Under måndagen avverkades den längsta etappen hittills i 2018 års Dakarrally, bestående av en 296km specialsträcka på tid, följd av en 208km lång transport, som visade sig vara svår för många av förarna.

Bra navigering var viktigast för att hålla en genomsnittlig hög hastighet, och under dagen var det många av de bästa förarna som förlorade värdefull tid efter att ha missat en waypoint. Med sin omfattande rallyerfarenhet flyttade KTM 450 RALLY-föraren Sam Sunderland upp genom resultatlistan allt eftersom dagen fortlöpte. Sam körde konsekvent stadigt och noterades för dagens snabbaste tid på drygt tre timmar och 20 minuter.

Med måndagens etappseger avancerar 2017 års Dakar-mästare Sam Sunderland till toppen av sammandraget, med över fyra minuters ledning till argentinske Hondaföraren Kevin Benavides, som slutade som tvåa för dagen. KTM-föraren Toby Price körde till sig dagens tredje tid, men efter att ha dragit på sig fem minuters strafftid tappade han till 10:e plats och ligger nu på 8:e plats i sammandraget. Istället var det Hondaföraren Ricky Brabec som avslutade som trea (och nu ligger fyra i sammandraget) medan Joan Barreda tappade ledningen efter att ha valt fel väg. Joan Barreda, som inledde etappen som rallyts ledare, slutade på 30:e plats och rasade ner till 15:e plats i sammandraget efter tre körda etapper.

Under tisdagens etapp fyra i Dakarrallyt 2018 kommer förarna inleda dagen med en sprint längs stranden i San Juan de Marcona, efter en start med förarna uppställda på rad, lik den i motocrossracing. Förarna kommer sedan tillbaka till sanddynerna för vad som lär vara ett av de tuffaste sandpartierna i rallyt. Den totala sträckan som omfattas kommer att vara 444km, varav 330km är specialsträcka på tid.