Årets upplaga av BMW Motorrad GS Trophy har dragit igång. Denna gång äger eventet rum i Sydamerika, och efter första dagen är det Team Latinamerika som lite oväntat leder tävlingen. Frankrike ligger tvåa efter att under dagen lovordats av sina medtävlande för deras heroiska hjälpinsatser.

Sammanlagt 87 motorcyklar (62 stycken BMW F 800 GS, 20 stycken R 1200 GS Rallye och 5 stycken G 650 GS Sertao) och 15 bilar är på plats för att avverkade den 2000 kilometers långa sträckan... 

P90108405

Precis som det Latinamerikanska laget, debuterar även Frankrike och Argentina i den tredje upplagan av detta BMW-äventyr, och slutade dagen på andra respektive tredje plats.

P90108406

Under den första dagen av detta prestigefyllda sju dagars äventyr var det 15 internationella lag som avverkade 25 mil på grusvägar, traktorstigar och sträckor i opistad terräng, som tog dem från evenemangets start vid Trailanqui Resort nära Temuco i Chile genom China Muerta Nationalreservat, vidare över gränsen till Argentina, för att avsluta dagen vid Painted Rock Hotel and Resort på stranden i kanten av sjön Pulmari.

P90108411

Med klarblå himmel och varma temperaturer kan det tänkas att förarna tog för givet att de skulle få en bekväm inledning på veckan, men de torra grusvägarna borgade för extremt dammiga förhållanden medan elaka stenar ledde till flertalet punkteringar, vilket försenade flertalet av lagen rejält.

P90108410

Höjdpunkten på dagen var den mycket tekniska klättringen fram genom terräng i China Muertas skogar - 30 kilometer av smala och ringlande vägar, ofta med sandunderlag och en hel del branta stigningar och knepiga flodövergångar. Svårt nog, och efter att ha "saltats" ytterligare med ogenomträngliga dammoln var det mer än en förare som fick sig en och annan spännande offroadupplevelse vid sidan om den tänkta vägen...

P90108413

Dagen tillhörde Team Latinamerika, som visade sig bestå av ett gäng förare som verkade ha stenkoll.

David Fonseca Chinchilla, Team Latinamerika: "Vi förväntade oss inte att ta ledningen, men vi är glada över att göra det och tack vare det har vi fått förnyade krafter för morgondagen! Vi är så glada, det är en stor händelse och vi kunde inte vara lyckligare. Allt gick bra för oss, så vi är super-superglada! "

P90108408

Under deras första dag i sitt första GS Trophy, omfamnade Team Frankrike fullkomligt den kamratliga tävlingsandan för GS Trophy när de stannade för att hjälpa, inte bara ett utan två lag, som drabbats av punktering.

När Team Canada och sedan också Team Argentina stoppas av punkteringar var det Team Frankrike som båda gångerna kom till undsättning och såg till att de kom på rull igen.

Adrian Tobler, Team Canada: "Vi beundrar den skicklighet med vilket team Frankrike fixade min punktering, med enbart de grundläggande verktygen till hjälp. De sparade oss mycket tid."

Felipe Masionnave, Team Argentina: "Jag blev verkligen imponerad när jag hörde att Team Frankrike precis hjälpt team Kanada när de kom för att hjälpa oss. De la nog en extra timme på att hjälpa våra två lag - det är en riktigt osjälvisk handling. Så ett stort tack till dem från oss."

 

FILM MED HÖJDPUNKTER FRÅN DAG 1

 

Resutlat - Dag 1:

1 Latin America 32 poäng

2 France 30

3 Argentina 27

4 Alps 25

5 Italy 23

6 Germany 21

7 Canada 18

8 UK 17

9 Russia 16

10 CEEU/Poland 14

11 Brasil 12

=13 USA 7

=13 Japan 7

15 Spain 4