För några veckor sedan körde KTM-föraren Matthias Walkner från Österrike till sig segern i 2018 års Dakarrally. Här får du vet lite mer om den första österrikaren som någonsin vunnit ett Dakarrally med motorcykel.

Matthias Walkner har inte alltid haft det lätt när det gäller Dakarrallyt. Det har väl i och för sig ingen. Men ett år efter att ha avslutat som tvåa bakom teamkamraten Sam Sunderland och i vad som var hans fjärde försök säkrade han sin första Dakar-titel, och fick klättra överst på prispallen i Argentina.

Den 31-årige österrikaren var ”Mr konsekvent” i den 40: e upplagan av den legendariska rallytävlingen, och sågs ”lugnt” navigera sig fram med sin KTM genom Peru, Bolivia och Argentina för att korsa målet som segrare i Córdoba.

Här är några saker du kanske inte visste sedan tidigare om mannen född strax utanför Salzburg.

- Matthias är inte den första österrikaren som vunnit Dakarrallyt, utan det var landsmannen Peter Reif som vann lastbilskategorin år 1997.

 

Heinz Kinigadner och Matthias Walkner

 

- Han är dock den första österrikiska motorcykelföraren att delta i Dakar sedan Heinz Kinigader, som passande nog är Walkners mentor.

- Från 16 års ålder (år 2002) arbetade Matthias i en motorcykelbutik för att förbättra sina mekaniska färdigheter och förståelse för hur en motorcykel fungerar.

- Han började tävla för KTM år 2004.

- I sitt livs första Dakarrally, år 2015, skuggade han regerande mästaren Marc Coma, men var tvungen att avbryta tävlingen i förtid på grund av sjukdom.

- År 2016 misslyckades han åter igen med att ta sig till målet efter att ha brutit lårbenet i en krasch under etapp sju. Det tog 12 timmar att få honom till sjukhuset i La Paz efter kraschen.

- Under sin rehabilitering (efter kraschen i 2016 års Dakarrally) kämpade han på 30 timmar i veckan under 24 veckor på Red Bulls rehabcenter.

- Förra året när han var tvåa i Dakarrallyt, efter Sam Sunderland, vilket resulterade i en 1-2-utdelning för Red Bull KTM Factory-teamet.

- Han var en framgångsrik skidåkare under sin uppväxt men erkänner att han aldrig riktigt gillade det.

- Han körde sitt första motorcykelrace redan tre veckor efter att hans pappa köpt honom en motorcykel. Han slutade som tvåa.

- Även hans far heter Matthias.

- När han vann sin första VM-titel satt hans mamma ett hjärtformat konstverk på ytterdörren i deras hem, som var skapt av tidningsurklipp som handlade om hans prestation.

- Han skiftade över till att börja tävla i rally efter hans VM-titel i Motocross (som han vann år 2012).

- Han vann sin första rallytävling i Grekland 2014.

- Hans fritidsintressen är mountainbike, att köra landsvägsmotorcykel och trevliga grillkvällar med sina vänner.