Vaessen från Nederländerna och norske KTM-föraren Even Heibye på tredje plats. I andra EMX250-racet var det åter igen Thomas Kjer Olsen som toppade med seger, före Kevin Wouts (KTM) från Belgien, och Darian Sanayel (Kawasaki) från USA på tredje plats.

För de svenska förarna blev resultatet en blandad kompott. I EMX250 race 1 slutade KEN Bengtsson (Yamaha) på 10e plats, före 11e-placerade Anton Gole (Husqvarna) och Jimmy Wicksell (KTM) på 35e plats och Anton Lundgren (Husqvarna) på 36e placering. I race 2 slutade Ken Bengtsson på 11e plats, medan Anton Gole körde i mål på 16e placering. Jimmy Wicksel slutade på 27e plats och Anton Lundgren på 38e plats.

Race 1 i EMX125 vanns av KTM-föraren Jago Geerts från Belgien, före Yamahaföraren Zachary Pichon från Frankrike och finländske Kawasakiföraren Kim Savaste på tredje plats. Svenske KTM-föraren Isak Gifting slutade på 8e plats och Tim Edberg (Yamaha) körde i mål på 13e plats. Rasmus Håkansson (Yamaha) slutade på 22a plats, Stefan Olsson (KTM) på 26e placering och Arvid Lüning (Yamaha) på 32a placering.

Race 2 i EMX125 vanns återigen av Jago Geerts, före franske KTM-föraren Stephen Ruibini och Yamahaföraren Roan Van De Moosdijk från Nederländerna. Främsta svensk var Tim Edberg på 12e plats. Isak Gifting slutade på 27e placering, närmast före Stefan Olsson på 28e plats. Arvid Lüning slutade på 32e placering och Rasmus Håkansson på 33e plats.