Idag är det bara två månader kvar tills grindarna öppnar hos BMK Uddevalla för den 16e deltävlingen av 2017-års Motocross-VM.

Under helgen som var, den 10-11 juni, avgjordes den 10e VM-deltävlingen i Ryska Orlyonok. Lördagen möttes av en fin och torr bana men förvandlades till söndagens finaler till ett riktigt lerbad när regnet föll ner som små spikar under förmiddagen.

Men trots omständigheterna med dåligt väder så var det en svensk förare sken upp som en sol och gjorde ett framträdande som vi inte fått skådat på väldigt länge. Kemea Yamaha föraren Alvin Östlund klev fram i leran och placerade sig som åtta respektive sexa i söndagens finaler, vilket gav honom en femteplats totalt i deltävlingen och ligger nu på en fin 17e plats i mästerskapet med 103 VM-poäng inkörda.

Detta trots att Alvin har haft skadebekymmer under ett par deltävlingar som höll honom på sidan av banan. Dessvärre kunde inte vår andra VM-förare medverka denna helg, CEC Husqvarna föraren Anton Gole, som också haft en imponerande start i VM. Gole gör sin första säsong i Motocross-VM men ligger förnärvarande på en 24e plats med hela 54 VM-poäng inkörda. Gole ser ut att vara tillbaka på banan igen redan till helgen och med över två månader kvar till VM på Glimminge så ser det lovande ut med en riktigt rolig och spännande deltävling på hemmaplan, där våra stora förhoppningar kommer att ligga på Gole och Östlund. 

I MX2-klassen är det Red Bull KTM föraren Pauls Jonass som håller ledningen i mästerskapet, med en trygg ledning ner till Suzuki föraren Jeremy Seewer och Husqvarna föraren Thomas Kjer Olsen från Danmark.

I MXGP-klassen har KTM-stjärnan Antonio Cairoli lyckats koppla greppet om mästerskapet, efter att fjolårets världsmästare Tim Gajser från Slovenien skadat sig i samband med VM-deltävlingen i Lettland. Dock har både Kawasakis Clement Desalle och Husqvarnas Gautier Paulin börjat hitta farten vilket gör att man aldrig kan ta ut något i förskott. 

Trefaldige MX2-världsmästaren Jeffrey Herlings har också börjat sätta en ordentlig fart, efter en tuff inledning på säsongen där han skadade sig bara ett par veckor innan premiären i februari. Men på slutet har Herlings lyckats med att vinna fyra heat vilket gjort att han klättrat till en fjärdeplats i mästerskapet.

Under VM-helgen, 19-20 augusti,  i Uddevalla kommer vi även gästas av EM-klasserna 150cc fyrtakt och 125cc tvåtakt. I premiären av Honda 150cc så lyckades Anton Nordström Graaf att ta sig upp på pallen med en tredjeplats totalt.

I 125cc-klassen har vi haft starka körningar av både Tim Edberg och Isak Gifting, som ligger förnärvarande på en 10e respektive 13e plats i mästerskapet med fem deltävlingar kvar att köra. Och i Uddevalla är det just den stora finalen, där allt ska avgöras med den sista deltävlingen i klassen. I tabellen är det exremt spännande just nu där den endast skiljer tio poäng mellan ledaren Brian Strubhart Moreau från Frankrike och tvåan Kevin Horgmo från Norge.

Skandinaviens största Motocrossevenemang

Uddevalla Grand Prix of Sweden är ett av regionens största återkommande evenemang med imponerande 22.000 besökare. Besökarna erbjuds ett stort utställarområde, bred försäljning av mat och snacks, VIP-tält, lekaktiviteter, camping, underhållningsområde och mycket mer. Som besökare kan du följa tävlingen på ett nära och säkert avstånd från platser runt hela banan eller följa heaten från bergens läktarplatser.

www.uddevallagp.com